≫ 

Ima 35 dece, jedini je sportista milijarder: Kum Brene i Bobe je najbogatiji teniser u istoriji, a bio je prosečan igrač

Rumun Jon Cirjak danas ima 80 godina, a u Srbiji je poznat i kao kum Bobe Živojinovića i Lepe Brene

  • 14
Jon Cirjak, Ion Tiriac

Jon Cirjak; Foto: Guliver/Matthew Stockman/Getty Images

Po završetku Rolan Garosa mnogima je jedna od tema zarada koju su teniseri ostvarili. Tako je Rafael Nadal iz Pariza otišao u svoju kraljevsku palatu na Majorci bogatiji za 2.250.000 evra, Tim je dobio 1.180.000 evra, a Đoković i Federer po 590.000 kao polufinalisti.

Ovo je novac kakav su nekadašnji teniseri mogli samo da sanjaju. Oni koji su igrali tenis tokom sedamdesetih i koji su osvajali turnire, zarađivali su za današnje vreme simboličan novac.

Jedan od takvih je i Rumun Jon Cirjak, koji je najbogatiji sportista svih vremena, čija se zarada procenjuje na 2 milijarde dolara. On je ujedno i jedini bivši sportista koji je dospeo na listu milijardera i time je najbogatiji čovek iz sveta sporta svih vremena.

Poređenja radi, Rodžer Federer, koji je drugi na listi najbogatijih tenisera, ima zaradu od 450 miliona dolara, Novakovo bogatstvo se procenjuje na 200 miliona dolara, a Nadalovo na 180 miliona dolara. Dakle, i kada Novak, Rodžer i Rafa spoje zarade, ne mogu da imaju ni polovinu Cirjakovog bogatstva.

Novak Đoković, Rafael Nadal, Rodžer Federer

Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer; Foto: Guliver/Matthew Stockman/Getty Images

Ali, Cirjak novac nije zaradio samo od tenisa, naročito ne od turnira, kojih i nije osvojio mnogo tokom karijere. U singlu je osvojio Minhen 1970. goidine, a iste godine došao je i do pehara u dublu na Rolan Garosu.

U dublu je bio uspešniji i tu je osvojio ukupno 22 titule, ali je gotovo sav novac napravio po završetku karijere.

Bio je uspešan agent nekolicine tenisera, uključujući i Borisa Bekera u vreme kada je bio broj 1, zatim Štefi Graf, Marata Safina, Gorana Ivaniševića... Od toga je sjajno zarađivao, ali je gro svog bogatstva stekao tek posle devedesetih.

POČEO JE SA DNA KAO RADNIK U FABRICI KAMIONA SA 15 GODINA

Bogataš Ion Tiriac

Brkovi i naočare za sunčanje su njegov prepoznatljivi imidž; Jon CirijakFoto: Wikipedia/Bobby Voicu

Cirjak je rođen u Brašovu u Transilvaniji 9. maja 1939. godine, sa 15 godina je radio u fabrici kamiona. Tada mu je bilo dozvoljeno da radi šest sati dnevno, umesto osam, da bi mogao da igra hokej, koji je prvo profesionalno trenirao pre tenisa, pa je čak i učestvovao na Olimpijskim igrama u Insbruku 1964. godine. Kasnije se preselio u svet tenisa, a nakon toga je počela i njegova biznis karijera.

Cirjak je prepoznao šta pad Berlinskog zida predstavlja za čovečanstvo, pa se posle pada režima Nikolajea Čaušeskua vratio u Rumuniju. Bio je svestan da će kapital sa Zapada jurnuti ka siromašnim Ruunima, iskoristio je svoje kontakte iz Nemačke da postane zastupnik Metro AG, zatim i Mercedesa.

Taj novac je dalje uložio u osiguravajuću kompaniju, privatnu banku (koja mu je donela najveće bogatstvo), avio kompaniju, turističku agenciju. Danas zapošljava oko 20.000 ljudi i direktor je turnira u Mastersa Madridu, koji želi da izdigne na nivo Gren slem turnira.

Osim poslovnog, Cirjak je imao i buran privatni život. Danas živi u Monte Karlu sa troje dece koje je dobio u braku, ali sam kaže da ima 32 vanbračne dece, a takođe brine i o 300 napuštenih mališana, kojima je sagradio pravi mali privatni raj u Brašovu.

Lepa Brena i Boba Živojinović

Lepa Brena i Boba Živojinović; Foto: Instagram

Cirjak je u Srbiji poznat i kao kum Lepe Brene i Bobe Živojinovića, a u maju 2014. godine, tokom stravičnih poplava koje su zadesile našu zemlju donirao je 100.000 evra za pomoć ugroženima.

VIDEO: Brena osamdesetih spremala šniclu Bobi umalo zapalila kuću

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA