≫ 

Kakva je čuda napravio Novak i za 4 meseca ponovo preuzeo presto: Nestvaran put od ispadanja u 1. kolu do 1. mesta ATP! (VIDEO)

Vreme je bilo!

  • 5

Novak Đoković je na teniskom tronu. Ništa novo, tu je odavno, ali je od sada konačno opet i zvanično broj 1 na ATP listi!

Nije se Novak opterećivao poenima i statističkim povratkom na vrh, bio je strpljiv i polako je gradio povratak na presto, mudro birao turnire i na najvećim nadmetanjima pokazao od čega je satkan.

Upravo zato, za pet meseci je dočekao povratak na presto, usput učinivši što niko nije punih 18 godina!

Novak je prvi teniser koji je bio van Top 20 i zatim došao do 1. mesta još od Marata Safina iz 2000. godine. Đoković je bio 22. ove godine, Safin je bio 38. pre dolaska na 1. mesto pre čak 18 godina.

Pored toga, Novak će nadmašiti uspeh Kirtena, koji je svojevremeno imao najslabiji start sezone pre dolaska na vrh. Guga je imao samo šest pobeda u prvih 10 mečeva godine, dok je Novak bio slabiji, dobio je samo prvih pet od 10 mečeva na početku 2018.

Takođe, niko do sada nije završio sezonu kao broj 1, a da do Vimbldona nije osvojio pehar. Džon Mekinro je 1982. godine bio prvi sa samo jednim peharom pre Vimbldona, Novak bi mogao vrlo brzo da ga zvanično nadmaši jer nije dolazio do trofeja pre engleskog grend slema.

Bes je često bio prisutan Foto: Guliver/Lintao Zhang/Getty Images

KAKO JE SVE POČELO?

Australijan Open je turnir na kom se Đoković najviše proslavio, ali je ovaj put došao tek do 4. kola, u kom je presudio Hjun Čung iz Južne Koreje, i to samo u tri seta! Prethodno su padali Jang, Monfis i Vinolas, pa je 58. igrač sveta priredio prvorazrednu senzaciju.

Bilo je to dovoljno da poljulja samopouzdanje Novaku, koji je potom već na startu Indijan Velsa izgubio od 109. na svetu, Japanca Tara Danijela! Nije bilo ništa bolje ni protiv Benoe Pera u Majamiju, već na startu je Francuz bio bolji sa 6:3, 6:4, agonija se nastavila u Monte Karlu, gde je posle Lajovića i Ćorića Dominik Tim slavio.

Eksplozivnost se vratila u pravo vreme Foto: AP/Tanjug

Iako je protiv njega Novak u trećem kolu dobio prvi set, Austrijanac je preokrenuo, da bi novi šamar usledio u Barseloni - tu je 140. igrač sveta Martin Kližan u 2. rundi dobio svojih pet minuta slave, u prvoj je Novak bio slobodan.

Novak nije očajavao, ispao je još u Madridu u 2. kolu od Kajla Edmunda, da bi u Rimu došao do polufinala (Rafael Nadal), a zatim na Rolan Garosu do četvrtfinala (Marko Čekinato). Onda se dobro zagrejao finalom t urnira u Londonu gde je izgubio o Marina Čilića, a onda je na Vimbldonu zasukao rukave i počeo proboj na vrh.

Ukus vimbldonske pobedeFoto: AP/Tanjug

VIMBLDON KAO PREKRETNICA

Na Vimbldonu je konačno viđen agresivni Đoković, spreman da ne odustaje ni pred ponorom, u četvrtfinalu je izbacio Keija Nišikorija uz izgubljeni set, da bi zatim u pravom klasiku polufinala srušio Rafaela Nadala.

U najboljim danima karijere, Novak je bio u stanju da kao od šale igra maratonske mečeve, ponovo je sposobnost za to pokazao tek protiv Rafe u ovom okršaju, koji je dobio sa 6:4, 3:6, 7:6, 3:6, 10:8, da bi zatim počistio Kevina Andersona u finalu.

Već posle toga, pokazao je jasnu nameru da se u novom poretku pažljivije opredeljuje za turnire i pehare koje će "juriti". Zato je posebno bilo zanimljivo videti ga na Rodžers kupu u Torontu, pobedio je Mirzu Bašića i Petera Polanskog, a onda je prepustio pobedu Stefanosu Cicipasu u trećem kolu.

Novak nije mario za poraz od Cicipasa Foto: AP/Tanjug

Prvi put je Novak poraz doživeo sa osmehom u ovoj godini, prijateljski je čestitao Grku i nije previše mario jer nije ni uložio maksimalan napor - snagu je sačuvao za Sinsinati, jedini masters turnir koji mu je nedostajao. I njega je konačno osvojio, i to kako - u finalu je sa 6:4, 6:4 pobedio Rodžera Federera, potvrdivši da Vimbldon nije bio slučajnost i da će na US Openu biti identična situacija.

Tako je i bilo, samo ostaje žal što meč sa Huanom Martinom del Potrom nije bio efektniji - povreda je sprečila Argentinca da ozbiljnije parira, igrala su se samo tri seta.

Nakon toga, Novak je napravio još jednu dugu pauzu od skoro mesec dana, iskoristivši je za druženje, porodicu, odlaske na utakmice, pa se tek u Šangaju pojavio i osvojio ga!

Ćaskanje sa 3. igračem sveta Foto: Tanjug/Ap

ROĐEN DA BUDE PRVI

Podsećanja radi, Novak je 11. juna imao 1.665 bodova, Rafael Nadal 8.770, a sada se situacija preokrenula vrtoglavo. Rafa će imati 7.480 bodova, Đoković minimalno 7.535, a maksimalno uz titulu može doći do 8.445 bodova.

Bio je 21. na listi uoči Vimbldona, skočio je na 10. mesto, u avgustu je bio 6, septembru 3, sada je konačno prvi.

Četvrti put se Novak vraća na prvo mesto, prvi put bio na čelu ATP liste od 4. jula 2011,. do 8. jula 2012. godine, pa onda od 5. novembra 2012. do 6. oktobra 2013. godine. Zatim je pauzirao na drugom mestu, da bi se treći put na tron vratio jula 2014. godine i vladao je do 6. novembra 2016. godine. Nadajmo se da će ovaj put boravak na vrhu biti najduži!

VIDEO - Đoković za Telegraf o Federeru, Samprasu i dolasku na Zvezdin meč sa sinom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Даца

    1. novembar 2018 | 13:26

    Уз дужно поштовање свим нашим спортистима, ал Ноле је, по мени, ипак највећи у историји... жив био сто година Ноле и радовао нас својим успесима 😊

  • Messi

    1. novembar 2018 | 13:53

    Gde ste sad hejteri ,cutimo a ? Nole svaka cast na svemu ,bog si.

  • xxx

    1. novembar 2018 | 13:26

    Najveci!Ponos!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA