≫ 

Đokovićev hit trening uz boćanje: Hrvat "glumio" Verdaska, Vajda prihvatio "rakija izazov", došao i Beker (FOTO)

Najbolji srpski teniser pronašao idealnog sparing partnera koji je "glumio" Verdaska *Trening je prošao u veoma zanimljivoj atmosferi, ali uz ozbiljne taktičke pripreme za naredni duel

  • 1

Novak Đoković trenirao sa levorukim hrvatskim dubl-asom Mateom Pavićem pred meč sa Verdaskom. Atmosfera – radna, uz dosta zabave, trening posetio i Boris Beker; da li je Novak izvukao “deblji kraj” na tradicionalnoj partiji boćanja posle treninga?

Tematski rad protkan dobrim zezanjem “na naš način” – opis je treninga koji je Novak Đoković održao u subotu, uoči meča sa izuzetno neugodnim Fernandom Verdaskom u 4. kolu Rolan Garosa.

Da se izazov koji Španac predstavlja shvata veoma ozbiljno u “kampu Đoković” – a naročito posle ubedljive pobede od 3:0 protiv top 5 igrača Dimitrova – nije nikakvo iznenađenje. U tom smislu, bilo je važno pristupiti treningu na način koji bi odgovarao igri i strategiji protiv visprenog i nepredvidivog levorukog “Fera” – a ujedno osloboditi sav kreativni potencijal koji bi mogao da donese željeno psihičko stanje pre – kao i tokom meča.

VIDEO: Đoković izlomio reket i trijumfovao na kraju: Najzanimljiviji momenti Novakovog meča protiv Aguta

Za levorukog trening partnera pobrinuo se naš cenjeni fizio i višenamenski trener Vlade Kaplarević, poznat po višegodišnjem radu sa Nenadom Zimonjićem i Dejvis Kup reprezentacijom Srbije, a u poslednje vreme sa Andreom Petković i igračem koji je danas bio u navedenoj zahtevnoj ulozi – hrvatskim trofejnim dubl-asom Mateom Pavićem.

No, već od samog početka treninga – tokom kojeg su loptice “prštale” na sve strane – među igračima i članovima stručnih štabova bilo je i dosta duhovitih opaski, zezanja i prepričavanja zanimljivih anegdota, što je fino “opustilo” obojicu igrača i dalo im daha da se razlete po terenu i pruže svoj maksimum – tada kada je bilo najpotrebnije.

Marjan Vajda je bio dobro raspoložen na Đokovićevom treningu; Foto: Marko Jovanović

Pre nego što su igrači izašli na teren, Marjan Vajda se našao “na udaru” prisutnih predstavnika “sedme sile”.

- Kako si, Marjane? Hoćemo da nazdravimo za jučerašnju pobedu? Može li jedna rakija? - u tradicionalnom srpskom maniru, taman “za doručak”, krenuli su sa propitivanjem mediji.

- Auuu, rakija, mnogo volim srpsku rakiju…; kako beše ona, od dunje?! Ali, nema šanse da mogu više od dve-tri - prihvata izazov simpatični Slovak.

A, onda su se na terenu pojavili “gladijatori”, vidno dobro raspoloženi i opušteni.

Novak Đoković je bio dobro raspoložen na treningu pred duel sa Verdaskom; Foto: Vuk Brajović

- Ne smeš da udariš niti jednu lopticu – ravno! - šaljivo, ali i sa notom ozbiljnosti, napominje Novak svom sparing partneru, želeći da podvuče kakve udarce očekuje u svom meču protiv Verdaska.

"Svaki sledeći meč je najvažniji u karijeri” - stara je teniska poslovica, i jasno je obojici kako i na koji način bi današnji kvalitetan trening mogao da bude pozitivno i korisno iskustvo.

Prvih nekoliko minuta, posvećeno za razmene po paralelama i dijagonalama sa osnovne linije, otkriva Đokoviću Pavića u najboljem svetlu:

- Mogao bi jednom i da pogrešiš! - dobacuje Novak, pa dodaje

Tandem za uspeh - Novak Đoković i Marjan Vajda; Foto: Vuk Brajović

- Izgleda da ti je zabranjeno da grešiš – kad si broj jedan! – aludirajući ovoga puta na rang i status hrvatskog dubl i miks-dubl asa.

Na terenu – primetan je nešto agresivniji stav Đokovića u odnosu na meč protiv Aguta, to jest – češći izbor odigravanja viner udarca iz forhenda u paralelu. Uz to, često se menja i ritam razmena – “oplemenjen” ponekim visokim forhend-spinom, i praćen pokušajem vinera.

Zna dobro Novak da je jedan od najpouzdanijih načina da se Verdasko dobije taj da se natera na greške upravo primenom ove strategije, posle kojih on ume da uđe u negativnu seriju i sam najviše “kumuje” svom porazu.

Visok tempo – i napokon sveprisutno jako sunce – primoravaju igrače da naprave pauzu.

- Piće za mladiće! - objavljuje Novak.

- Zašto ne igraš singlove? - pita Novak Pavića, oduševljen njegovom igrom.

Dobro raspoloženje u timu Novaka Đokovića tokom treninga; Foto: Vuk Brajović

Pavić objašnjava da se prošle godine, u kojoj je ostvario najbolji singl-rang na 300 mestu, odlučio da se mane singlova i usresredi na dubl.

- Pitam se ja juče, otkud mene zove Novak da treniramo? Neće valjda da igramo dubl zajedno? - šali se Pavić, na šta se nadovezuje Novak.

- Ako je tako, onda se ovo važi kao pola treninga – jer smo tako iz istog tima!

No, Kaplarević neće “tek tako” da pusti Pavića da odustane od singla:

- Ima da ponovimo ove pripreme pred američku turneju, pa da onda Mate odluči da li se vraća među singlere - predlaže Vlade.

Igrači se nalaze na mreži, nastavljaju prisan razgovor – ovoga puta o trenerima i odnosima unutar stručnih timova, a pauza traje – pa čak i celih 10 minuta.

Đoković i Pavić ćaskaju tokom pauze na treningu; Foto: Vuk Brajović

- Sada igramo bekend, forhend, pa gde god - najavljuje novu etapu treninga Novak. Nastavlja se intenzivno, kao da pauze nije ni bilo, a onda se prelazi na odigravanje serije forhenda koja se prekida – (skoro bez izuzetka) odigravanjem vinera.

Rad sa osnovne linije se završava, i Novak prelazi na mrežu. Postepeno se ulazi u trening voleja, i on traje po 5 minuta sa obe strane – jer će biti veoma teško doći u poziciju da se iz ovog udarca osvajaju poeni protiv igrača čija je pasing-šot igra sa osnovne linije jedan od njegovih najjačih aduta. No, voleji Novaku idu “od ruke”, pa dovikuje Kaplareviću – posle jednog sjajnog drop-voleja:

- Molim da se ovo javi selektoru! - (Zimonjiću, kapitenu naše Dejvis Kup reprezentacije i najtrofejnijem dubl igraču istočne Evrope prim. aut.).

Prelazi se na smečeve – i obojica igrača ih izvode – besprekorno.

- Ovo je bio prvi meč (Bautista Agut, juče prim. aut.) u poslednje vreme u kome sam dobio priliku da ga završim smečom. Doduše, i on mi je malo pomogao, jer nije ni krenuo da pokuša da je vrati - evocira završetak jučerašnjeg meča Đoković.

Novak dobro zna da će za njega sutra biti veoma važno da što pre osvaja poene, i samim time umanji utrošak energije – segment igre u kome nikako nije mogao da bude zadovoljan u meču protiv Bautiste Aguta. Zato se sada trenira servis, posle koga se traži viner po dijagonali i otvara teren za agresivan pristup odigravanju ostatka poena.

Na tribinama – stari prijatelj i saborac, Boris Beker – čija pojava raduje Novaka.

Boris Beker na treningu Novaka Đokovića; Foto: Vuk Brajović

- Šta ima novo, “schatz” (mačoru)? - pozdravlja ga Novak, rukuje se sa njim preko visoke ograde terena, i provode nekoliko minuta u prisnom preispitivanju. “Bum-Bum” odlazi dalje, i prihvata razgovor samo sa mladim teniserkama, koje dolaze do njega po “selfi”; takva reputacija ga i dalje prati, više je nego jasno.

Bivši trener pružio podršku Novaku pred duel sa Verdaskom; Foto: Vuk Brajović

A na terenu, pretposlednji čin treninga  - rad na servisu i riternu, nekad Novakovom najjačem oružju. Mate servira posebno često sa “rotacijom ka spolja” na Novakovu molbu, omiljeni servis narednog protivnika. Treneri pomno prate svaki detalj mehanike početnog udarca, i Vajda nekoliko puta interveniše kod Novaka sa predlozima koje on odmah primenjuje.

U dva minuta do dva, za sam kraj – tradicionalno boćanje članova oba stručna štaba.

Boćanje na kraju Novakovog treninga; Foto: Vuk Brajović

Kaplarević zna “za jadac”, iskusan učesnik ovih takmičenja na susretima Dejvis Kup tima Srbije, i daje Paviću novi “set” stručnih saveta. Ali, ovoga puta, uvodi se i “kazna” za dvojicu čije su lopte bile najdalje od osnovne linije: moraće da se okrenu ledjima i sagnu, dok će ostali imati privilegiju da ih gađaju “u gluteus”.

Vodila se i polemika ko je bio najbliži, a ko je najgore bacio lopticu; Foto: Vuk Brajović

U nastojanju da se izbegne teška sudbina poraženih, igrači se svojstveno trude da se što bolje snađu u ovoj mediteranskoj razbibrizi. No, “Novakovi” su znatno “namazaniji” od “Matinih” – i “domaćin” osvaja “premiju” i okušava se u dalekometnoj paljbi put šorceva “gostiju”. Srećom, samo jedna loptica pronalazi metu – i momci se razilaze uz izraze zahvalnosti, drugarstva i poštovanja – do sledeće prilike.

Tradicionalno završavanje treninga boćanjem; Foto: Vuk Brajović

Šta zaključiti posle ovog zanimljivog treninga? Pre svega – da Novak smatra da je njegova igra na dovoljno visokom nivou da bi mogao da uđe u meč protiv Verdaska sa puno samopouzdanja. Probane i proverene su sve strateške varijante, na momente je trening bivao veoma intenzivan – ali je jasno da se vodilo računa i o tome da Novak bude što “svežiji” za sutrašnji nastup.

Jer, sudeći po svemu viđenom, biće mu potreban svaki atom energije da bi se ovaj meč završio, ako je moguće, u tri seta. Produžetak meča u četiri ili pet setova znatno bi umanjio Novakove šanse za konačni uspeh.

Novakov naredni rival - Fernando Verdasko; Foto: AP/Tanjug

Ako Novak povede sa 2:0 a Verdasko uspe tada da osvoji jedan set, obojica igrača bi morali da budu na vrhuncu svoje igre da bi ostali konkurentni do kraja meča – a to bi najavilo nemilosrdnu i neizvesnu borbu (i verovatno vrhunski tenis) za osvajanje četvrtog seta.

Ako se to i bude desilo, Novak Đoković će biti taj koji će – pozitivno ili negativno – odlučiti o konačnom ishodu, a za to je potrebno generisati velike rezerve energije – na svaki mogući način. Da li upravo ovako glasi prognoza Novakovog tima za meć osmine finala, videćemo već tokom prvih gemova sutra.

Fotografije su zabeležene Motorola G6 plus telefonom.

(Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA