EKSKLUZIVNO! Serena Vilijams za Telegraf o materinstvu, povratku na teren posle porođaja i napadu na Gren slem rekord!

Posle skoro godinu dana odsustva zbog trudnoće i porođaja, velika šampionka je odigrala svoj prvi meč na egzibiciji u Abu Dabiju, a nakon toga za naš portal ispričala koliko je materinstvo promenilo i uticalo na njen život

  • 1

Prvi meč posle ostvarenog materinstva – i to protiv predvodnice "novog talasa" ženskog tenisa, osvajačice Rolan Garosa, Jelene Ostapenko, dao je dovoljno povoda obožavateljima najtrofejnije teniserke današnjice Serene Vilijams, da veruju da osvajačica 23 Grend Slem trofeja može da ostvari višedecenijski san i – sa još dva osvojena trofeja, premaši rekord legendarne Margaret Kort.

Ekskluzivno iz Abu Dabija, Vuk Brajović

Foto: AP/Tanjug

U tom smislu, početna sličnost – obe osvojile Grend Slem u ranoj fazi trudnoće (Serena – Australiju, Margaret – Vimbldon) bi bila tek prva pozitivna analogija u nizu koji bi fanovi Vilijamsove itekako želeli da se ponovi - jer je Kortova osvojila sve Grend Slem titule osim Vimbldona po prvom porođaju.

Egzibicioni susret na inače muškom turniru "Mubadala Vorld Čempionšip" bez rezultatske i statističke važnosti, tek na momente protkan takmičarskim sadržajem i po kojim simpatičnim "vriskom" temperamentne Amerikanke posle načinjenih grešaka, bio je zanimljiv, pre svega, za procenu trenutne forme i "raspoloženja" na terenu tamnopute teniske super-dive.

Foto: AP/Tanjug

Naravno, prisustvo trenutno sedmoplasirane Letonke je sasvim solidno upotpunilo važnost ove "manifestacije", uz zapažanje da je pobeda koju je ostvarila u super- taj-brejku trećeg seta (6:2 2:6 10:5) protiv svoje idolke nešto što bi moglo da se ponovi sa još ubedljivijom razlikom – ako to već žreb u Melburnu ili negde drugde bude upriličio.

Ipak, ženski tenis ne bi bio ono što jeste kada bi se tek tako izuzeo faktor iznenađenja, nervoze, tenzije na velikoj sceni i bremena važnosti mečeva protiv legendi ovog sporta, faktora koji listom idu u korist mlađe od sestara Vilijams protiv skoro svih njenih protivnica.

Foto: AP/Tanjug

Svejedno, do zvaničnog povratka velike šampionke ima još dovoljno vremena da se Serenina igra, i pre svega kondicija, vidno "dovedu u red", a onda ćemo već videti koji će trendovi i tendencije obeležiti uvodne turnire naredne teniske sezone kod dama i kako će se to odnositi na povratak u takmičarski tenis trenutno 22. igračice na WTA listi.

Pitanje povratka za Serenu nije nešto što će ona "prelomiti preko kolena", sudeći po jasnim stavovima koje nam je prenela na druženju sa medijima.

Foto: Telegraf

- Tenis i takmičenja su mi izuzetno puno nedostajali i veoma sam srećna što mi se pružila prilika u Abu Dabiju da se vratim na teren. Činjenica da se prvi put vraćam posle porođaja, a ne posle neke od brojnih povreda koje sam prevazilazila tokom karijere, donosi sa sobom potpuno novi set parametara u mom životu.

- Isprva mi je bilo malo čudno da delim svoju pažnju prema ćerci Olimpiji sa bilo kojom drugom aktivnošću, da skrenem pogled sa nje i da se usresredim na teren. Ipak, materinstvo je moja najlepša i najvažnija životna priča, nešto što me čini potpuno ostvarenom.

- I zato kažem, iz pozicije ovakve spokojnosti, da ne nameravam nigde da žurim, da ću se baviti povratkom u takmičarski tenis iz dana u dan, i da uopšte nije bitno šta će se dešavati u međuvremenu, sve do dana kada budem znala i odlučila da sam spremna za povratak i osvajanje novih titula - objašnjava nam Serena svoj trenutni odnos prema povratku u takmičarski tenis.

- Imati dete moj život čini lakšim u svakom smislu, i samim time, osećam se više smirenom, strpljivom. Naravno, prvi period treninga je bio čudan, naročito u fizičkom smislu, i drago mi je da sam se danas osećala sve bolje kroz meč. Osetila sam kako mi se diže samopouzdanje iz gema u gem, odvažnost da probam sa udarcima koji su osnova moje takmičarske igre. Dok se taj osećaj ne povrati u potpunosti, sigurno se neću vraćati na turneju, niti se opterećivati planiranjem.

Na pitanje Telegrafa da li je možda razmišljala o životnoj priči Margaret Kort, i da li je materinstvo posebno inspiriše da ostvari svoje preostale ciljeve, Vilijamsova kaže:

Margaret Kort, apsolutna Gren slem rekorderka sa 24 trofeja; Foto: Guliver/Tony Duffy/Getty Images

- Znate, to su bila mnogo drugačija, davna vremena, potpuno drugačija dinamika života i takmičenja. Analogije su, po meni, samim time i nezahvalne, osim logičnog poštovanja prema njenim ostvarenjima. Moja vizija uspeha se bazira na sreći, miru i zadovoljstvu koje mi daje materinstvo, kao i iskustvo stečeno tokom karijere. Zato i kažem sa punim samopouzdanjem da se neću vraćati dok se ne budem osećala spremna za nastup na najvišem nivou, jer svakako nisam rekla sve što sam želela u tenisu – i toga sam itekako svesna - samouverena je Serena.

I, za kraj, ono što će svim ljubiteljima tenisa na našim prostorima biti posebno drago da čuju iz usta velike šampionke – upitana od strane devojčice-novinarke “Ko je bio njen najveći teniski idol”, Serena je, uz veliki osmeh, odgovorila – ''Monika Seleš''!

Monika Seleš; Foto: Guliver/Rich Schultz/Getty Images

Sigurni smo da će i Monikin veliki povratak u vrh ženskog tenisa (posle teniske tragedije koju je doživela u Nemačkoj) biti posebna inspiracija igračici koju će teniska istorija zapamtiti kao apsolutnu rekorderku po broju osvojenih Grend Slem titula – i mnogo više!

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA