Bivši svetski šampion optužio Bosance za izdaju!

Gari Kasparov koji je tokom ratova na prostorima bivše Jugoslavije javno iskazivao podršku BiH, našao se uvređenim jer je Šahovski savez te zemlje glasao protiv njega u izboru za predsednika Svetske šahovske federacije

  • 6

Nekadašnji šampion sveta u šahu, velemajstor Gari Kasparov optužio je u otvorenom pismu Bosnu i Hercegovinu za izdaju, odnosno, da su čelnici tamošnjeg šahovskog saveza podlegli pritisku Rusije i srpskih članova federacije kada su odlučili da daju svoj glas njegovom protivkandidatu za predsednika FIDE.

Ruski šahista koji je za vreme rata na području bivše Jugoslavije otvoreno bio na bosanskoj strani i pružao podršku Bosancima, a 1994. godine je odigrao i simultanku u okupiranom Sarajevu i bio član ŠK Bosna koji je sa njim osvojio titulu evropskog prvaka, našao se uvređenim i izdanim nakon što su Bosanci glasali za Kiršana Iljumžinova.

Kasparov misli da je presudni uticaj na ovakvu odluku imala Rusija i da mu je jasno zašto su srpski članovi rukovodstva bili protiv njega na čelu Svetske šahovske federacije, ali je ostao zbunjen time da su isto tako glasali i bosanski članovi.

Na kraju se i ironično našalio na svoj račun, rečima da mu je pošlo za rukom nešto što je nemoguće učiniti i BiH, a to je sloga između Bošnjaka, Srba i Hrvata.

- Jedino preostalo pitanje zanimnljivo javnosti jeste koliko je ambasada Rusije platila da bi se postigla ovako retka demonstracija zajedništva. Sead Demirović, Nusret Čaušević i Kemal Osmanović, tri najuglednija člana Saveza, koji su uz to bili i organizatori moje simultanke 1994. godine odgovorni su za taj nemoralni čin - naveo je Kasparov dodajući kako je, uz njih, odgovoran i delegat BiH i FIDE Željko Bogut jer je bespotrebno već dao glas u ime BiH Iljumžinovu.

Svetski velemajstor je nakon povlačenja iz šaha započeo političku karijeru, tokom koje se istakao kao veliki protivnik predsednika Rusije Vladimira Putina i njegovog režima zbog čega je dva puta bio hapšen u svojoj rodnoj zemlji.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    31. jul 2014 | 07:22

    Takav su soj poturice.Brzo zaborave ko su,sta su i ko im je dobro cinio.

  • ap0calypto

    31. jul 2014 | 06:51

    Ne znam sta si ocekivao? Rat je prosao, podrske vise ne treba. Iskoriscen si i pao u zaborav

  • Milos

    31. jul 2014 | 07:08

    Eto jos nisi upoznao bosnjake.... tako ti je to kod njih, hranis ga,cuvas, gledas ga kao mladjeg brata a on ti zabije noz u ledja kada mu se ukaze prilika.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA