Telegraf na Lejver kupu: Čeka nas nešto revolucionarno u svetu tenisa!

Došlo je vreme za inovacije u tenisu!

  • 0

Tenis, sve više zanimljiv i zbog brojnih inovacija koje se “na mala”- ili u ovom slučaju – “velika vrata” uvode u njegov inače veoma tradicionalan protokol, sistem i pravilnik takmičenja – danas je otvorio novo poglavlje početkom prvog izdanja dugo najavljivanog “Lejver kupa”.

(IZVEŠTAČ TELEGRAFA IZ PRAGA - VUK BRAJOVIĆ)

Zajednički projekat menadžment kompanije TEAM8, u vlasništvu Rodžera Federera, Australijske teniske federacije, Američke teniske asocijacije i brazilskog preduzetnika Horhe Paola Lemana, i podržan od strane prestižnih sponzora iz oblasti časovničarstva, finansijskih usluga i automobila,  predstavlja nastojanje teniskog establišmenta da uvede nove formate globanog takmičenja.

Oni pre svega odgovaraju sve više izbirljivoj (i mlađoj) sportskoj medijskoj publici, a samim time i komercijalnim partnerima na globalnoj sceni. Zato je i primerni model “Rajder kupa” iz golfa – koji je bio primarna inspiracija za njegov teniski pandan, a koji suprotstavlja selekciju Amerike protiv Evrope ovde promenjen u susret Tima Evrope i Tima Sveta. Razlog je što obuhvata više tržišta na kojima je tenis komercijalno i medijski – potentniji sport.

Ono što “Lejver kup” – prigodno nazvan po australijskoj teniskoj legend Rodu Lejveru – takođe nastoji da ostvari je popularnost kroz razne – a danas po svemu itekako različite generacije ljubitelja tenisa. Zato su, kao kapiteni Tima Evrope i Tima Sveta “regrutovani” teniski velikani Bjorn Borg i Džon Mekenro (o čijem rivalstvu je snimljen film koji počinje da se prikazuje i u Srbiji sledeće nedelje), a Tomas Enkvist i brat Patrik – kao njihovi zamenici.

Foto: Guliver/Julian Finney/Getty Images

S obzirom na to da su Novak, Endi i Sten “van stroja”, Tim Evrope nastupa u donekle “oslabljenom” sastavu – Nadal, Federer, Zverev, Čilić, Tim, Berdih i Verdasko, dok se “Svet” oslonio na anglosaksonski teniski kadar nešto mlađe generacije – Iznera, Kverija, Kirijosa, Soka, Šapovalova, Tijafoa i Kokinakisa (iako ćete na velikom broju postera videti i Raonića).

- Očekujemo da se dobro zabavimo – to je sigurno; i baš zato što nas smatraju za slabiju stranu, mislim da možemo da iznenadimo nekim tajnim oružjem -  karakteristično komentariše predstojeće mečeve u velelepnoj O2 Areni “nestašni dečko” svetskog tenisa, Nik Kirijos.

Njegov saborac Džon Izner jedva čeka da oseti “kul faktor” igranja na potpuno crnom terenu – još jedne inovacije u teniskom “imidžu” ove egzibicije.

- Format Lejver Kupa se značajno razlikuje od Dejvis Kupa; pre svega Lejver kup, kao događaj koji se održava samo jednom u sezoni, podrazumeva mnogo intenzivnije timsko takmičenje, kondenzovano u tri dana i sa više mečeva. Dejvis Kup se “vucara” tokom cele godine, a vikend program takmičenja nema ni izbliza takav intenzitet. Dejvis Kup izdvaja višedecenijska tradicija i borba za boje svoje zemlje, a Lejver Kup grupiše takmičare po kontinentima i hemisferama… - ističe “gazda” Federer, ne propustivši šansu da na ovaj način istakne da je Lejver Kup takođe i jedna forma “primenjene kritike” koju vodeći ATP profesionalci već godinama upućuju vođstvu Međunarodne teniske federacije u nastojanju da pokrene konkretnije reforme Dejvis Kupa.

Foto: AP/Tanjug

Druga najveća zvezda premijernog izdanja ovog formata i Rodžerov saigrač, Rafael Nadal, ističe da je “Lejver Kup veoma zanimljiv i po tome što se bodovni saldo može lako promeniti tokom samo jednog dana takmičenja – s obzirom na veći broj mečeva, što povećava uzbuđenje i neizvesnost kod igrača i publike i takmičarski aspekt čini još važnijim.

Igranje super-taj brejka umesto trećeg seta će svaki meč potencijalno učiniti sasvim neizvesnim – i drago mi je da prvo izdanje ovog takmičenja igramo “na domaćem terenu” u Evropi!” rezimira “Bik iz Manakora”.

- Jedna od mojih osnovnih ideja prilikom pokretanja ovog takmičenja bila je ta da treba odati poštovanje tradiciji timskih teniskih takmičenja, kao i brojnim asovima koji , ako posle karijere nisu postali treneri ili medijski komentatori, često nepravedno bivaju zaboravljeni. Samimi time, veliki broj njih često izbegava da posećuje turnire, da komunicira sa medijima, jer je i spektar medijskog interesovanja za njihovo mišljenje često usresređen samo na to šta misle o nekom aktuelnom teniskom rivalstvu, što je bukvalno ponižavajuće za takve sportske veličine koje imaju itekako puno toga sadržajnog i kvalitetnog da i danas doprinesu ovom sportu i opštem diskursu o njemu - kaže Federer.

Foto: AP/Tanjug

- Zato sam i želeo da, pokretanjem jednog ovakvog takmičenja, zapravo priredimo veliku proslavu teniskih vrednosti i istorije, u sažetom vremenskom periodu i formatu koji bi mogao da okupi legend i aktuelne zvezde svetskog tenisa. Na tu ideju su se nadovezali i drugi kreativni umovi – pre svega podstaknuti konceptom “Rajder kupa” u golfu – i dobili smo ovaj divan događaj, koji doživljavam veoma emotivno u momentu kada ga pokrećemo. Videti Bjorna i Džona ponovo u akciji oko terena, i učiniti počast ljudskoj i teniskoj veličini poput Roda Lejvera je pravo ostvarenje ove misije - zaključuje Rodžer Federer.

Nadovezujući se na Borgovu izajvu da “je i ovde došao da bi njegov tim pobedio”, Federer otkriva da – osim na terenu – timovi na ovo takmičenje ne gledaju kao na “egzibiciju”.

- Boravimo u različitim hotelima, treniramo odvojeno, ozbiljno pristupamo planiranju strategije. Iako smo svi super prijatelji – znajte da smo spremni da budemo i veliki suparnici ovog vikenda – da bismo doneli pobedu našem delu sveta” – malo u šali, ali više u zbilji opisuje stanje “iza scene” devetnaestostruki osvajač Grend Slem titula.

Sa druge strane, uvek “spreman na boj” kapiten Mekenro ističe energiju i talenat njegovih pulena kao faktor koji može odlučiti pobednika ovog formata. “Mislim da možemo da iskoristimo naše prednosti, pogotovo zbog toga što mečevi drugog dana daju šansu da se osvoji više bodova.

Svi igrači iz Tima sveta imaju odličnu sezonu iza njih – i mislim da im ova podloga itekako odgovara. Mladost koja odlikuje naš tim takođe obećava da će igrači emotivnije i sa više takmičarskog elana doživeti mečeve – i svakako je lep osećaj predvoditi takvu ekipu, u atmosferi poput ove,” najavljuje iznenađenje “irska prznica” i jedan od omiljenih tenisera svih vremena.

Prvi dan takmičenja nam u dnevnom programu predstavlja mečeve Čilić (Evropa) – Tiafo (Svet) i Tim (Evropa) – Izner (Svet), a večernji kombinaciju singla Zverev (Evropa) – Šapovalov (Svet) i dubla Berdih/Nadal (Evropa) i Kirijos/Sok (Svet). Da li će rezultati prvog dana takmičenja već ukazati na to kom timu će se pozlatiti tenisko umeće u “Zlatom Pragu” – otkrićemo kroz nadahnute nastupe teniskih asova na mat crnoj podlozi, pionira nove dimenzije belog sporta u eri velikih promena tamičenja vodećih svetskih atleta u svim njegovim granama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA