≫ 

Osetio sam da Zvereva ne treba ljutiti, Tim jedan od najboljih na svetu: Novak nahvalio protivnika u polufinalu pa prokomentarisao fer-plej potez turnira!

Đoković je svestan važnosti sledećeg meča

  • 5

Između Novaka Đokovića i „Trofeja musketara“ sada stoje samo dva meča, a ako su njegovi mogući učesnici imali prilike da prate njegov današnji nastup protiv Zvereva, veliko je pitanje da li se zaista osećaju sposobnim da na bilo koji način, i uz pomoć bilo čega, spreče našeg asa da se po drugi put domogne pobedničkog podijuma na stadionu „Filip Šatrije“.

Iako je njihov dosadašnji „skor“ u međusobnim susretima bio 2-2, uz jedinu pobedu na šljaci za protivnika, Novak je u svakom smislu prikazao neprikosnoveni „senioritet“ nad i dalje nestabilnim Sašom i, sa izuzetkom jednog brejka i nekoliko brejk-lopti, u potpunosti kontrolisao tok meča i dinamiku igre.

Novak Đoković, Aleksander Zverev, Rolan Garos Foto: AP/Tanjug

Jedino je u prvom setu mladi izazivač uspeo da realizuje brejk i stigne na 5-4 na svoj servis, ali mu onda Novak efikasno gasi sve ambicije, i uzevši 9 od sledećih 11 gemova, bukvalno priveo meč kraju a da treći set nije ni počeo. Zverevljeva igra je bila potpuno reaktivna, i svedena na nivo koji je Novak definisao. Na momente je izgledalo da Novak održava nešto jači trening pred nešto više od 10 hiljada posmatrača, isprobava strateške varijante i, bukvalno, kad god poželi, poentira iz direktnog ili pripremljenog vinera.

Svoju tenisku veličinu Novak je, još jedanput, potvrdio džentlmenskim gestom kada je naterao obojicu sudija da priznaju svoju grešku na njegovu „štetu“ i dozvole ponavljanje servisa, koji su prethodno dodelili kao poen Novaku. Poen koji bi mu itekako dobro došao u gemu u kome je pretrpeo jedan od tek nekolicine brejkova na svoj servis, nadoknađen je povratkom brejka u gemu u kome je Zverev servirao za set, što ga je vidno deprimiralo i znatno mu oslabilo koncentraciju i voljni momenat.

VIDEO: Đoković saopštio predivnu vest uoči četvrtfinala Rolan Garosa

Koliko je Zverev bio „van balansa“ najbolje se videlo u osmom gemu drugog seta, u kome je sa tri uzastopne duple greške „predao“ drugi deo igre Novaku. Za razliku od brojnih drugih mečeva, danas je po finom, sunčanom vremenu drop-šot bio veran saveznik našeg igrača, igran u pravim momentima, kada je Zverev bivao „miljama udaljen“ od mesta gde je tako skraćena loptica odskočila.

To je samo dodatno upotpunilo Novakov „ubitačni arsenal“ i usložilo asortiman raznovrsnih udaraca, kojima je potpuno razbio ritam igre Zvereva. Ali, kao i što smo nagoveštavali pre ovog meča, ključ Novakovog uspeha je bio sjajan ritern, koji je potpuno anulirao moguću početnu prednost dobrog servisa protivnika i paralizovao nastojanja da brzom viner-kombinacijom lako dođe do poena i željenog ritma igre.

Novak Đoković, Aleksander Zverev, Rolan Garos Foto: AP/Tanjug

Na konferenciji za medije, Đoković je izjavio sledeće o ovom meču:

- Dominik Tim beleži vrhunske rezultate na Gren slemovima. Ima potencijal. Igra izuzetno dobro, pogotovo na šljaci. Osvojio je Indijan Vels, pokazao da može da igra i na drugim podlogama. Ove godine, pobedio je i Nadala. To su sve rezultati koji su za pohvalu i svestan sam da igram protiv jednog od najboljih igrača na svetu u polufinalu i lepo je videti četiri najbolja igrača na svetu u polufinalu. Dobro je za navijače, dobro je za jedan od najvećih svetskih turnira. To govori dovoljno o kvalitetu našem i o kvalitetu turnira. 

 

Dominik Tim Foto: Tanjug/AP

Novinar Telegrafa podsetio je Novaka na fer-plej potez kada je ukazao sudiji da je Zverev ipak osvojio poen.

- To je bilo poprilično rano u meču. Uradio sam ono što sam osetio u momentu. Ne bih hteo da veličam svoj gest ili da možda kažem da je bilo pametnije da to ne uradim. Žao mi je samo što sam stavio sudiju u neprijatnu situaciju. Delovalo je da je zakačila, ali stvarno je jedan milimetar razlike. Osetio sam da to treba uraditi da Zvereva ne bi dodatno ljutiti. 

Po svim najavama meteorologa, kiša i vetar će i sutra značajno poremetiti planove organizatora za izvođenje dnevnog programa mečeva, pa se razmišlja i o tome da se oba polufinala igraju u isto vreme u subotu, kako bi finale moglo da bude održano po planu, u nedelju. Da li će ove „meteorološke intervencije“ imati neke negativne posledice po našeg šampiona, sumnjamo, osim ako se budu dešavale tokom samog meča.

Novak je u Parizu „u savršenom štimungu“ u fizičkom i mentalnom smislu, i spreman da nastavi da „veze mrežu“ oko svojih preostalih protivnika, u maniru njegovog novog hobija kojim je juće prekraćivao vreme u čekanju da kiša stane. Pobednički vez ili niz, svejedno, dobro i očekivano zvuči ove godine u Parizu, a isčekivanje finala i konačnog trijumfa sada prijatno golica maštu svih poklonika Novakovog tenisa...

(Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zak

    6. jun 2019 | 20:09

    Bravo Nole super dobro si analizirao svoj mac , zelim ti isto takvu pobedu protiv Tima i nadam se da ces jos bolje igrati .

  • đorđe

    6. jun 2019 | 20:47

    svako ko je gledao prvi set do novakovog kontrabrejka kladio bi se na zvereva

  • Kiks

    6. jun 2019 | 20:02

    Nole, dosadan si sa tim pohvalama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA