≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ona je atraktivna Ruskinja kojoj je otac kupio kiparski pasoš: Uspešna je atletičarka, ali je mnogi mrze

S. I.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zanimljiv put rođene Moskovljanke

  • 0

Teško da je Elena Kuličenko kao talentovana mlada atletičarka pre nekoliko godina zamišljala da će na internacionalnom nivou predstavljati bilo koju drugu zemlju osim Rusije. Usledili su ipak već poznati doping skandali još od 2015, mnogima je zabranjeno da se takmiče na internacionalnom nivou, a pojedinci su mogli da nastupe samo pod neutralnom "zastavom".

Nju je put ipak odveo do Sjedinjenih Američkih Država, ali i Kipra. Kako se sve to dogodilo? Odgovor je vrlo logičan - novac.

Elena je rođena u Moskvi 2002. godine i relativno rano je počela da se bavi atletikom. Pronašla se u disciplini skok uvis i u mlađim kategorijama beležila uspehe na nacionalnom, ali i na internacionalnom nivou, pošto je na Evropskom festivalu mladih u Đeru 2017. godine osvojila srebro.

Od 2019. joj se ukazala mogućnost da predstavlja Kipar zahvaljujući ocu Alekseju, koji je u toj ostrvskoj evropskoj državi poseduje značajnu imovinu. Ubrzo joj je faktički kupljen pasoš, kao i ostatku porodice, ali je zbog toga naišla na osudu u Rusiji.

- To nije bila spontana odluka, dugo sam razmišljala o tome. Dobila sam stotine poruka na Instagramu, nazivali su me izdajnicom - govorila je Kuličenko i dodala:

- Moj menadžer Aleksej Nikolaev predložio mi je da promenim sportsko državljanstvo. U Rusiji se ništa ne kreće nabolje. U vreme našeg razgovora čak su prestali da daju i neutralne statusne oznake.

Elena Kuličenko Foto: BEAUTIFUL SPORTS/Tobias Lackner / imago sportfotodienst / Profimedia

Tokom 2021. je odlučila da zameni Univerzitet u Moskvi onim u Džordžiji, gde je dobila stipendiju i od 2022. nastavila sa uspešnim pohodom ka atletskom vrhu. Usledila su velika priznanja u njenoj prvoj godini na koledžu, a 2023. je osvojila bronzanu medalju na NCAA šampionatu prve divizije.

- Ponuđena mi je stipendija na Univerzitetu u Atlanti, tamo je jaka ekipa i dobar glavni trener. Živeću na kampusu, takmičiti se u studentskim takmičenjima. Sve je kako treba. Zatim, tokom leta, dolazim na Kipar i tamo ću skakati. To je sjajna prilika za mene - govorila je ne tako davno o svojoj odluci da ode u SAD.

Prošle godine je pod zastavom Kipra osvojila zlato na Evropskom prvenstvu za atletičare i atletičarke do 23 godine u Espu, dok je na Univerzijadi u Čengduu došla do srebra. Možda i veći uspeh od svega navedenog ostvarila je na seniorskom Svetskom prvenstvu u Budimpešti u avgustu mesecu plasiravši se u finale uz lični rekord od 192 centimetra.

I pored svega ona ističe da je njen dom pre svega Moskva, ali...

- Moj dom je tamo gde je moja porodica, gde su mi najbliži ljudi. Da li je to u Rusiji?. Ima mnogo mesta. To je zaista najluđi osećaj koji možete imati putujući od jednog doma do drugog. Teško je definisati gde je moj dom, više je u vezi sa ljudima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA