≫ 

Ovo su TRI razloga zbog kojih je Đoković nedodirljiva superzvezda!

Američki mediji poslednji u nisu koji su se detaljno bavili dominacijom Srbina u svetskom tenisu

  • 11

Ni nekoliko dana posle prve titule Novaka Đokovića na Rolan Garosu, sada kada su se utisci potpuno slegli, u stranim medijima ne prestaje fascinacija totalnom dominacijom Srbina u svetskom tenisu.

>>> NAJBOLJI OPIS NOVAKOVOG USPEHA! On dolazi iz zemlje koja stvara ratnike! (VIDEO)

Kao jedan od samo trojice igrača u poslednjih 50 godina koji je trijumfalno završio četiri uzastopna Grend slema, srpski teniser je maltene svakodnevno predmet raznoraznih analiza u kojima stručnjaci i hroničari njegove karijere pokušavaju da približe čitaocima razloge potpunog uspeha i retko viđene superiornosti našeg asa naspram konkurencije.

Poslednji u nizu takvih tekstova uradio je američki yahoo sports, u kome se autor podrobno bavio razlozima Novakovog nedodirljivog statusa superzvezde svetskog tenisa. Izdvojio je tri.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

1. ĐOKOVIĆ NEMA PREPOZNATLJIV STIL IGRE

Tenis je, kao nijedan drugi sport, sinonim za prepoznatljiv stil svakog igrača. Nema tog tenisera koji je bio u top 10, danas i ranije, a da nije imao prepoznatljiv način igre kao svoje najjače oružje. Serena Vilijams, na primer, lomi rivalke neverovatnom snagom, Pit Sampras je imao neodbranjiv servis, Andre Agasi najbolji retern koji je viđen u tenisu. Brzina Rafe Nadala je neuporediva sa bilo kojim igračem, Federerov forhend je, ako pitate Džoa Mekenroa, najbolji svih vremena. Dakle, kad pomenete ove igrače prva asocijacija na njihovu igru su upravo aduti koje smo pomenuli.

>>> Pitanje svih pitanja: Koliko je zaista potrebno Novaku da bude najbolji svih vremena? (VIDEO)

Đoković? Koji je njegov najprepoznatljiviji potez? Šta vam prvo pada napamet? Šta je to kod njega toliko specifično? Ruku na srce, ne postoji taj jedan jedini stil koji je savršeniji od drugog kod srpskog tenisera. Đokovićev stil može biti jedino njegova nemilosrdna preciznost i to što je njegova "ol-raund" igra bolja od svih ostalih. On je istinska teniska mašina, ali ponekad mašine nisu uvek popularne.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

2. STAGNACIJA AMERIČKIH TENISERA

Đokoviću, očigledno, nije potreban rival i Sjedinjenih Američkih Država sa kojim bi se borio za vrh, jer ga nisu imali ni Federer ni Nadal u perodima njihove dominacije. Činjenica je da muški tenis u SAD iz godine u godine beleži stagnaciju, čak i nazadovanje. Tome u prilog služi činjenica da je najbolje rangirani Amerikanac na top listi Džon Izner koji je trenutno 17, ali je njegov najveći uspeh u karijeri ono što je potpuno poražavajuće: četvrtfinale Grend Slema. Ej, četvrtfinale?! Uostalom, ako je Izner po nečemu poznat, sem po visini i razornom početnom udarcu, to je podatak da je bio deo najdužeg meča u istoriji tenisa (Vimbldon 2010, rival Mau).

Poslednji Amerikanac koji je osvojio Grend slem je Endi Rodik sada već davne 2003. godine, kada je digao trofej na Ju-Es Openu.

Autor teksta u tom kontekstu navodi dolazak novog talasa američkih tenisera koji obećavaju, ali, kako kaže, sama prognoza da će neko od njih, i to možda, biti jednog dana šampion, ne može da poništi 15 godina ništavila muškog tenisa u SAD.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

3. ĐOKOVIĆ NIKADA NIJE IMAO PRAVU PODRŠKU SPONZORA

Budimo realni, podrška (politička i svaka druga sličnog tipa, naravno i ona komercijalna), od izuzetnog je značaja za vrhunske sportiste. Posebno za individualce. Pogledajte imena poput Serene Vilijams, Rorija Mekilroja, Tajgera Vudsa. Svi oni imaju ekstra promociju i prilaz ka masama kroz reklame.

Da li uopšte možete da navedete koji brendovi stoje uz Đokovića? Kada ste poslednji put videli Đokovića u nekoj reklami? Možda su to Uniklo i Pežo, ali svakako nije Najk.

Najočigledniji primer ovoga o čemu govorim je da je Endi Mari zaštitno lice adidasa broj jedan kada je reč o teniserima, a da Novak od popularne kompanije ima samo ugovor za korišćenje patika i ništa više.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    9. jun 2016 | 18:57

    Jedan je Tesla.....Jedan je Djokovic!!!

  • Zule

    9. jun 2016 | 21:09

    Ja se ne bih slozio sa ovom analizom. Prvo, najbolji retern svih vremena ima Djokovic, to je sto odsto sigurno, drugo najbolji bekhend u istoriji tenisa sigurno ima Djokovic, trece sto i sami kazu nevjerovatna preciznost, kad tu jos dodamo nevjerovatno kretanje, citanje protivnika, nevjerovatnu upornost, izdrzljivost, konstantnost, hladnokrvnost, posvecenost, onda dobijamo najboljeg svih vremena. Odnos. pobjeda i poraza, i tu je najbolji. Mecevi su mu izuzetno atraktivni. Njegova harizma plijeni. To je sigurno neponovljivo. Prema tome, americki novinar grijesi.

  • Sadeta

    9. jun 2016 | 19:46

    Majstorima ne treba reklama!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA