≫ 

Pijan odbio Serenu, a sad stvorio novu zvezdu: Sve o Srbinu koji je promenio svet ženskog tenisa! (FOTO)

Fillmska priča našeg trenera na US Openu imala srećan kraj. Ali samo jedne epizode, čini se da će imati lep i dug nastavak kroz novu zvezdu svetskog tenisa

  • 5
Saša Bajin, Serena Vilijams i Naomi Osaka; Foto: Profimedia, AP/Tanjug

Japan slavi Srbina Sašu Bajina! Naš stručnjak bio je možda najvažniji član stručnog štaba talentovane teniserke Naomi Osake, koja je postala prva japanska predstavnica sa osvojenim Grend slemom. Ne tako davno, Saša je bio nezamenljiv u taboru Serene Vilijams, višestruke šampionke koja sada nije umela da podnese poraz, pa je žestoko izvređala sudiju Karlosa Ramosa u finalu.

Kada je Naomi u suzama pohrlila u zagrljaj Saši, svi su se zapitali ko je momak koji je zaslužio takav potez - mnogi nisu ni upoznati sa turbulentnim životom našeg stručnjaka, vrednim možda i filmskog scenarija.

Naomi Osaka u zagrljaju Saše Bajina posle osvajanja US Opena; Foto: US Open

ŽIVOTNI PUT

Bajin je, inače, rođen u Aranđelovcu, a odrastao u Minhenu, gde je počeo da trenira tenis i bio veoma perspektivan, ali su onda dva nesrećna događaja uticala na to da prerano završi karijeru. Prvi je povreda, a drugi očeva pogibija u saobraćajnoj nesreći.

Saša Bajin na treningu; Foto: Profimedia/Corbis

Do saradnje sa Vilijamsovom je došlo pre 11 godina, sasvim slučajno i to u vreme kada on baš i nije mnogo pažnje obraćao na tenis. Naime, ona je boravila u Minhenu i nije imala sparing partnera, a njegov prijatelj Jovan Savić ga je pozvao i to dok je on bio u provodu.

- Pozvao me je Jovan Savić i molio da treniram sa Serenom dok je ona u Minhenu. Bio sam u provodu, pijan i odbio sam, ali me je opet pozvao posle sat vremena i rekao da sam mu jedina nada, pa sam pristao. Na kraju je dobro ispalo, sudbinski - ispričao je jednom prilikom Bajin o početku saradnje.

Od tada se mnogo toga izdešavalo u životima i nje i njega. Ne samo da je postao stalni član njenog tima, već najveći oslonac u životu. Bio joj je kondicioni trener, kuvar, savetnik, psiholog, skaut, izlazi sa njom, prati je na raznim priredbama... Kako je umeo da govori, radio je sve, sem igranja levom rukom, jer to ne ume.

Na ovakve momente je Saša navikao tokom saradnje sa Serenom Foto: AP/Tanjug

- Osim mojih roditelja, mislim da je on najvažnija osoba u mom timu. Mnogo je više od udarača loptice na mojim treninzima. On je moj stariji brat, član porodice. Zna više o meni od moje rođene majke - govorila je Serena o "Velikom Saši", a to je njen nadimak koji mu je dala i koji on i dalje ponosno ističe na Tviteru.

TURBULENCIJE SA SERENOM

On je bio i prolazio sa njom kroz sve uspehe, ali i padove i najteže periode u karijeri. Bio je uz nju dok je bila u bolnici tokom 2010. godine kada je imala krvni ugrušak u plućima i kada je posekla nogu. Tada joj je spremao srpske palačinke i uštipke na koje ju je navukao.

Koliko joj je on značio govori i to da mu nije dozvoljavala da dok je povređena radi sa drugim teniserkama, čak ni tada kada je propustila skoro čitavu sezonu i kada ga je Jelena Dokić pozvala da malo sparinguje sa njom, Serene je odbrusila da to može samo preko nje mrtve.

Bilo je trenutaka, takođe, kada su zajedno sedeli u kolima i plakali, kada je trpeo njen bes i tražio da se iskali na njemu, kako bi joj bilo lakše, ali i zajedno su išli u provod po klubovima, živeo je tri godine zajedno sa njom, a često su i spavali zajedno u istom krevetu, međutim, nikada nisu uplovili u romansu, iako je bilo nagađanja da je baš zgodni Srbin osvojio srce teniske kraljice.

Najviše su tabloidi pisali o njihovoj navodnoj vezi tokom 2014. kada je Serena nekoliko puta predavala mečeve zbog nesvestice, vrtoglavice i mučnine, pa se sumnjalo da je trudna, a Bajin se pominjao kao mogući otac njegovog deteta. Ipak, njih dvoje su to i tada demantovali, tako da nikada nije bilo dokaza o njihovoj ljubavnoj vezi.

No, kraj je ipak morao da dođe, a to se dogodilo zvanično 1. marta 2015, ali nezvanično mnogo ranije. Samo nekoliko nedelja posle Australijan opena koji je Veliki Saša morao da propusti, jer je na startu turnira zaradio povredu i vratio se u SAD, a Serena je tada rekla da je ona kriva za to, jer je pala na njega i da jedva čeka da se on vrati.

AZARENKA, VOZNIJACKI, PA OSAKA

Očigledno od povratka nije bilo ništa i Bajin je posle toga preouzeo Beloruskinju Azarenku baš kao što je to uradio sa mlađom od sestara Vilijams. Radio je potom i sa Karolinom Voznijacki, ali mu nijedna od njih  dve nije bila inspirativna kao Osaka, kod koje je osetio Sereninu "žicu".

Momak koji je kao teniser najbolje bio rangiran kao 1149. igrač sveta, aktivan u periodu od 2005. do 2007, osetio je da je došao pravi momenat da zasluži punu afirmaciju u svetu tenisa. Bilo je i zlobnih komentara da je bio samo običan sparing partner velike Serene, sada je svima jasno da i nije baš tako.

- Dok nisam počela da radim sa njim, bila sam malo negativna prema sebi, dao mi je na početku malu dozu optimizma. Čini sve ako bi mi svaki dan bio zabavan i uzbudljiv, što je za mene jako dobro, meni su mnoge stvari dosadne. Borim se sa sobom mnogo, zato mi on daje mir - rekla je nedavno Osaka.

Rad sa Sašom napravio je od nje Gren slem šampionku - Naomi Osaka; Foto: AP/Tanjug

Bajin se sa druge strane zasitio kratkoročnih ugovora, a kod Osake je video priliku za dugoročne planove i ciljeve.

- U radu sa Voznijacki, Stivens i Azarenkom se sve brzo završilo, a ja verujem u proces i da treba raditi dugo sa nekim da biste bili efikasni. Ceo tim i porodica Osake su me dočekali divno, nisam mogao da ih odbijem i video sam potencijal u njoj. Želeo sam da shvatim samo još zašto ništa ne osvaja, ali je sve brzo počelo da funkcioniše. Stvari se dešavaju sa razlogom.

Kako se US Open bližio kraju, sve se više pričalo o Bajinu i uspehu njegove štićenice. Kada je na red došlo finale, nema sumnje da je dodatnu dozu samopouzdanja Osaka imala zbog čoveka koji zna sve slabe tačke Serene.

Serena uplakana završila meč, Osaka slavila sa peharom; Foto: AP/Tanjug

Pre velikog finala Bajin je napravio zanimljivu paralelu.

- Jedino zajedničko im je ogromna kosa. Veoma su različite kao osobe, iako umeju da igraju identično po stilu. Ali na terenu, Serena je veoma agresivna, Naomi moraš da poguraš kako bi eksplodirala. Van terena, Naomi je malo rezervisana, previše stidljiva.

Bilo je pitanja i da li Bajin od nje želi da napravi novu Serenu, kada ju je preuzeo u smiraj sezone 2017.

- Ona je udarala opako i pre nego što smo počeli da radimo, ima ona tu snagu, nisam joj to ja dodao. Ona je znala da igra tenis, ali nije znala kako da održi kontrolu ili da drži tempo meča. Nije znala kada da povuče okidač, kada ne treba. Nije znala kada da prebaci pritisak na protivnicu.

Sudeći po sledećim rečima Saše, nije bilo lako pretvoriti je u šampionku US Opena.

- Mislio sam da se prvo ponaša kao diva jer nije pričala mnogo. Nije gledala nikoga u oči, a zapravo je tako bilo jer je previše stidljiva. Samo bi spustila glavu nadole, što je iz sadašnje perspektive slatko. Drago mi je što sam pogrešio u prvoj proceni, ovo je pozitivno iznenađenje i drago mi je što sam joj pomogao. Drago mi je što postoji tako iskrena devojka i to je dobro za ovaj svet. Sve te fejk emocije, nisam fan toga. Verujem da je ona zvezda zbog toga što je tako stidljiva.

Svet je video prave emocije talentovane teniserke posle osvajanja njujorškog trona i raduje se osveženju u pomalo učmaloj atmosferi ženskog tenisa, kom je nedostajala prava harizma. Čak je i Serena, posle sveg divljanja, vršenja pritiska i rasprava sa sudijom Ramosom, uspela da se "resetuje" i na mreži od srca čestita naslednici uz dug zagrljaj i čestitke.

Znao je i Saša kako Serena funkcioniše, pa nije imao šta da joj zameri - sve govori poruka na Tviteru, gde je zahvalio na lepim rečima u vicešampionskom govoru na račun Osake i njenog tima.

Dobro se poznaju, igrali su već 18 puta, Đoković je dobio 14 mečeva, uključujući i poslednja tri. Otud i kvota 1,40 na keca. Pogledajte sve MOZZART kvote za meč Đoković – Del Potro

VIDEO: Šou Đokovića i Vajde na treningu na US Openu

(B. Vinulović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada j

    9. septembar 2018 | 12:49

    Gospodin Sasa je car,takvi rezultati a on skroman - ljudina.

  • Dusan

    9. septembar 2018 | 15:54

    @Vlada j Skromnost je odlika velikih ljudi!

  • Duje

    9. septembar 2018 | 18:31

    Da je veliki jeste, prezivjeti pad Serene i proci samo sa povredom je velika stvar ..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA