≫ 

Sve o istoriji "tenka" Delija zbog kojeg Hrvati traže da Zvezda bude izbačena iz Evrolige (VIDEO)

"Sramota u Srbiji, Delije su s gnusnim provokacijama otišle korak dalje. Opet su izvijesile Vukovar na srpskoj trobojnici, a iznad toga je bio tenk", pišu mediji u komšiluku

  • 60

Nisu baš svi oduševljeni ambijentom koji su navijači Crvene zvezde napravili tokom još jednog košarkaškog "blokbastera" protiv Panatinaikosa.

Od "dežurnog monitoringa" Iz Hrvatske ponovo stižu osude na račun ponašanja Delija i "sporne" koreografije.

>>> Pogledajte koreografiju na meču Zvezda - PAO: Delije poručile ''proradila Zvezdina mašina'' (VIDEO)

Portal "24sata.hr" je otišao najdalje u tom pogledu sa naslovom: "Izbacite ih iz Evrolige! Zvezda provocira tenkom iz Vukovara".

Tekst počinje osnovnom informacijom o pobedi Zvezde, ali bez detalja o igri, strelcima... Fokus je sa terena prebačen na tribine.

- Zvezda je slavila protiv Panatinaikosa 72-66 za sedmu uzastopnu pobedu u Evroligi ove sezone. To je i ovosezonski rekord jer je aktuelni prvak CSKA stao na šest pobeda u nizu. Nažalost, i mi ćemo ovde stati kad je reč o košarci.

Za Hrvate ponašanje Delija je "odvratna provokacija".

- Evroliga već tradicionalno okreće glavu od odvratnih provokacija Zvezdinih Delija kojima nije strano veličanje četničkih popova i zločinaca. Srpski mediji pišu da zastavu s ćiriličnim natpisom Vukovar na trobojci nose momci iz Beograda, a ne kako su mnogi mislili navijači Zvezde iz Vukovara, kojih sigurno ima. I to nije sporno - navodi se.

Dalje, ispod međunaslova "Četnički dernek" autor teksta je locirao provokaciju.

- Sporan je transparent i sistemsko izrugivanje Gradu heroju i svemu što je pretrpio u srbočetničkom razaranju u Domovinskom ratu. Isti transparent pojavio se nekoliko puta i na fudbalskim utakmicama srpske reprezentacije.

Međutim, hrvatskim medijima je očigledno promaklo da "šetalica" sa "spornim" tenkom nije novijeg datuma.

Mnogi navijači Zvezde sećaju se 2007. godine kada je "šetalica" sa borbenim vozilom "osvanula" na severnoj tribini tokom utakmice kvalifikacija za Ligu Evrope protiv Groclina, ali i još jednom kasnije, 2014. u derbiju sa Partizanom.

Ni u jednom slučaju ne može se reći da se radilo o ratnohuškačkoj provokaciji, kako to žele da predstave Hrvati, već se radi o poruci koja je za cilj imala da motiviše igrače za hrabru i odvažnu borbu, a tenk jeste simbol moći i takvog nastupanja prema rivalu.

Istu konotaciju, nameće se utisak, nosila je "šetalica" i protiv Panatinakosa: poruku igračima da se spreme za rat, ali onaj na terenu, kao što se i očekivalo da će biti protiv Grka, i kao što je i bio. Teška, rovovska bitka.

Za KK Crvena zvezda i srpsku javnost manje je važno kako su tenk interpretirali hrvatski mediji, već kako će ga protumačiti Evroliga...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A vi iz komsiluka

    27. januar 2017 | 11:05

    Ne mozete bez kompleksa i zavirivanja u tudje dvoriste...Lepo je znati da citate o Zvezdi.

  • Звездa €^®®¥¥£©

    27. januar 2017 | 10:31

    Како истим није сметала свастика на пољуду са Италијанима и зашто тад нису захтевали избацивање њихових? Увек су били огавни, љигави и лицемерни.

  • Doktor

    27. januar 2017 | 12:57

    A sto nisu osudili navijace Panatinaikosa koji su usred Atine razvili transparent "Ustase Atina" a na srpskoj trobojci ispisali crnim slovima "Kosovo is Albania"?Gde su tada bili da osude to?Izgleda da su kompleksi neizlecivi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA