≫ 

Šamarčina svim protivnicima VAR-a: Evo koliko on zaista vremena oduzima

Jedna od stvari koje se stavljaju na teret VAR-u jeste i to, što tobož troši mnogo vremena. Da li je ta kritika na mestu? Koliko VAR zapravo vremena u proseku oduzima tokom meča? Statistika vezana za ovo Svetsko prvenstvo zbilja je neumoljiva

  • 10
Nestor Pitana, poznati argentinski sudija. Foto: Guliver/Dan Mullan/Getty Images

Nema zbora oko toga, da je uvođenje VAR-a u fudbal jedna revolucionarna promena koja se nalazi rame uz rame sa uvođenjem žutih i crvenih kartona krajem šezdesetih. Slobodno se može reći, da je to najveća promena od tada: ono uvođenje tri boda za pobedu i ona zabrana vraćanja lopte nogom u ruke svom golmanu, ne mogu da se mere sa VAR-om.

 Mbape ili Modrić - jedan od njih dvojice će verovatno biti proglašen za najboljeg igrača Mundijala. Kvota na Francuza je 1,85, a na Hrvata 3,20. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za specijalne igre na Svetskom prvenstvu.

Mi smo se posebno osetili pogođenim jer nam nemački sudija Feliks Brih nije dosudio čist penal, kao da je krivica VAR-a to što Nemac nije želeo ni da pogleda snimak onoga što se desilo tom prilikom u kaznenom prostoru Švajcarske, kada su Lihštajner i Šar rukama oborili Mitrovića a bio sviran kontrafaul.

Premda zbilja postoji problem s tim što su sudije mahom potpuno neupoznate sa ovim sistemom jer ga u svojim zemljama jednostavno ne koriste (osim u Seriji A i Bundesligi od prošle sezone, tako da za Briha nema opravdanja, on je sasvim dovoljno ispraksovan), što ne postoje jasna pravila kada se poziva VAR u pomoć, što postoji isuviše proizvoljnosti u njegovom korišćenju — ne može se sporiti da je koristan jer otklanja brojne očigledne greške koje savesni delioci pravde prave tokom utakmica.

Navijač Irana na Mundijalu u Rusiji. Tanjug/AP

Jedna od stvari koje se stavljaju na teret VAR-u jeste i to, što tobož troši mnogo vremena. Da li je ta kritika na mestu? Koliko VAR zapravo vremena u proseku oduzima tokom meča? Statistika vezana za ovo Svetsko prvenstvo zbilja je neumoljiva.

Na slobodne udarce na ovom turniru do sada je u proseku otpadalo nestvarnih 10,8 odsto meča, odnosno 10 minuta i 29 sekundi. Na drugom mestu po „potrošnji“ je izvođenje auta, na koje otpada 8,1 odsto utakmice, odnosno 7 minuta i 50 sekundi.

6,2 odsto utakmice potroši se na izvođenje gol-auta: u pitanju je 6 minuta i 3 sekunde u proseku. Korneri potroše 4,4 odsto vremena, tačnije 4 minuta i 14 sekundi. Nešto manje ode na povrede, koje su najčešće puko valjanje po terenu zbog teških ozleda frizure, da parafraziramo onu Engleskinju čije su poruke svom momku nasmejale čitav svet: 4,3 odsto, odnosno 4 minuta i 10 sekundi.

Anhel Di Marija (Argentina) u duelu sa Viktorom Mozesom (Nigerija). Foto: Tanjug/AP

Na izmene u toku utakmice prosečno otpadne 3,1 odsto vremena, odnosno 3 minuta i 3 sekunde, dok proslavljanje golova u proseku traje 2 minuta i 55 sekundi, odnosno 3 odsto od celokupnog toka meča. Na deljenje kartona ode 0,9 odsto, odnosno 55 sekundi.

Protesti traju svega 36 sekundi po meču, odnosno 0,6 odsto, dok na penale otpada iznenađujuće malo: procentualno isto koliko i na proteste, ali tri sekunde manje. Konačno stiže VAR, koji se nalazi na jedanaestom mestu: samo 0,5 odsto utakmice u proseku na ovom Svetskom kupu „potroši“ ova nova tehnologija, što znači, 31 sekundu.

Na sudijsko davanje verbalnih opomena fudbalerima ode 17 sekundi, odnosno 0,3 odsto meča, dok prepirke i svađe među igračima kao i prepirke i svađe igrača sa sudijama, potroše 0,1 odsto utakmice, odnosno svega 5 sekundi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    13. jul 2018 | 10:01

    Samo što ako si već uveo var onda uvedi da on bude obavezan a ne da sudija odlučuje da li će da gleda snimak ili ne pa da nas pokrade protiv Švajcarskih albanaca

  • brana

    13. jul 2018 | 10:33

    Var treba da se prenosi na semaforu da moze ceo stadion da ga vidi kao u Americkom fudbalu a ne sudija da virne pa da odluci kako mu dune ili kako mu je receno,ovako bi imao revoluciju na tribinama i stadionu tako da bi morao da sudi pravedno!

  • Mr.

    13. jul 2018 | 10:40

    Racunate prosek? A nije bio na svakoj utakmici var.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA