Koji je Viktorov recept za ludu glavu Nika? Protiv Kirijosa – Kirijosom!

Nije neumesno reći da bi veliki saveznik Viktora Troickog u meču protiv Kirijosa mogao da bude sam Kirijos i njegova česta nepredvidivost

  • 1

Drugi meč u karijerama našeg Viktora Troickog (najbolji rang u karijeri 12, sada 65) i najveće nade australijskog, a uz Aleksandra Zvereva i svetskog tenisa Nika Kirijosa (najbolji rang – 13, sada 17) nosi izuzetnu važnost za domaće poklonike tenisa – kao i izvesnu bojazan.Igra'e se u sredu, oko 8.45.

Opisan kao “veteran iz Srbije” (?!) Viktor Troicki svakako nije igrač koji ne zna da se izbori sa pritiskom velikih mečeva i nema previše bojazni kada se nađe sa druge strane mreže od zvučnijih teniskih imena od svog. Ali, ono što pratioci “nevaljalog Nika” ne mogu ni izbliza da predvide je da li će glava njihovog ljubimca biti “na mestu” večeras i da li će on shvatiti veličinu momenta i odgovornost koju bi ovakav meč neizostavno trebao da “probudi” u njemu, da bi otišao još jedan bitan korak dalje u žrebu.

>>>Đoković otvorio dušu posle prve pobede u Melburnu

Jer, to nije bio slučaj prošle godine, kada je upravo u drugom kolu ispao protiv “italijanskog veterana” Sepija, i to posle vođstva od 2:0 u setovima. Grozna 2017. godina na grend slemovima za Kirijosa (Australija, Rolan Garos – 2. kolo, US Open i Vimbldon – poraz i povreda u prvom kolu) je iza njega, a želja da se barem ponove četvrtfinala sa Vimbldona 2014. i Melburna 2015. godine nije neosnovana.

Kirijos je sada zdrav i , naizgled, mentalno značajno više staložen nego u većem delu poslednjih 24 meseci. Osvojio titulu u Brizbejnu protiv Harisona ove godine, a ono što je po Viktorovom priznanju velika Nikova prednost jeste snažan i potpuno “nečitljiv” servis, kojim “nabacije omču” protivniku, brzo rešava ostatak poena i time uspostavlja dominaciju u ritmu i toku igre.

Foto: Tanjug/AP

Upravo je taj segment igre i najviše uticao da Viktor “položi oružje” na njihovom jedinom dosadašnjem meču na Mastersu u Montrealu (6:1, 6:2). Ipak, Kirijos na svom 19. grend slemu nastupa bez stalnog trenera, i iako se čini da je napokon “potpisao mir” sa teniskim establišmentom i biva opisan “biranim rečima” u pogledu perspektive njegove karijere, moguće je da će pritisak večerašnjeg meča koji on sigurno oseća dovesti u stanje koje lako može da se preobrati iz postojanog u rastrojeno – pogotovo ako Viktor bude uzeo jedan od prva dva seta.

Sa druge strane, Troicki sigurno nije najzadovoljniji svojim rezultatima i plasmanom u poslednje vreme. Porazi u prvim kolima singla u Dohi i Sidneju i 65 mesto na ATP rang listi i donekle ublažujuće drugo mesto u dublu sa Štrufom u najvećem gradu Australije.

Njegov deseti “Ozi Open” i trideset šesti nastup  na Grend Slem turnirima bi mogao da mu donese pedesetu pobedu na ovom nivou takmičenja. Ako bude našao formulu da prvo uznemiri, a zatim razoruža hitovitog Australijanca. Viktorov servis je takođe moćan adut, i njime bi mogao da obezbedi ulazak u taj-brejk, gde bi mirnija glava protiv Kirijosa bila vredna zakopanog blaga.

Foto: Tanjug/Ap

Ako Kirijos bude krenuo na mrežu, to bi moglo itekako puno da ga košta, s obzirom na to da je Viktor poznat kao vlasnik izuzetnog “pasing šota” koji ima jako deprimirajuće dejstvo na nadiruće protivnike. Ono što – iz ove perspektive – raduje je da je njegov borbeni moral na visokom nivou, iako je posmatrače njegovog prethodnog meča sa mlađanim Australijancem Boltom sigurno opet izludelo to što je morao da se vraća u meč posle 2:0 u setovima, i 3:0 u gemovima završnog seta za autsajdera.

Da li je nas je Viktor skoro navikao  na ovakvo “ponašanje” – sigurno jeste (šesti put u karijeri dobija meč na ovaj način). Da li bi smeo da okušava svoju sreću na ovaj način protiv Kirijosa – ni u ludilu. Viktoru je svaki poen stečen u Melburnu ove godine izuzetno važan – da bi zaustavio poniranje iz zlatne sredine i pripremio se da osvaja nove i brani one stečene iz nekoliko dobrih plasmana u 2017. (polufinale Istanbul – Sidnej već propušten, cetvrtfiinala Sofija, Petersburg i Šangaj) i trećeg kola u Melburnu.

Foto: AP/Tanjug

Kako do pobede: prvi i najvažniji segment igre koji Viktora mora da služi ceo meč je – prvi servis. U slučaju drugog, Viktor bi morao što više da menja pravac i “obradu” udarca, kako bi navukao Kirijosa da što češće greši i vraća upotrebljive lopte za nastavak poena. Kretanje bi moralo da mu bude najbolje ikada, jer će Kirijosov jako spinovani i duboki forhend stvarati nerešive probleme ako Viktor ne bude “legao” na njega. Viktorov dvoručni dubl je dosta cenjen u teniskom svetu, i mogao bi da bude izuzetno važan u pariranju Kirijosovim udarcima sa osnovne linije – što bi povećavalo šanse za grešku. I, naravno, u slučaju vođstva, na isto treba odmah zaboraviti i boriti se kao da bi trebao da osvoji deset setova do pobede, jer i Viktorov “psihološki momenat” može da okrene tok meča u njegovu štetu (Pospišil na Vimbldonu – poraz posle 2 seta prednosti, na primer).

Naravno, svi se nadamo da će meč obilovati sjajnim potezima i uzbudljvim pasažima igre – u slavu tenisa. Da li ćemo moći da se radujemo jednom od najvećih iznenađenja rane faze žreba u Melburnu – to ni najsmeliji ne bi mogli prognozirati. Srećno, Viktore – i neka je sve uz tebe!

Daljinac

(Od specijalnog izveštača iz Melburna, Vuka Brajovića)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleks

    17. januar 2018 | 08:53

    Viktor je igrač druge, niže kategorije, koji zna samo da blebeće, histeriše, Kirios je tata-mata za njega!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA