≫ 

Kako bi izgledala nokaut faza da nije bilo VAR-a: Hrvati bi imali pakleno teži put, Argentina je najgore prošla!

Argentina nema mnogo razloga za optimizam posle grupne faze, a da nije VAR-a, išla bi na Dance. Sa druge strane, Hrvati su dobro prošli jer su mogli da se suoče sa Francuskom

  • 12

Mundijal je prevazišao prvu fazu uz VAR tehnologiju, koja je donela dosta toga novog u pristupu sudija, ali i igrača!

Mnogima zastane situacija u ofsajd situacijama jer arbitri imaju direktivu da ne podižu zastavicu, nego da se akcija naknadno "secira". Dešavali su se i golovi koji se slave sa "odloženim" dejstvom dok se pogleda snimak, ali su krucijalne za analizu ipak situacije u kojima je VAR direktno promenio prvobitnu odluku arbitra, odnosno ispravio je.

Iako igraju s domaćinom, Španci su veliki favoriti. Jednostavno, mnogo su kvalitetniji, a kec je 1,65, dok je dvojka čak 5,70. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za utakmicu Španija - Rusija.

Ipak, analiza svih mečeva pokazuje da se ništa ne bi promenilo u daljem plasmanu, odnosno da bi istih 16 ekipa prošlo dalje.

VAR tehnologija izazvala je brojne dileme zbog uticaja na fudbal, mnogi smatraju da se negativno utiče na samu esenciju sporta, ima sporenja i zbog opaske da duga VAR pauza previše ubije ritam meča, a samim tim se izaziva duža nadoknada meča, koja često može presuditi.

Samo šest utakmica odigrano je tako da je VAR rešio meč, odnosno da je sudija morao da promeni zbog snimka prvobitnu odluku zasnovanu na ličnoj proceni.

Milorad Mažić analizira snimak Foto: Tanjug/AP

To se dogodilo u grupama B, C i F.

U grupi B, VAR je omogućio Španiji da završi prva u grupi ispred Portugala, u suprotnom bi došlo samo do rokade. Tako bi Furija išla u teži deo kostura takmičenja i suočila bi se sa Urugvajcima, dok je Portugal izgubio dva boda na penalu koji je dodeljen Iranu posle pregleda snimka u 93. minutu. U ovoj situaciji, Portugal je prokockao priliku da se u osmini finala sastane sa Rusijom.

U grupi C, Francuska i Danska bi takođe samo rotirale svoje pozicije pred dalji plasman - Francuska bi se sastala sa Hrvatskom, dok bi Argentina išla na Dansku, čemu bi se više obradovala nego Trikolorima.

VIDEO: Dolazak fudbalera Srbije u Beograd

Francuzi su dobili VAR penal protiv Australije i potom su pobedili sa 2:1, dok je Danska upravo protiv Ozija remizirala sa 1:1, pošto se rival u meč vratio izjednačenjem iz penala posle video analize.

U grupi F, Šveđani su imali benefit VAR penala protiv Južne Koreje i taj meč se završio rezultatom 1:0. U suprotnom, imali bi dva boda manje, pa bi Meksiko grupnu fazu završio kao prvi. Onda bi Švedska išla na Brazil, a Meksiko bi se sastao sa Švajcarcima.

Kako izgleda nokaut faza posle grupa:

Gornji deo kostura Foto: Telegraf.rs
Donji deo kostura Foto: Telegraf.rs

U suprotnom, gledali bismo ukrštanje u četvrtfinalu Urugvaj - Španija i Danska - Argentina, što bi se sigurno više svidelo Mesiju i ekipi posle loših igara u grupi. Brazilci bi išli na Šveđane, pa bi sledilo ukrštanje sa Belgija - Japan.

Na drugoj strani, Hrvatska bi imala pakleno teži zadatak, prvo bi se suočila sa Francuskom. U narednom ukrštanju, vrebaju Portugalci koji igraju sa Rusijom. Engleska bi svakako imala lep put do polufinala, prvo protiv Kolumbije, zatim protiv Švajcarske ili Meksika.

Istorijski trenutak za Južnu Koreju, Mark Gajger potvrđuje pogodak protiv Nemaca koji potom ispadaju! Foto: Tanjug/AP

Naravno, ovde su uzete u obzir samo situacije gde korišćenje VAR-a menja tok, bilo je i onih gde ga je trebalo iskoristiti, što nije bio slučaj. Mi smo među timovima koji su se na to požalili zbog rvačkog obaranja Mitrovića u meču sa Švajcarcima pri 1:1, dok su Marokanci otišli korak dalje.

Reprezentativac ove zemlje Amrabat je u kameru rekao VAR je sr... zbog toga što je priznat gol Španije iz sumnjive pozicije, koji je posle snimka potvrđen kao regularan. Ipak, ovde je Amrabat reagovao tako jer se dešava da se favoritima uglavnom aktivira VAR, što nije slučaj sa timovima slabije reputacije.

VIDEO: Navijač Brazila zažalio što je upao među Srbe

Marokanci su se požalili da im VAR nije aktiviran čak u tri situacije protiv Portugalaca u prethodnom meču, zbog čega je 50.000 ljudi potpisalo peticiju za ponavljanje meča. To naravno nije moguće, ali je bilo dovoljno da se barem demonstrira revolt.

Videli smo i našeg Milorada Mažića u VAR akciji, pošto je sudio penal za Senegal, što je ipak želeo da proveri. Onda se uverio da nije bio u pravu i preinačio je odluku, što je bio dobar potez - nije se sujetno držao svoje prvobitne odluke i tu smo videli dobru stranu tehnologije gde se mogu ispraviti nepravda i ljudski faktor.

Foto: Telegraf.rs

"Veliki brat" na Mundijalu, sudijske kamere posmatraju svaku utakmicu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    29. jun 2018 | 16:15

    Kao da je Hrvatska kalkulirala, Hrvati su pobjedili sve utakmice bez kalkulacija za razliku od Francuske i ostalih koji igraju prljavo.

  • Ivan

    29. jun 2018 | 16:11

    Po ovome ispada da je Hrvatska imala sreće i da je jedva prošla dalje..

  • Ivan

    29. jun 2018 | 16:10

    Glupost. Hrvatska je pobjedila sve tri utakmice za razliku od francuske koja je kalkulirala da ne ode na Hrvatsku jer su mislili da će dobit Island, nakraju su dobili Argentinu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA