Lajovića drma euforija posle velike pobede: Istorijski uspeh Srba na Rolan Garosu će mi biti motiv više!

Trotinetom – do druge nedelje Rolan Garosa!

  • 1

Dušan Lajović ubedljivo je dobio neugodnog Brazilca Montera, a onda otkrio kako se srpski igrači pomažu pred naredne mečeve i kako provodi slobodno vreme.

Vedrilo je i oblačilo tokom prvog dela takmičarskog programa u Parizu danas – i u vremenskom, i u rezultatskom smislu. Aleksandar Zverev, i dalje pod uticajem emotivne i igračke krize, provukao se na jedvite jade protiv Australijanca Milmena, Naomi Osaka pravim čudom spasila meč posle izgubljenog prvog seta sa 6:0 i dve meč lopte za protivnicu u drugom, Del Potro sustigao set zaostatka protiv Čileanca Žarija, Edmund takođe u pet setova eliminisao „domaćina“ Šardija, Karlović u duelu „staraca“ kroz dva taj-brejka dobio Felicijana Lopeza, Nišioka obradovao sunarodnike iz „zemlje izlazećeg sunca“ pobedom protiv Mekdonalda takođe u pet setova, a bolji iz meča Kližan – Kukuškin će se znati takođe na kraju meča koji je trajao skoro 4 sata...

U poređenju sa tim, pobeda Dušana Lajovića sa 3:0 protiv „nimalo naivnog“ brazilca Monteira je, samo na papiru, izgledala kao nešto više od rutinskog ostvarenja. No, činjenica je da je naš igrač morao da se dobro pomuči kako bi odgovorio na sve izazove koje mu je Tiago predstavio, i spasi više brejk lopti tokom dana, koje su mogle znatno da iskomplikuju situaciju našem igraču.

cb021790_2019042032448960.jpg Foto: Guliver/Clive Brunskill/Getty Images

- Drago mi je zbog ove pobede, nimalo lake, iako je bila ostvarena u tri seta!Monteiro je neugodan igrač – pre svega zato što je levoruk, dosta voli da „vrti“ forhend-spin na jednoruki bekhend protivnika – i očekivao sam da igram ovaj meč van zone komfora i pod dodatnim pritiskom. Srećom po mene, dimenzije terena su proširene – što mi je omogućilo da se bolje postavim i udaram lopticu što bliže zone udarca koja mi odgovara - kaže Duci.

- Osim problema na početku (pretrpeo – pa vratio brejk) nisam imao većih problema tokom meča. Nije bilo lako uvek se adaptirati na promenljive vremenske uslove – sunce, kišu, vetar, a pogotovo što njegov stil igre zahteva stabilne udarce i visok nivo fokusiranosti na tok poena – kako bi se došlo do prelomne tačke u meču. U trećem setu sam imao mali energetski pad, on je tada nekoliko puta imao priliku da uzme brejk – ali sam uspeo da se izvučem iz tih situacija i iskoristim priliku koja mi se ukazala da prvim brejkom u trećem setu ujedno i rešim meč - navodi Lajović.

- Drago mi je da sam, uprkos intenzivnim razmenama, sačuvao energiju i, pobedom u tri seta, ispunio svoj plan za prolazak u drugo kolo. I posle uspeha u Monte Karlu sam se osećao dobro, sjajno trenirao, ali su rezultati izostali...

Sve je ipak drugačije kada imaš više vremena za povratak upravi kolosek.

Dušan Lajović Foto: GuliverClive Brunskill/Getty Images

- Ipak, igra na tri dobijena seta je znatno drugačija, i zato mi je važno da sam se danas osećao dobro na terenu – u pogledu prikazane igre i energije. Ispunio sam svoja očekivanja – bez previše varijacija u toku poena, uz čvrstu igru sa osnovne linije kojom sam ograničio mogućnosti protivniku, ofanzivnost sa merom – koju sam povremeno kombinovao sa drop šotovima - zaključuje priču o svom meču Dušan.

- Suparnik u narednom kolu, Francuz Eliot Banšetri je talentovan mladi igrač koji je prošao kvalifikacije, i sigurno se oseća odlično pred domaćom publikom. Predstavlja mi neuporedivo lakšeg protivnika od levorukog Kamerona Norija – sa kojim sam igrao više puta, ali koji je danas – po onome što sam u svlačionici čuo od Eliota – bio skoro bezopasan i neubedljiv. Nadam se da će to biti lep meč.

Komentarišući činjenicu da, po prvi put u istoriji ATP turneje, Srbija ima čak 5 igrača u drugom kolu jednog Grend Slema, Lajović kaže:

- To je zaista sjajna stvar! Juče su Miomir i Filip „izvukli“ mečeve u pet setova – Filipov drugi (posle Čekinata) na Grend Slemovima, a Miomirov prvi ikada. Filipu se lepo „otvorio žreb“ i ima realne šanse da se domogne druge nedelje turnira. Bilo bi, naravno, savršeno kada bi Srbija imala svih petoricu igrača u drugoj nedelji turnira – ili barem više od jednog. Ako ih bude i dvoje, to će biti veliki teniski uspeh za našu zemlju, i nadam se da bi to mogla da postane uobičajena pojava na Grend Slemovima. Svi se bolje osećamo i ambijent je više stimulativan kad nas ima nekolicina u igračkom klubu, u svlačionici, na treninzima. Super je što nam se danas pridružila i Aleksandra Krunić!

Aleksandra Krunić I Krunićeva u lepom društvu pobednika Foto: Tanjug/AP

Na najavu Krajinovića da će Kecmanoviću aktivno pripremati strategiju igre protiv Gofena, i pitanje da li često sarađuju jedni sa drugima u pripremanju mečeva – Lajović otkriva:

- Naravno da je to slučaj. Svi naši igrači su odigrali veliki broj mečeva sa raznim protivnicima, a ono što je najvažnije da naši saveti budu korisni je,  da li smo relativno nedavno igrali protiv njih, i da smo time svesni njihove aktuelne forme. Igrači se menjaju, napreduju, sazrevaju - i često se desi da u razmaku od nekoliko meseci ili godinu dana prikažu znatno drugačiju igru. Naravno, faktor njihovog samopouzdanja je varijabila koju niko ne može predvideti. Kada je Gofen u pitanju – i Filip i ja smo igrali sa njim ove godine više puta, i Miša „na papiru“ ima jasne instrukcije šta mu je činiti da bi pobedio. Nadamo se da će tako biti i na terenu - prenosi nam informacije „iz srpske igračke kolonije“ u Parizu Lajović.

Sve što radi u slobodno vreme je u funkciji čuvanja energije, bez nepotrebnih opterećenja.

- Ovde sam već osmu godinu, i nemam preteranu potrebu da tokom turnira dalje istražujem Pariz. Vozio sam se električnim trotinetom ovih dana, to je sada ovde pravi hit i sveprisutno rešenje za kretanje po celom gradu. Osim toga, uživam u gledanju serija, a kad imam prilike, trudim se da pročitam i knjige po kojima su serije rađene, jer smatram da su mnogo bolja umetnička dela - otkriva nam detalje iz privatnog života Lajović.

Po svemu sudeći – „srpska teniska laboratorija“ ove godine u Parizu ima formulu za uspeh, a timski duh ceo ambijent čini još zabavnijim. Svaka sledeća pobeda bilo kog člana naše ekspedicije podstiče i druge na to da pruže svoju najbolju igru – i, ako se to nastavi, Rolan Garos 2019 će ostati zapisan u analima našeg tenisa kao najuspešnija svih vremena...

VIDEO - Novak Đoković nakon što se plasirao za drugo kolo Rolan Garosa

(Od specijalnog izveštača iz Pariza, Vuka Brajovića)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA