≫ 

Umesto reketom, Đoković glavom smečovao lopticu na mreži: Novak odradio trening pred četvrtfinale RG!

Sparing partner mu je bio Francuz Eli Ruse

  • 1

Prvi veliki test Novaka Đokovića na ovogodišnjem Rolan Garosu – meč protiv Aleksandera Zvereva – bi pre nekoliko meseci predstavljao znatno veći izazov nego što je to slučaj danas. Popularni „žirafko“ je, podsećamo, ubedljivo dobio našeg asa – povratnika na prvo mesto ATP liste – u finalu zavšrnog Mastersa sezone u Londonu – i to u dva seta, bez prevelikog „otpora“ ili vidne želje za povratkom u meč našeg asa.

Danas, posle nekoliko veoma loših meseci na turneji i dalje aktuelnog petog igrača sveta, stvari izgledaju drugačije, mnogo pozitivnije za Novaka koji bi, razume se, i tada i sada bio favorit za pobedu- iako je njihov međusobni rezultat u dosadašnjim mečevima izjednačen na 2-2.

No, važnost ovog meča kao velike stepenice koju treba preći u daljem pohodu ka drugom „Trofeju musketara“ i šesnaestom Grend Slem odličju sve dopunske ili statističke aspekte ovog rivaliteta stavlja u drugi plan. I zato je bilo važno videti, na treningu u centru „Žan Buen“ šta tačno Novak sprema za duel protiv Zvereva u sredu.

Iako je kasnio nekih pola sata, od prvog do poslednjeg trenutka trajanja treninga – Novak je bio u sjajnom raspoloženju. Opušten i duhovit u pauzama, a izuzetno fokusiran tokom rada, ostavio je izuzetan utisak na prisutne predstavnike medija.

Novak Đoković Foto. AP/Tanjug

Izbor sparing partnera ovoga puta je bio mladi francuski igrač Eli Ruse, nekadašnji četristoti igrač ATP liste, koji svojim stilom igre i konstitucijom donekle podseća na sutrašnjeg protivnika našeg šampiona. Jednako dobrog raspoloženja bili su i svi članovi Noletovog stručnog tima, na čelu sa Vajdom, koji je „dirigovao“ kroz trening – varijante našeg asa sa dodatnom živahnošću... Naravno, Tim Novak na ovom treningu je bio u – kompletnom sastavu – sa kondicionim trenerom Gephardom Fil Grišem i „fiziom“ Ulisesom Badiom u aktivnim ulogama na terenu.

Pozdravivši se prisno sa Karenom Kačanovom i nekadašnjim zvaničnim promoterom „Serbia Opena ATP 250“ turnira, Maratom Safinom – koji su rado iskoristili malo kašnjenje našeg tima da „dorade“ Karenovu igru pred četvrtfinale, Nole i tim su prešli – na posao.

Iako je, jasno, ovo bio prvi trening pred Zvereva, na kome se uobičajeno radi po nešto „širem“ programu, posvećena je velika pažnja ka detaljima koji bi mogli da budu od velikog značaja. Posle uvodnog lakog prebacivanja po paralelama i diagonalama, intenzitet udaraca je pojačan.

- Jače, još jače sada - komandovao je Vajda mladom Francuzu, koji je dao sve od sebe da time bude „verni interpretator“ mnogo poznatijeg Zvereva.

Aleksander Zverev Foto: AP/Tanjug

U svim njihovim mečevima do sada, faktor uspešnosti oba servisa, a naročito prvog, bivao je ključan za vođenje meča u željenom pravcu i – naravno – konačnu pobedu. Novakova mogućnost da neutrališe strašni Sašin servis njegovim „de luks“ riternom, verovatno najveća komparativna prednost koju naš igrač ima nad svojim protivnikom, drugi je najvažniji aspekt svakog njihovog nadmetanja.

To Vajda i Novak odlično znaju, i posvetili su znatni deo treninga tim segmentima igre. Zanimljivo je da je Novak u dva maha trenirao ritern – između čega je vežbao igru na mreži, što će mu itekako trebati kako bi što brže dobijao poene protiv mlađeg rivala. U jednom trenutku, šoumenski momenat Đokovića nasmejao je sve prisutne – umesto reketom, smečovao je lopticu na mreži – glavom, potvrđujući svoj izuzetni zabavljački i fudbalski talenat...

Posle oko sat vremena dobrog, temeljitog rada, Novak i tim su rekli – dosta za danas, proćaskali sa medijima – i krenuli svojim putem.

U sredu će „udariti glanc“ na najvažnije segmente igre, i na talasu dobrih vibracija i pozitivne energije koja prati našeg asa ove godine u Parizu – krenuti put ostvarenja svoje prve pobede na šljaci protiv Zvereva (bolji u finalu Rima 2017), pobede koja Novaka dovodi „u zonu domašaja“ trofeja koji je sigurno najteže osvojiti u svetskom tenisu...

VIDEO: Malo levo pa desno: Novak se sprema za nove izazove u Parizu

(Izveštač Telegrafa iz Pariza - Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA