≫ 

Helikopter je sušio teren, igrali smo u kramponima: Rod Lejver nam je pričao o šansama Đokovića da osvoji Rolan Garos, najluđem finalu Gren slema...

Jedini osvajač dva sezonska Slema u istoriji povukao brojne zanimljive paralele iz istorije tenisa

  • 0
Rafael Nadal, Novak Đoković, Rod Lejver Rod Lejver između Nadala i Đokovića, Foto: Guliver/Matthew Stockman/Getty Images

Legenda australijskog i svetskog tenisa, jedini igrač koji je osvojio dva "Sezonska Slema" i “ustupio” svoje ime za najveći egzibicioni turnir reprezentacija Evrope i Sveta, Rod Lejver, danas je pružio predstavnicima medija zanimljive informacije, mišljenja i poređenja između dve ere tenisa u kojoj su tadašnje i aktuelne mega-zvezde tenisa apsolutno dominirale belim sportom.

- Drago mi je da nisam nikad morao da delim teren sa Rafom Nadalom, jer je tenis današnjice potpuno drugačija igra. Pre svega, reketi koje smo tada koristili nemaju veze sa današnjim. Način na koji Nadal, Federer i drugi asovi kontrolišu reket i pored svega što im savremena tehnologija pruža  je, bez sumnje, impresivan. Oni u potpunosti menjaju dinamiku i tok meča svojim sposobnostima i veštinom i , iskreno, ne znam kako bih se uopšte spremao za takav meč - iskren je Lejver.

- Duboko poštujem Novaka, njegove sposobnosti i konsistentnost. On nije igrač koji osvaja poene po sistemu “beng-beng”, već strpljivo gradi svaki poen sa osnovne linije, što potvrđuje njegove izuzetne atletske kvalitete. Bez obzira da li pričamo o osvajanju sezonskog ili kalendarskog “Slema”, svaki naredni meč u Parizu će mu predstavljati veliki izazov, jer je konkurencija “na šljaci” nikad jača i od strane mladih igrača, ili dokazanih asova poput Nadala, Federera ili Vavrinke.

1125319042 Rod Lejver i Novak Đoković; Foto: Guliver/Vince Caligiuri/Getty Images for Tennis Australia

- Dug, predug put je do osvajanja svakog Grend Slem turnira, a tek sezonskog ili kalendarskog “Slema”, i svaki meč je poseban izazov. Sezona je duga, svašta je moguće da se desi na terenu, a da pritom još izbegnete povrede, bolest, private probleme. Potrebno je i puno sreće da vam se desi da odigrate svoj najbolji tenis tada kada je to najpotrebnije, i zato, uz svo poštovanje i pohvale Novaku i drugima, prognoziranje toga da li će osvojiti sezonski ili kalendarski “Slem” je potpuno nezahvalno - ističe Rod Lejver.

- Tenis na šljaci je tenis, ali potpuno drugačiji od ostalih podloga. Publika uživa u posmatranju mečeva na šljaci, igrači imaju priliku da pokažu svu svoju veštinu, ali je, ujedno, to i spora i naporna verzija našeg sporta, koja iziskuje puno od igrača na jednom Grend Slemu. Takav meč zahteva izuzetnu fizičku pripremljenost, mentalnu stabilnost, tehničko savršenstvo, mogućnost da se kontrolišu greške, i ne zna se šta je od svega toga važnije za uspešan nastup na ovoj podlozi… - Kaže Rod Lejver, čije pobede u Parizu 1962. i 1969. su nastale kao plod nikad većeg rada i inata, jer se zakleo da neće dozvoliti tadašnjim evropskim asovima (poput Manola Santane) da ga “šetaju” po terenu.

Rod Lejver i Pit Sampras Rod Lejver i Pit Sampras; Foto: AP/Tanjug

- Odgovor na pitanje da li će ponovo proći decenije da se, posle moje, pojavi tako dominantna grupa igrača kao što su Federer, Nadal i Đoković – jedino mogu da daju mladi igrači. Koliko oni budu želeli da rade na sebi, usavršavaju se po svim osnovama, uče od prethodnika, vode računa o svim važnim detaljima na terenu i van njega, stiču samopouzdanje i, konačno, imaju sreće da ih ništa bitno ne poremeti na njihovom putu – toliko će biti izvesno da li ćemo imati nove generacije mega-asova ili ne. U moje vreme je oprema bila ograničavajući faktor, a danas su igračke mogućnosti znatno proširene primenom savremene tehnologije, što postizanje izuzetnosti u ovom smislu čini još zahtevnijom. Danas i šesnaestogodišnjak može da bude odličan igrač, osvaja turnire i ubrzo dospe do vrha ATP rang liste. Ako želite da budete veliki igrač, i imate strasti za takmičenjem, igra će vas najbolje naučiti šta treba da radite kako biste postali veliki as. Siguran sam da su toga svesni svi koji pretenduju na najviši plasman danas, i da će tako biti i u budućnosti - napominje legendarni “Red Roket” u odgovoru na pitanje Telegrafa.

Rod Lejver, Rod Laver, Rafael Nadal Rod Lejver i Rafael Nadal; Foto: Profimedia

- U moje vreme, igrači nisu uopšte osećali teret obaveze da učestvuju na svim Grend Slemovima. Birane su podloge, podneblja, stvari su bile mnogo više opuštene – bez obzira na velike rivalitete iz tih godina. Mogao bih reći da smo nešto više uživali u tenisu, da nam je to bilo važno i da nas je taj odnos motivisao da volimo naš sport. Sada su stvari mnogo drugačije, bukvalno je imperativ igrati veliki broj turnira – i znatno je teže održati se na putu uspeha - komentariše Lejver.

I na kraju, legendarni teniser iz Kvinslenda, član “velike australijske četvorke” Lejver-Emerson-Kuper-Anderson koja je gospodarila Dejvis Kupom i svim velikih turnirima tog vremena, ispričao nam je zanimljivu anegdotu sa poslednjeg finala Ju-Es Opena, igranog protiv sunarodnika Tonija Roša na travi, kada je kompletirao svoj drugi sezonski Slem:

- Kiša je padala 3 dana, i teren nikako nije mogao da se zaštiti od vlažnosti. Čak su postavili i helikopter iznad terena, kako bi njegove elise raspršile vodu sa trave. Bukvalno smo se klizali u svakoj razmeni, i u jednoj pauzi sam spomenuo organizatoru da bi, u ovim uslovima, jedino imalo smisla igrati, sa kramponima. Rod, na ovom terenu se više nikada neće igrati tenis, pa, ako želiš i imaš ih, slobodno obuj patike sa kramponima, radi šta hoćeš, samo da završimo ovo finale, rekli su mi organizatori. Eto, tako sam uspeo da pobedim taj istorijski meč - preneo nam je ovu izuzetnu anegdotu čuveni Lejver.

(Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA