Grigor Dimitrov pred vratima raja!

Čeka se novi teniski spektakl, u nedelju od 19 časova

  • 1

Bugarski as Grigor Dimitrov dominirao je protiv Džeka Soka za današnje finale Mastersa u Londonu (4:6 6:0 6:3)

Balkan se priprema da pozdravi još jednog osvajača Završnog Mastersa u Londonu! Posle ubedljive pobede protiv osokoljenog Soka, Dimitrov je “prebacio cilj” koji je sebi zacrtao na početku ove sezone (mesto u najboljih 10 igrača sveta), i kao treći na ATP rang listi će otići na zasluženi odmor – posle ubedljivo najbolje sezone u njegovoj karijeri.

Ipak, daleko je Bugarin od toga da se preda trenutnom zadovoljstvu sa do sada postignutim i propusti priliku da podigne pobednički trofej ovog prestižnog turnira. Dodatno, Grigor dobro zna da, protiv jednako inspirisanog i samouverenog Gofena – neće moći da “pritiskom dugmeta” ponovi meč iz drugog kola turnira (6:0 6:2) i da će mu biti potrebno da odigra još jedan “meč života” da bi konačnim trijumfom učinio London gradom njegovog najvećeg karijernog uspeha.

Printskrin: SkySports

U meču protiv Soka, koji je odlično otvorio sa brejkom na prvi protivnikov servis i vođstvom od 3:0, popularni “Griša” je dozvolio sebi luksuz opuštanja, koji je Sok iskoristio da se vrati u set i dozvoli suparniku još samo jedan gem do njegovog kraja.

Videvši kako je Federer prošao sa sličnim odnosom prema uzdrmanom protivniku, a znajući koliko je Gofen opasniji igrač od Soka, Dimitrov ne bi smeo da pomisli da bi ponavljanje takve greške moglo da se ispravi – pa možda ni nadljudskim naporima. Pogled na statistiku njihovih dosadašnjih mečeva, po kojoj Dimitrov ima sedam pobeda naspram samo jednog poraza – a da je najubedljivija pobeda ostvarena tek pre neki dan na ovom istom terenu – zvuči previše primamljivo za osećanje početne superiornosti pred veliko finale.

Foto: AP/Tanjug

Superiornost, i to apsolutna, reč je kojom se najbolje može opisati dalji tok polufinalnog meča – koji je Grigor preinačio u svoju korist posle 1:0 za protivnika. Formula za dobru igru, primenjena pa zabašurena tokom prvog seta – ponovo je Dimitrovu dala početnu prednost, a konačno se manifestovala rezultatskom katastrofom amerikanca u drugom setu, koji je na semaforu ostavio “krompir” uz svoje ime, veliki kao onaj iz njegove rodne Nebraske. I ma koliko se nadao da će, povlačenjem na “rezervni položaj” i prepuštanjem drugog seta protivniku Sok moći da sačuva energiju i proba da povrati pobednički ritam sa kraja prvog seta. Uskoro se videlo da je takav pristup bio samo ograničenog dejstva. as iz našeg “komšiluka” je pokazao nivo igračke zrelosti u trećem setu koji je u isuviše retkom broju slučajeva mogao da se veže za njegovu igru – do ove sezone – i zagospodario njegovim tokom do samog kraja.

- Čim sam dobio samo 3 gema u poslednja dva seta, moja igra je bila daleko od zadovoljavajuće,” bez previše razmišljanja je samokritičan Sok. “Kako ja zapravo i nisam trebao da se nađem u Londonu, sve što sam ovde ostvario je “čist ćar”, i nema poente tugovati posle ovakvog poraza. Grigor je na momente bio neverovatan, pogađao je sjajne “pasing šotove”, i znam odlično i na mom primeru koliko takvi potezi dižu samopouzdanje. Upravo je samopouzdanje ono što nosim iz sezone 2017. kao najvažniji simbol mog teniskog napretka i razvoja. Ne razmišljam o sledećoj sezoni, i radujem se nastupajućoj pauzi – tako da napokon mogu da igram golf - odbija da bude utučen posle poraza od Dimitrova amerikanac.

- Igrati protiv ovakvog Gofena se ni na koji način ne može uporediti sa bilo kojim od naših dosadašnjih mečeva - skreće pažnju na stanje stvari pred finale Dimitrov.

- Videli ste sa kakvom sigurnošću je priveo meč kraju protiv Federera, a to već uradio i protiv Nadala ove nedelje. On je igrač izuzetne inteligencije, osećaja za prostor, snažnih udaraca i besprekorne strategije, prvenstveno sa osnovne linije - nastavlja da hvali suparnika u finalu Grigor.

I treba ga hvaliti, i biti svestan toga da – ako mu prepusti i najmanju prednost ili dozvoli povratak u meč – Gofen to u ovom Finalu neće nameravati da “ljubazno uzvrati”. U uslovima za igru koji mu izuzetno odgovaraju, sa preciznim plasmanom jakih lopti – od riterna do dubokih paraleli i kontra-udaraca, Belgijanac preti da lako i efikasno dođe do prednosti i ne posustane sve do kraja.

- Ipak, veoma sam zadovoljan načinom na koji sam se izborio sa pritiskom u meču protiv Soka – a to će biti izuzetno važan aspekt ovog finala - sa razlogom se hrabri

Pritisak koji bi, očekivano, nastup u njihovom prvom finalu izazvao kod obojice igrača, mogao bi biti presudan za njegov ishod. Činjenica da je Dimitrov bio toliko uspešniji u njihovim dosadašnjim sučeljavanjima bi mogla da bude više štetna nego korisna za bugarina, jer će mu biti teško da je ignoriše u potpunosti. Sa druge strane, Gofen bi mogao da prekine neugodnu tradiciju protiv igrača sa kojim će se i još češće sretati u završnoj fazi turnira i narednih godina – i to u najvećem finalu u karijerama ovih igrača.

I jedna i druga pretpostavljena “pozitiva” itekako mogu da stvore pritisak kod obojice, a samo pravi majstor to može da pretvori u svoju izrazitu prednost. Kako je juče i sam velemajstor takvog psihološkog nadigravanja, Rodžer Federer, pao na testu koji je toliko puta pre toga rešavao “za desetku”, ni Dimitrov ni Gofen sebe nemaju prava da vide kao otporne na taj vid sportskog “

Bilo bi sjajno za sve danas – i igrače, i njihove timove, i publiku, i tenis uopšte – kada bi Griša i David izašli na teren sasvim rasterećeni veličinom momenta i odigrali tenis pun inspiracije, virtuoznosti, hrabrih poteza i kreativne energije. Obojica su imali najbolju sezonu, a Belgijanac čak i priliku da sledeće nedelje osvoji Dejvis Kup za svoju zemlju.

Obojica se nalaze na dosadašnjem vrhuncu svojih teniskih moći, a repertoar kvaliteta ih čini dostojnim ovog i brojnih budućih finala. I zato, ponadajmo se da će ovaj meč biti, pre svega, manifestacija i potvrda svega najboljeg što vrhunski tenis danas pruža milionima svojih sledbenika. Uživati u tome u magičnom ambijentu londonske O2 Arene je prilika koju – bili vi akter ili posmatrač takvog meča – ne treba propustiti!

(Specijalni izveštač iz Londona Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Belasica

    19. novembar 2017 | 13:43

    Ajde Glišo, večeras idemo po 🏆SREĆNO! 👍

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA