• 0

Pronađena nova životinja u Crnoj Gori pa nazvana po Novaku Đokoviću

U pitanju je vrsta puža koja je otkrivena blizu Podgorice

  • 0

Nova vrsta puža koja je otkrivena u u kraškom izvoru u blizini Podgorice dobila je naziv "Travunijana djokovici" u čast najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića, objavile su Vijesti.

Novu vrstu su otkrili slovački biospeleolog Jozef Grego i profesor Vladimir Pešić sa Univerziteta Crne Gore, a naučni rad sa otkrićem nove vrste objavljen je u poznatom međunarodnom časopisu “Subterranean Biology".

- Da biste otkrili neke od najređih životinja na svetu koje nastanjuju jedinstvena podzemna staništa dinarskog krša, došli do nepristupačnih staništa pećina i izvora, kao i za dugotrajni i strpljivi rad prilikom obrade prikupljenog materijala, potrebna vam je Novakova energija i entuzijazam.

- Travunijana djokovici je inače jedna od najintersantnijih vrsta koja naseljava podzemna staništa kraškog područja Crne Gore i jedna od najređih vrsta na svjetskom nivou. Jedinstvena kao i Novak - istakao je Pešić.

On je dodao i da se planira nastavak istraživanja ove jedinstvene vrste, s ciljem da se urade detaljnje DNK anlize ovog endema, kako bi se dobila slika kako se odvijala evolucija živog sveta i proces kolonizacije kraških područja Dinarida.

- U ovom projektu učestvovaće 11-12 profesora iz Crne Gore, Poljske, Slovačke i Srbije, koji, kao i autor ove vrste, dokazuju da su najveći Novakovi fanovi zapravo naučnici - dodao je Pešić.

Video: Nekad koristio kokain, a sad izbacio Đokovića u Monte Karlu: Detalji Novakovog šokantnog poraza!

(Telegraf.rs/Vijesti)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima