≫ 

Rasplet najluđe grupe: Meksiko može da ispadne posle dve pobede, Južna Koreja može dalje posle dva poraza. Na korak od situacije „riba ribi grize rep“

Danas se lomi u našoj grupi, danas Srbija igra protiv Brazila za osminu finala. Ali u drugoj grupi dana, onoj sa kojom se naša ukršta u osmini finala, onoj u kojoj su Nemci, Meksikanci, Šveđani i Južnokorejci, sve je otvoreno, svi i dalje mogu da prođu i svi da ispadnu

  • 2
Irving Lozano (na kolenima) slavi gol koji je zabio Nemačkoj, sa Hezusom Galjardom koji mu prilazi. Foto: Tanjug/AP

Danas je dan raspleta u grupama E i F. Od 16 časova igraju Južna Koreja i Nemačka na stadionu „Kazanj Arena“, dok u Jekaterinburgu igraju Meksiko i Švedska. Od 20 časova na moskovskom stadionu „Otkritije Arena“ igraju Srbija i Brazil, dok će Švajcarska i Kostarika snage odmeriti u Nižnjem Novgorodu.

Pošto smo se prethodno već bavili posebno našim „skupom“, sada ćemo se pozabaviti mogućim raspletom u grupi sa kojom se ukrštamo u osmini finala, ako uspemo da pobedimo Brazil, što svi očekujemo, uprkos težini tog zadatka.

Sve o dramatičnom raspletu naše grupe: Srbiju i remi vodi u osminu finala, Brazil može dalje i ako izgubi od nas. Удачи! За здоровье!

U Grupi F vlada najluđa situacija od svih, jer posle dva odigrana kola, u trećem sve četiri ekipe mogu da prođu i sve mogu da ispadnu. Čak ni Meksiko, koji je zabeležio dve pobede do sada, nije siguran putnik u osminu finala. Oni imaju 6 bodova sa gol-razlikom +2 (tri dali, jedan primili); Nemci su drugi sa tri boda i gol-razlikom 0 (dva dali, dva primili), sve isto kao i Švedska koja je trenutno treća zbog međusobnog duela te dve ekipe iz kojeg je „manšaft“ izašao kao pobednik onim spektakularnim golom Tonija Krosa u petom minutu nadoknade. Južna Koreja je trenutno bez bodova sa gol-razlikom -2 (jedan dali, tri primili), ali je uprkos tome i dalje u igri.

Toni Kros nakon postizanja pobedonosnog gola protiv Švedske u petom minutu nadoknade. Foto: Tanjug/AP

Jer, ovde je skoro svaki scenario moguć, osim da Južna Koreja prođe a Meksiko ispadne. Ako Meksiko ispadne, ispašće zato što su prošle Nemačka i Švedska. Ali, hajde da krenemo redom. Ako Švedska bude tukla Meksiko sa barem dva gola više, poništiće im gol-razliku i naći će se ispred njih zbog više datih. Nemačkoj je u tom slučaju dovoljno da dobije Južnu Koreju sa 1-0 i da ode dalje, mada, ako želi da bude prva na tabeli, morala bi da se nadgornjava sa Švedima; generalno gledano, skoro svaka pobeda ih vodi dalje.

Međutim, ako bi i Nemačka i Švedska svoje protivnike pobedili sa po 1-0, situacija bi se do krajnosti zakomplikovala zato što bi sve tri ekipe imale isti broj bodova (6), istu gol-razliku (+1), i isti broj postignutih golova (3), što znači bi se gledao međusobni skor: a tu je Meksiko tukao Nemačku, Nemačka tukla Švedsku, Švedska tukla Meksiko. „Riba ribi grize rep“.

Ko bi išao dalje? Na ovom mestu je neophodno podsetiti na „tajbrejkere“ (ne postoji pravi prevod za ovu reč; kome se ne dopada što smo je ovako iskoristili, može da prestane da koristi i reči kao što su „tajmaut“, „faul“, „korner“, pa čak i „gol“, o „fudbalu“ da ne govorimo).

Ola Tojvonen slavi fenomenalni gol koji je postigao protiv Nemačke u drugom kolu Grupe F. Foto: Tanjug/AP

Prvo se, dakle, gleda ukupan broj osvojenih bodova. Drugo, gleda se ukupna gol-razlika. Treće, gleda se ukupan broj postignutih golova. Ako su dve ili više ekipa poravnate po ova tri osnovna „tajbrejkera“, onda se gleda broj osvojenih bodova u međusobnim duelima poravnatih ekipa, pa gol-razlika u međusobnim duelima poravnatih ekipa, pa broj postignutih golova u međusobnim duelima poravnatih ekipa.

Ako su po svih šest parametara dve ili više ekipa poravnate, gledaju se fer-plej-bodovi, koji se dodeljuju na sledeći način: za žuti karton oduzima se jedan bod, za drugi žuti odnosno indirektni crveni tri boda, za direktni crveni četiri boda, za žuti i direktni crveni pet bodova. Cilj je, naravno, biti što bliže nuli. Konačno, ako su dve ili više ekipa poravnate i po ovom kriterijumu, konačni raspored na tabeli biće određen žrebom: pozicija i/ili prolaz dalje zavisiće od toga, kome će „fortuna“ biti naklonjena.

Dakle, pošto bi u onom gorenavedenom slučaju (Koreja 0-1 Nemačka, Meksiko 0-1 Švedska) svi imali isti broj bodova, istu gol-razliku, isti broj postignutih golova, isti broj osvojenih bodova u međusobnim duelima, i istu gol-razliku u međusobnim duelima, došlo bi se do broja postignutih golova u međusobnim duelima. Nemačka i Švedska su zabile po dva, tako da bi oni otišli dalje, a Meksiko bi ispao.

E sad, ako Meksiko i Švedska odigraju nerešeno, Meksiko je prvi, a ko će biti drugi zavisiće od toga šta će Nemačka uraditi sa Korejcima. Ako ih pobede, dileme nema, ali ako odigraju nerešeno, Šveđani moraju da daju više golova Meksiku nego Nemačka Koreji, i obrnuto, jer Nemačka ima pobedu u međusobnom duelu; dakle, ako Meksiko i Švedska odigraju 3-3 a Nemačka i Južna Koreja 2-2, Švedska će ići dalje pošto se nakon gol-razlike (koja će ostati na nuli za oba tima) prvo gleda broj postignutih golova; međutim, ako se obe utakmice okončaju identičnim nerešenim ishodima (recimo, 1-1 ili 2-2 ili 5-5), dalje će ići Nemačka zbog međusobnog skora. Ako Meksiko pobedi, Nemačkoj je i dovoljan bod iz utakmice sa Južnom Korejom da ode u drugi krug.

Nemački navijači u transu posle pobede nad Švedskom u dramatičnoj završnici drugog kola Grupe F na Mundijalu u Rusiji. Foto: Tanjug/AP

E sad, što se Koreje tiče, ona bi mogla da ode dalje ako pobedi Nemačku sa dva ili više golova razlike, pod uslovom da Meksiko pobedi Švedsku. Jer, pobeda od recimo 2-0 vraća Južnokorejcima gol-razliku na nulu a Nemcima kvari na -2, dok bilo koja pobeda Meksika švedsku gol-razliku gura u minus, pa bi u takvom raspletu situacije Južna Koreja profitirala, a Nemci i Švedi se razišli po kućama.

Ali, ako Meksiko pobedi Švedsku sa 1-0, a Južna Koreja istim rezultatom pobedi Nemačku, onda se donekle ponavlja malopređašnja situacija. U tom slučaju, Meksiko je prvi sa 9 bodova i ide dalje, ali su ostale tri ekipe potpuno poravnate: sve imaju po 3 boda, gol-razliku -1, i po dva postignuta gola. Nemačka je dobila Švedsku, Švedska je dobila Koreju, Koreja je dobila Nemačku. Ponovo sve u krug. Ali, opet Nemačka i Švedska u toj situaciji idu dalje jer su u međusobnim duelima ove tri ekipe postigli po dva gola.

Ako u nekoj situaciji koju nismo uspeli da predvidimo bude došlo do gledanja fer-plej-bodova, treba imati na umu da ih Južna Koreja ima -6, Nemačka -5, Švedska -3, a Meksiko -2.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @#$

    27. jun 2018 | 12:18

    Zanimljiva analiza, sve su izgleda kombinacije moguce. Voleo bi da panceri ispadnu jer su dosadili svojim stalnim nastupima na SP a nisu nista posebno ni pokazali.

  • Avra

    27. jun 2018 | 13:51

    Dzaba ste se mucili da pisete toliko kad ce Meksiko I Nemacka lagano do pobeda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA