Kraljica Marija na terenima Bob-kluba: Rolan Garos je idealan trenutak za priču o velikom teniskom turniru starog Beograda

Kako je izgledao teniski sport u prestonici Kraljevine Jugoslavije početkom tridesetih godina

Svadba kralja Aleksandra Karadjordjevica i kraljice Marije, 16

Svadba kralja Aleksandra Karađorđevića i kraljice Marije. Foto: Wikimedia Commons/Stari Beograd ::: Beograd kojeg više nema / Old Belgrade

Tokom međuratnog perioda, Kraljevina Jugoslavija a posebno njena prestonica Beograd, rapidno su se razvijali i pokušavali da uhvate korak sa velikim zemljama Evrope, što ekonomski što kulturni što — sportski. Što sportsko-kulturni, jer sport i kultura teško su razdvojivi, imajući u vidu da je sport deo kulture jednog naroda.

Što se tenisa tiče, ne samo da on spada u svojevrsni kulturni izraz, nego je to u ono doba bilo još izraženije nego danas; a ni ekonomski njegov aspekt ni tada nije bio za zanemarivanje, iako je sport bio amaterski i iako su njime mogli da se bave samo bogati. U svakom slučaju, naša zemlja, koja se kao monarhija u svemu ugledala na Ujedinjeno Kraljevstvo, nije mogla da ignoriše tenis kao gospodsku i aristokratsku razonodu.

Centar jugoslovenskog „belog sporta“ bio je Zagreb, gde se on igrao još pre Velikog rata, gde je osnovan savez, koji je davao najbolje igrače jer je imao najbolju školu; ali Beograd je krčio svoj put pa je tako, između ostalog, maja 1931. godine odigran međunarodni teniski turnir beogradskog „Bob-kluba“. Bliži uvid nam omogućava bolje sagledavanje, ne samo teniskih početaka na srpskim prostorima, već i društvenih odnosa, normi i oblika ponašanja, pravila ako hoćete.

11. maja odigrani su poslednji mečevi, a „Vreme“ je sutradan donelo izveštaj, vajkajući se što poseta zbog rđavog vremena i kiše nije bila kao prethodnih dana, mada je i pored toga na tribinama igrališta bilo oko četiri stotine ljudi. Nama to zvuči kao izvrsna poseta, imajući u vidu da su te finalne utakmice igrane bez domaćih igrača koji su svi već bili poispadali iz takmičenja, dok stranci nisu bili najbolji teniseri svog vremena. Ne verujemo da bi danas publike u takvoj situaciji bilo više. Štaviše, imali smo Otvoreno prvenstvo Srbije i znamo šta se desilo.

Teška situacija za Novaka Đokovića. Dominik Tim u trećem setu vodi sa 3:1, pa je kvota na pobedu Austrijanca 1,62. Ako verujete u Đokovića tu je kvota 2,15 za preokret. Pogledajte sve MOZZART kvote za meč Đoković – Tim.

Istorija tenisa, Jugoslovenski tenis, Dejvis kup

Sleva nadesno: slavni francuski teniseri Borotra i Bernar, te Kukuljević i Mitić, pred meč u okviru dvoboja između domaće Francuske i Jugoslavije u Dejvis kupu 1936. godine, koji je naša zemlja dobila na opšte iznenađenje. Foto: Unilib.rs/Vreme

Međutim, na osnovu ove posete na turniru „Bob-kluba“ iz 1931. može se nazreti mogućnost jednog drugačijeg pravca razvoja tenisa u nas, može se nazreti nekadašnji potencijal za eksplozijom popularnosti, može se nazreti da je naša sportska javnost bila tada počela da se zagreva za tenis i da bi sve bilo drugačije da zemlja nije posle Drugog svetskog rata napravila politički i ekonomski zaokret za 180 stepeni, ka sistemu u kome nije bilo mesta za „vlastelinski“ sport kakav je bio tenis pre open-ere.

Elem, taj „veliki i interesantni turnir ’Bob-kluba’, na kome smo videli veliki broj odličnih stranih igrača, prošao je u najvećem redu i sa odličnom organizacijom“, pisalo je „Vreme“, naglašavajući da je „sam teniski sport prikazan u najboljem stilu, dok su rezultati postignuti od naših igrača veoma pohvalni s obzirom na to da tenis nije kod nas tako jako razvijen kao u drugim zemljama i da nema toliko pristalica kao na strani“.

Opet, danas je isti slučaj, i kad se Đoković jednoga dana penzioniše, ako se ne pojavi njegov naslednik u pravom smislu te reči, pitanje je koliko će ljudi iznenada otkriti da ih tenis uopšte ne zanima. Dok Nole jedno vreme nije igrao, tenis je bio volšebno ispario sa malih ekrana. Ali, ono što smo maločas rekli svejedno važi: iz ovih redova se nazirao potencijal za bitno drugačiju istoriju tenisa kod nas.

Uostalom, dalje se kaže: „Od gostiju, iako su svi dali odličnu igru, ipak je najlepši utisak ostavio Čeh Marsalek (zapravo Ferenc Maršalek koji će šest narednih sezona igrati za čehoslovačku reprezentaciju na Dejvis kupu; prim. nov) svojom pribranom i veoma elegantnom igrom. Njegovi su potezi odlični, igra raznovrsna. Šaljući lopte u sam ugao i često na sasvim drugu stranu od one gde se protivnik nalazi, umara on protivnika i lakše ga pobeđuje. Inače je veoma oprezan igrač.

Heren Henkel, Istorija tenisa, Rolan Garos

Heren Henkel, nemački teniser, decembra 1937. godine u Sidneju. Pola godine ranije osvojio je Rolan Garos, što je njegov najveći uspeh u karijeri. Igrao je 1931. na međunarodnom turniru beogradskog Bob-kluba. Foto: Wikimedia Commons/State Library of NSW/Wolbo

Drugi odličan igrač na ovom turniru bio je Nemac Henkl (zapravo Heren Henkel, osvajač Rolan Garosa 1937; prim. nov). On igra oštro i otsečno. Najviše se sviđao njegov bekhend, dok mu je igra na mestu sigurna. Potpuno zasluženo ušao je u finale sa Marsalekom i dao odličnu igru. Rumunski princ Kantakuzen ispoljio je sjajan takt, možda najbolji od svih učesnika turnira. Njegova je igra mirna, elegantna, sa dosta lepote. Bekhend mu je naročito dobar.“

Maločas uzgred spomenusmo da je tenis u ono doba bio amaterski sport (profesionalcima je tek 1968. dozvoljeno učešće na grend-slemovima i drugim velikim turnirima) i da su se njime bavili samo bogati. Dodajmo da se na profesionalce gledalo sa prezirom, da je amaterski tenis smatran za nešto čisto i uzvišeno a profesionalni za nešto prljavo i iskvareno. Kada je slavna Suzan Lenglen u poslednjoj godini aktivnog igranja prešla u profesionalce da bi zaradila koji franak kako ne bi posle živela u bedi i siromaštvu, izbačena je iz počasnog članstva Sveengleskog kluba za tenis na travi i kroket, na čijim se terenima igra Vimbldon.

Zato i kažemo da su tenisom mogli da se bave samo bogati, oni kojima egzistencija ne samo da nije bila ugrožena, nego ništa nisu radili pa su nečim morali da ubijaju vreme. Jer, amaterski teniseri nisu zarađivali novac (prodajom ulaznica i drugim metodima, njega su zgrtali savezi i klubovi koji su organizovali turnire) niti su smeli biti plaćeni, štaviše, oni su sami morali da plaćaju turnirima za dozvole za učestvovanje. Kasnije se pojavila praksa da organizatori amaterima plaćaju „ispod tezge“, kršeći pravila, samo da ostanu amateri (potpuna besmislica), ali početkom tridesetih to još uvek nije bio slučaj. Rezervoar igrača bio je stoga vrlo ograničen, i tenis se sporije razvijao.

Istorija tenisa, Jugoslovenski tenis, Dejvis kup

Detalj sa meča između jugoslovenskog tenisera Palade i francuskog Busija, u okviru dvoboja između dve zemlje u Dejvis kupu 1936. godine, koji je naša zemlja dobila na opšte iznenađenje. Foto: Unilib.rs/Vreme

Od dama gđa Šreder pokazala je najbolju sigurnost“, pisalo je dalje u izveštaju. „Odlikuje se velikom izdržljivošću i neverovatno seče loptu. Njena pobeda u finalu potpuno je zaslužena. Posle nje najlepši utisak ostavila je gđa Blamartova (Čehoslovačka) (dalje se navodi kao Blamaržova; prim. nov). Pored izdržljivosti i sigurnosti pokazala je još brzinu i odličnu igru na mreži. Gđa Tihanji i Karakasova dale su pribranu i pronicljivu igru, ali je poslednja mnogo spora.

Naši igrači sem nekoliko pojedinaca, nisu dali mnogo, što nije veliko čudo, jer nemaju prilike da često igraju sa dobrim i rutiniranim strancima, kojom se prilikom može mnogo naučiti. Najviše su pokazali Černojarov i Radović u dublu, ali su kao pojedinci bili veoma slabi. Najviše je iznenadio mladi Radovanović, član Šumadije (beogradski klub čiji su tereni u to vreme bili ispod Kalemegdana ali početkom dvadesetih izvesno na Zvezdari, a članovi dolazili iz najotmenijih i najbogatijih prestoničkih porodica; prim. nov). On je bio svetla tačka naših igrača. Na turniru je odneo jednu neočekivanu ali zasluženu pobedu nad rutiniranim internacionalcem Ajhnerom. Pokazao je najbolju igru bekhenda dok mu je drajf još slab, a i rđavo postavlja na mreži. Kad i to savlada biće odličan igrač.

Od dama najviše se dopala gca Bajloni, samo je igrala i suviše nervozno. Uspeh što ga je postigla sa Radovanovićem u miks-dablu pobedivši Šloserovu i Kantakuzena za najveću je pohvalu. Ovo je za nas bilo drugo prijatno iznenađenje na ovom turniru.“

Na kraju izveštaja jasno se vidi da je tenis i kod nas bio „zabava miliona“, razonoda visokog društva, samo ostaje pitanje da li zbog svoje prirode ili one već pomenute potrebe naših elita da podražavaju elite većih i moćnijih zemalja, sa dužom tradicijom i kontinuitetom. O čemu se radi? O tome da je Njeno Veličanstvo Kraljica Marija bila visoka pokroviteljka turnira, i da je njemu prisustvovala sa Njihovim Visočanstvima princezom Olgom i princezom Marinom. Barem tog poslednjeg dana.

Istorija tenisa, Jugoslovenski tenis, Dejvis kup

Jugoslovenski teniser Palada smečuje u meču protiv Francuza Busija, u okviru dvoboja između dve zemlje u Dejvis kupu 1936. godine, koji je naša zemlja dobila na opšte iznenađenje. Foto: Unilib.rs/Vreme

Sa velikim interesovanjem pratila je igru i često pljeskom pozdravljala uspele momente igrača. Finalnim utakmicama prisustvovali su još nemački, engleski, mađarski i rumunski poslanik, kao i dvorske dame gđe Dunđerska i Lozanić. Kiša, koja stalno pada već nekoliko dana, još od početka turnira i juče je mnogo smetala igri. Promenljivo nebo, čas je bilo vedro, a čas opet pljusnula bi kiša, koja je nekoliko puta prekidala meč Marsalek—Henkl. Za vreme kiše Nj. V. Kraljica Marija sklonila bi se u gornje prostorije paviljona ’Bob-kluba’, gde se živo interesovala za jutrošnje igre.

Što se tiče finala muškaraca u singlu, protivnici su bili ravnopravni i „dali su odličnu igru“ ali se kao bolji i snažniji ispostavio Marsalek „koji je u trećem setu igrao lako i graciozno, dok je Henkl i suviše zamoren u drugom setu, naglo popustio“; rezultat po setovima je bio 4:6, 12:10, 6:4. „Posle završenog meča Nj. V. Kraljica predala je lično srebrni pehar pobedniku g. Marsaleku, pohvalivši njegovu igru i čestitajući mu na velikom i zasluženom uspehu. Zatim je Nj. V. Kraljica Marija prisustvovala i drugom meču, gospode u dvoje i tek na kraju, tačno u 7 časova, napustila je igralište ’Bob-kluba’ ispraćena od cele uprave kluba.“

U pomenutom finalu „gospode u dvoje“ Ajhner i Henkl su potukli Marsaleka i Saba sa 6:4, 6:2, a u izveštaju nema rezultata finala ženskog dubla. Kod dama u singlu trijumfovala je gđa Šreder koja je slavila protiv Blamaržove sa 6:3, 4:6, 7:5, dok su u mešovitom dublu (tada se govorilo „miks-dablu“) Blamaržova i Marsalek pobedili Šreder i Silberdorfa sa 6:2, 6:4. Nakon što su se završile partije tog poslednjeg dana, za sve učesnike je u paviljonu „Bob-kluba“ priređen veliki banket kojem su prisustvovali i grčki, nemački, čehoslovački i mađarski poslanici.

(P. L.)

Tagovi: Istorija tenisa, Kraljevina Jugoslavija, Tenis

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Đoković ne želi specijalne pozivnice, gubi poene do početka Vimbldona!

Ispovest Đerea o porodičnoj tragediji i pozivu Noleta koji mu je preokrenuo karijeru: Bio sam 250. na svetu, a onda je zazvonio telefon (VIDEO)

15 dana sam čekao da je objavim: Nadal je prvog dana Rolan Garosa napravio fotografiju koja najavljuje njegovu titulu

Ovo je Nadalova šansa da postane najtrofejniji svih vremena: Federer i Novak imaju decu, vreme je da im se posvete

Ima 35 dece, jedini je sportista milijarder: Kum Brene i Bobe je najbogatiji teniser u istoriji, a bio je prosečan igrač

Šest puta je razvalio reket, pa ga bacio na tribine: Ovakav izliv besa nismo još videli u svetu tenisa! (VIDEO)

Nadal jedino njega nije mogao da pobedi: Nekada je bio najbolji teniser sveta, danas radi kao bankar!

Kraljevska Nadalova palata: Milionska kuća sa privatnom plažom, pećinom u moru i rajskom baštom

Seksi noge omađijale NBA zvezde: Najlepša teniserka sveta zasenila finale Toronta i Golden Stejta (FOTO)

Novak posle Rolan Garosa počinje sezonu na travi: Evo koji je sledeći turnir na kojem će se pojaviti!

Zašto poraz u polufinalu „ovakvog“ Rolan Garosa ne bi trebalo previše da muči Novaka?

Trava mu prija više od šljake: Kecmanović napravio iznenađenje u Štutgartu!

Užasne okolnosti! Novak bi pobedio Tima: Vilander dao izjavu o Đokoviću, kojoj se niko nije nadao!

Procurila tajna prepiska Nadala sa stricem Tonijem pred duel sa Đokovićem: Ovo je bio ključ Rafine titule na Rolan Garosu!

Srpska teniserka napravila veliki pomak na VTA listi posle Rolan Garosa!

Đoković povećao razliku u odnosu na Nadala, iako je izgubio na Rolan Garosu, Đere ima plasman karijere!

Nikada i niko kao Nadal: Španska Marka legendarnim naslovnim stranama "skinula kapu" Biku sa Majorke! (VIDEO)

Ako bih voleo da od nekog izgubim, to si ti! Rafa Nadal umalo rasplakao Tima posle titule na Rolan Garosu (VIDEO)

Nadal se valjao u šljaci, potekle su i suze: Rafu istorijski uspeh emotivno dotukao (VIDEO)

Maraton sa Noletom "uzeo" dušu Timu: Nadal ga je rasturio za 12. pehar Rolan Garosa! (VIDEO)

Tim se oglasio i pokazao kakvo poštovanje gaji prema Novaku

ATP lista drastično se menja od ponedeljka: Evo kolika će sada biti razlika između Novaka i Nadala!

Australijanka overila titulu na Rolan Garosu: Barti ubedljivo slavila protiv Vondrušove!

Ko je sudija Kampistol, koji je izludeo Novaka u finalu? Mrzi "oko sokolovo", čudno se koncentriše, majka ga naterala da bude arbitar (FOTO) (VIDEO)

Đoković isprozivao organizatore RG posle poraza: Ovo je biznis, a ne sport! Ovako nešto nisam doživeo u karijeri

Đoković eliminisan sa Rolan Garosa: Tim slavio posle tri prekida, pet setova i ludog tenisa po kiši!

Tenis ovo ne pamti: Ovako je sudija najstrašnije pokrao Novaka i poklonio Timu brejk šansu! (FOTO)

Vilander dao savet Novaku šta da uradi u pauzi da bi preokrenuo protiv Tima u 5. setu

Gde je šta radi Jelena Janković? Obilazi ostrva i plaže, troši pare, uživa u životu! (FOTO)

"Jesi li ti ikada igrao tenis?": Novak pobesneo posle gubitka seta, pa očitao lekciju sudiji! (VIDEO)

Srpkinja u transu posle Novakovog gubitka seta: Otac joj osvajao zlato za našu zemlju, a ona bodri Tima iz lože! (VIDEO)

Spektakl na Rolan Garosu: Đoković šetao Tima po terenu, pa "pao" posle badmintona Austrijanca! (VIDEO)

Barbara Šet se izvinila Đokoviću zbog širenja neistinite informacije (VIDEO)

Šta od sporta nude televizije? Novak nastavlja borbu za finale Rolan Garosa, odbojkaši sa Australijom u Ligi nacija

Surovi Rolan Garos: Šta čeka Đokovića u polufinalu sa Timom i može li do meča sa Nadalom?

Prekid kao mač sa dve oštrice: Da li je Novaku odgovarala pauza i šta to znači za eventualno finale sa Nadalom?

Poznato je kada će Novak i Tim nastaviti polufinale Rolan Garosa!

Federer se požalio na vetar i priznao: Gledao sam samo da ne ispadnem smešan!

Ana Ivanović u Parizu, ali ne gleda Novaka: Navijače pozdravila sa omiljenog mesta svakog turiste u "gradu svetlosti" (FOTO)

Đoković se raspravljao sa sudijom, a onda mu je dotrčao supervizor: I njemu je Novak ponovio istu stvar! (VIDEO)

Ovako besnog Federera dugo nismo videli: Lansirao lopticu ka navijačima, jednom je u panici pao kačket s glave (VIDEO)

Nadal upropastio Federera: Kralj šljake čeka Novaka u finalu Rolan Garosa! (VIDEO)

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima