Krajinović izgubio prvi set 6:0, pa pobedio Fabijana

Srpski teniser se probudio na vreme

  • 1

Srpski teniser Filip Krajinović uspešno je startovao na turniru u Dubaiju, pošto je u prvom kolu savladao Italijana Tomasa Fabijana 0:6, 6:2, 6:2.

On će u drugom kolu igrati protiv Kipranina Markosa Bagdatisa, koji je juče u prvom kolu savladao Viktora Troickog 7:5, 6:2.

Krajinović prejak za borbenog Fabijana, pokazuje vrednost svog pozitivnog iskustva iz prošle sezone i u prvom singl meču ovdašnjeg ATP 500 turnira

Spor početak meča za Filipa Krajinovića protiv stamenog Fabijana jasno je pokazao da naš as još uvek “traži ritam” u uslovima turnira na otvorenom – posle odličnog nastupa na brzoj podlozi dvoranskog turnira u Marseju (četvrtfinale). Brzonogi italijan je odlično koristio svoje fizičke predispozicije,i agresivnom igrom bez puno grešaka potiskivao našeg igrača iz gema u gem – za fascinantnih 6-0 u prvom setu.

Foto: Violeta Đorđević

Ipak, u nastavku meča, Krajinović potvrđuje “klasu” i iskustvo stečeno u igri protiv ovakvih protivnika na Čelendžer turneji dovodi do prevage i ubedljivog povratka u meč sa 6-2 u drugom setu. Filipu su “proradile noge”, stvarao je povoljne prilike za realizaciju poena agresivnom igrom prvenstveno iz forhenda – i znalački je koristio izlaske na mrežu da prerati poene protiv neugodnog “bejslajnera” iz Italije. Uz takvu igru, Fabijanove neiznuđene greške i gubitak seta bile su prirodna posledica.

Nije bilo nimalo čudno što je početkom odlučujućeg trećeg seta Fabijano krenuo “na sve ili ništa” u gemu koji je trajao preko 10 minuta, obilovao sjajnim potezima i nažalost sudijskim greškama i nejasnim odlukama. Smenjivali su se odlični potezi, ali je serija Tomasovih insajd-aut forhenda presudila ishod prvog gema u njegovu korist.

Foto: Violeta Đorđević

Filip se “isčupao” u drugom gemu  posle nekoliko prednosti protivnika i pokazao koliko je bitno da može da se osloni na servis da bi “ostao u igri” protiv nadirućeg Fabijana. Ipak, italijan odlučuje u zao čas za njega da bude darežljiv, i duplom greškom u narednom gemu daje 2 brejk-lopte našem igraču koje on koristi za izuzetno važan prvi brejk u odlučujućem setu. Servis se ponovo pokazuje kao “pouzdan saveznik” Krajinoviću za brzu potvrdu brejka i 3-1, ali Fabijano uspeva da ostane konkurentan osvajanjem sledećeg gema za 3-2. Ponovo, ponajviše zahvaljujući dobrom servisu, Filip zadržava vođstvo sa 4-2, a nedostatak istog navodi Fabijana na sve veće rizike u igri i ustupanje dve brejk lopte našem igraču – koje on koristi za presudnih 5-2.

U završnom gemu Krajinović demonstrira svu moć “primenjene teniske geometrije”, razvlači protivnika po svim stranama terena i rutinski privodi nimalo lak uvodni turnirski meč kraju.

- Drago mi je da sam imao ovako izazovan meč na početku turnira, a još više što sam pobedio,” napominje u izjavi našim medijima Krajinović. “Činjenica je da nisam dobro počeo meč, kao i da je Fabijano imao dosta sreće u nekim momentima.

Foto: Violeta Đorđević

- Takođe, nisam se baš momentalno adaptirao na znatno drugačije uslove igre u odnosu na dvoranski turnir u Marseju  između ostalog i zbog toga što sam dosta kasno stigao ovde. Dobiti ovako upornog i stabilnog protivnika u igri sa osnovne linije nije nimalo lako, i postizanje ovakvog nivoa igre će mi svakako dosta značiti za naredne mečeve na ovakvom turniru,” konstatuje Krajinović – pred sigurno ništa lakši meč protiv odličnog (i za Troickog fatalnog) kipranina Bagdatisa.

U meču koji se odigravao paralelno na terenu broj 2, Troicki i Štruf su  iako borbeni u meču koji je obilovao atraktivnim potezima sa obe strane bili daleko od pobedničke forme koju su pokazali na prvom turniru Australijen Open turneje u Sidneju (finalisti) – dozvolivši par lakih brejkova za konačnih 6-4 6-4 protiv holanđana Hasea i Midlekopa.

Biće zanimljivo videti sutra kako će se naš Krajinović i francuz Erber snaći u danu u kome će morati da odigraju mečeve u singlu i dublu, a sasvim je verovatno da će im se u “duplom programu” pridružiti i Filipov partner - bosanac Džumhur (kasnije večeras igra protiv Madena). U tom slučaju bi od singla rasterećen Gaske (izgubio danas od Borne Ćorića) mogao da bude nešto važniji faktor u susretu svefrancuskog i srpsko-bosanskog dubla, ali je sasvim realno da očekujemo da će Filip i Damir proći dalje i u dublu – bez obzira na rezultate njihovih narednih mečeva u pojedinačnoj konkurenciji.

(Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA