≫ 

ŽENE VLADAJU DUBAIJEM: Osam najboljih iz top 10 se bore za trofej!

Osam od deset najboljih svetskih teniserki igraju za prestižni trofej “čajnika” u Dubaiju

  • 0

Posle izuzetno kvalitetnog i uzbudljivog Australijen Opena u ženskoj konkurenciji dublova i singlova – i u većoj meri razočaravajućeg i predvidivog toka i ishoda takmičenja kod muškaraca – sva je prilika da će se sličan scenario ponoviti na jednom od najvažnijih turnira van Mastersa i Grend Slemova i ove godine – Dubai Djuti Fri šampionata (19-24 februar).

Teniski kompleks i centralni stadion u Garudu će biti mali za sve one koji će poželeti da uživaju u majstorijama “krema” ženskog tenisa današnjice, među kojima će nastupiti osam od vodećih deset igračica WTA liste, bivših četiri prvoplasiranih i četiri koje su zajedno osvojile 6 Grend Slem titula tokom njihovih karijera.

Foto: Tanjug/AP

Uz svakako razočaravajuće otkazivanje petostruke Grend Slem šampionke Marije Šarapove i finalistkinje Ju Es opena 2017 Medison Kiz u poslednji čas – publika će imati retku priliku da pozdravi nastup trenutne “vladarke” Vimbldona i osvajaćice Rolan Garosa, Garbinje Muguruze, drugoplasirane u Australiji i svetskog broja 2 Simone Halep, dvostruke Grend Slem šampionke i osvajačice turnira u Sidneju 2018 Anđelik Kerber, šampionke Ju Es opena 2016 Karoline Pliškove i najniže rangirane igračice (47) od 1933. koja je osvojila Rolan Garos i nekadašnje osvajačice juniorskog Vimbldona, letonke Jelene Ostapenko.

Trećeplasirana igračica sveta Svitolina će nastojati da odbrani prošlogodišnji trofej u Dubaiju, dok će dvostruka osvajačica Vimbldona i trofeja u Dubaiju Kvitova, top 10 igračice Garsija i Gerges i najbolje plasirana australijanka i finalistkinja nedavnog turnira u Sidneju Ešli Barti biti neđu najozbiljnijim konkurentinjama za mesto na “teniskom tronu” na najvažnijem turniru koji se organizuje u tom delu sveta već dvadeset šest godina.

Foto: AP/Tanjug

Direktor turnira Sala Talak toplo je pozdravio sve učesnice i publiku koja će naredno izdanje ovog turnira učiniti neizvesnim, zabavnim i nezaboravnim. “Oduševljeni smo odzivom najboljih teniserki sveta, i unapred se radujemo svemu što nas očekuje na terenu i širom teniskog kompleksa Garud.

Siguran sam da je retko gde na svetu moguće da publika uživa u ovako visokom nivou ženskog tenisa – u tako pristupačnom ambijentu i pod tako povoljnim uslovima – i ponosan sam što je turnir u Dubaiju i ove godine u poziciji da priredi takvo zadovoljstvo pravim poklonicima tenisa iz našeg regiona i celog sveta!” sa pravom ističe Talak.

U slučaju da, posle turnira u Roterdamu na kome stremi fascinantnom povratku na mesto broj 1 svetskog tenisa i obaranju dosadašnjeg Agasijevog rekorda kao najstarijeg igrača koji je postao broj jedan na ATP turneji za više od 3 godine – tridesetšestogodišnji Federer prihvati specijalnu pozivnicu turnira na kome je od 2003 do danas čak 8 puta podizao trofej – muški turnir iz serije 500 koji sledi će biti veoma kvalitetan i neizvestan.

Foto: Tanjug/AP

U očekivanju da još jedan švajcarac – nekadašnji svetski broj 3 i trostruki osvajač Grend Slem titula, Sten Vavrinka – u poslednji čas prihvati učesše na turniru, a trenutni svetski broj 4 i prvi nosilac turnira bugarin Dimitrov ostane zdrav na trenutnom turniru u Roterdamu (povukao se iz domaćeg turnira u Sofiji zbog povrede) – bio bio to još jedan zanimljiv takmičarski “miks” proverenih asova i onih koji to uskoro pretenduju da postanu (rus Kačanov, francuz Pui, bosanac Džumhur, srbin Krajinović…).

S obzirom da se Serena Vilijams – posle teškog porođaja i nešto dužeg oporavka nego što je planirano – već polako stavlja u takmičarski pogon (kroz nastup za Fed Kup reprezentaciju SAD narednog meseca u dublu) a verenica NBA asa Dejvida Lija i prvoplasirana šampionka Australijen Opena Karolina Voznjaki preskače Dubai zarad nastupa u Dohi nedelju dana ranije – prisutni “krem” svetskog ženskog tenisa u poslednjih nekoliko godina će iskoristiti i ovu priliku da svetskom teniskom auditorijumu potvrdi da su zbivanja u tom segmentu “belog sporta” trenutno značajno zanimljivija nego kod njihovih kolega.

Foto: AP/Tanjug

U tome ide i prilog impresivan ugovor koji je WTA organizacija potpisala sa gradom Šenzenom u Kini za održavanje završnog Masters turnira u narednih 10 godina – po kome će se najboljih 8 igračica i dubl-timova nadmetati za nagradni fond od čak 14 miliona američkih dolara (skoro duplo veći od muškog u Londonu), kao i objektivne ocene brojnih svetskih stručnjaka da je ženski tenis i njegove glavne akterke u poziciji da pokrenu novi talas globalne popularnosti, s obzirom na njihovo raznovrsno poreklo i privlačnost u teniskom i širem smislu.

Mečevi koji su se gledali “na ivici stolice”, impresivna borbenost i srčanost viđeni u Melburnu će, po svemu sudeći, biti tek početak sjajne sezone WTA tenisa – u kome će najbolje teniserke sveta imati itekako puno toga da osvoje i dokažu. I zato su sva predviđanja da će turnir u Dubaiju biti prava prilika da se “oseti” dalji tok takve sezone nešto što kod svih ljubitelja tenisa izaziva pozitivnu anksioznost u susret “klasiku u pustinji” – koji će ljubitelji tenisa u Srbiji pratiti iz čistog sportskog i estetskog zadovoljstva.

(Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA