≫ 

FOTO-UBOD: Bukvalno prvi meč reprezentacije Brazila. Jedan nosi kapu Šerloka Holmsa, a protivnik im današnji engleski četvrtoligaš

Fudbalska reprezentacija Brazila svoj prvi meč u istoriji odigrala je na stadionu Fluminensea 21. jula 1914. godine protiv FK Ekseter Siti. Brazilski igrači su zapravo bili selekcija amatera iz Rija i Sao Paula, dok su Englezi bili profesionalci. Brazil je dobio 2-0

  • 0
Zvanično prvi meč fudbalske reprezentacije Brazila, a zapravo selekcije amatera iz Rija i Sao Paula, igrao se 21. jula 1914. godine na ondašnjem stadionu Fluminensea protiv engleskog FK Ekseter Siti. Brazil je dobio 2-0. Foto: Wikimedia Commons/Daily Mirror/Public domain/Fma12

FK Ekseter Siti, koji danas igra u Ligi 2, četvrtom rangu takmičenja, krenuo je na svoju turneju po Južnoj Americi nakon poziva fudbalske zajednice u Buenos Ajresu, koja je poslala pismo Fudbalskoj asocijaciji i zamolila ih da im pošalju neki engleski tim radi igranja prijateljskih mečeva. Oni su im poslali Ekseter, tada u sredini tabele Južne lige.

Brodom su krenuli iz Sautemptona 22. maja 1914. godine, a osamnaest dana kasnije pristali su u Rio de Žaneiro. Tu su uhapšeni jer su se kupali na plaži ne znajući da je zabranjeno, ali su pušteni, pa su produžili u Argentinu.

Nakon serije utakmica u glavnom gradu te zemlje, vratili su se u Brazil, gde je naknadno dogovoren jedan meč. Taj meč — koji se igrao na stadionu „Laranžeiras“ u Riju 21. jula — danas se smatra za prvi meč brazilske fudbalske reprezentacije. Uopšte, pre Eksetera, nijedan profesionalni fudbalski klub nije igrao u toj zemlji.

Fudbalska reprezentacija Brazila, a zapravo selekcija amatera iz Rija i Sao Paula, pre svog zvanično prvog meča koji je 21. jula 1914. na ondašnjem stadionu Fluminensea igrala protiv engleskog FK Ekseter Siti i pobedila 2-0. Foto: Wikimedia Commons/Exeter Daily/Fma12

Brazilska ekipa bila je sastavljena od probranih amatera iz samog Rija, ali i iz Sao Paula, što je bila za to vreme čudna odluka zbog velikog rivalstva između dva grada, ali koja se pokazala ključnom jer su „karioke“ pobedile 2-0 golovima Osvalda Gomesa i Osmana (mada u nekim izvorima danas može da se pročita i da je bilo 3-3, to nije istina).

Oduševljenje 10.000 navijača na stadionu Fluminensea na koji je moglo da stane samo 6.000, bilo je toliko, da su svoje igrače na rukama nosili nakon pobede, dok su muškarci mahali štapovima i šeširima a dame maramicama. Štampa ih je odmah sutradan proglasila nacionalnim herojima.

Ludilo je moglo da počne. Tako je stvoreno brazilsko zajedništvo i kult reprezentacije. Pet godina kasnije osvojili su svoj prvi trofej, osvajanjem Kopa Amerike, koji se tada još uvek zvao Južnoameričko prvenstvo nacija.

VIDEO: Sve što niste znali o reprezentaciji Brazila

VIDEO: Sve što niste znali o reprezentaciji Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA