≫ 

Pet stvari ključnih za Novakovu petu titulu na pariskom Mastersu (ANALIZA)

Srpski teniser od 15 sati igra finale Pariza protiv Rusa Kačanova

  • 8

O polufinalu protiv Federera će se pričati još godinama, ali su žreb i sudbina hteli da današnji meč protiv Kačanova bude odlučujući za to da li će Novak Đoković osvojiti svoju petu titulu pod svodovima "Akor Hotels Arene Bersi".

Podjednako važno je što bi time naš as potvrdio svoj povratak na prvo mesto ATP liste konačnom pobedom na turniru koji mu je ukazao tu priliku, dodatno pojačao svoj odnos uzajamnog poštovanja i simpatisanja sa izuzetno bitnom publikom u “gradu ljubavi” i zemlji-domaćinu za njega najtežeg Grend Slema, ali i utemeljio šampionski stav na poziciji broj 1 pred londonski masters i početak naredne sezone, u situaciji kada najveći rivali nemaju nimalo idealnu situaciju "u svom kampu" kako bi njihova pretnja povratkom na prvo mesto u narednom periodu zadavala Novaku probleme (Rafa povređen, Federer ponovo pobeđen a i primoran da brani trofej u Australiji).

Sudbina je, pak, ovde bitna jer će mečevi protiv igrača iz generacije Kačanova sve više biti najvažniji test umeća i uspeha Đokovića u narednom periodu, u kome će učiniti sve da se što pre vrati u poziciju prvog izazivača Švajcarcu za mesto "najboljeg svih vremena" – igrača koji bi, po sadašnjem stanju – osvojio 21 Grend Slem titula (do koje srbinu nedostaje čak 7).

Pet elemenata koji bi bili od izuzetne važnosti Novaku za pobedu u današnjem Finalu protiv Karena bile bi:

1. Odmor i oporavak posle mentalno i fizički iscrpljujućeg tročasovnog meča sa Federerom: s obzirom na to da je Novak sinoć došao na konferenciju za medije više od sat i po vremena po završetku meča znači da su on i njegov tim preuzeli sve mere da bi pripreme tog tipa bile započete pravovremeno. Kako je meč završen kasno, a finale se igra danas u ranom terminu (3 PM), u ovakvim situacijama svaki minut valja iskoristiti upravo u ovom smislu. Rečeno – urađeno, pišemo plus.

2. Mentalni fokus na meč sa drugačijim protivnikom Đoković je zabeležio prvu i jedinu pobedu protiv “nadirućeg” Kačanova tek na ovogodišnjem Vimbldonu, i to ubedljivo – u tri seta. Iako je u pitanju trava, mogao je da oseti koliko je igra Rusa silovitog servisa i pratećeg forhend vinera opasna na brzoj podlozi. Doduše, Kačanov je igrač koji se tek formira kao član teniske elite, pa bi fokus na njegove slabe strane i nepobitnu ushićenost što nastupa po prvi put u Finalu jednog Mastersa trebao da pruži onu vrstu psihološke i takmičarske prednosti Novaku kako bi i ovaj važan zadatak uspešno rešio. Već sinoć, na spomenutoj konferenciji za medije,  naš as je izložio analizu igra današnjeg protivnika, što znači da su Vajda & kompanija odradili svoj domaći i pre vikenda. Pišemo još jedan plus.

Visoko uzdignuta pesnica šampiona: Đoković slavi poen protiv Federera Foto: Tanjug/AP

3. Prvi servis mora da funkcioniše: izlazeći sa konferencije za medije, Novak se našalio sa kolegama po sistemu: "Hvala, a sada idem malo da trčim…". Kada smo mu rekli da je, znajući njega, posle meča sa Čilićem išao "malo da servira", rekao je: "Da, to je tačno!". Koliko je važan prvi servis protiv asova poput Federera, ili bilo kog protivnika koji je dostojan FInala Mastersa – više je nego jasno. Nekim čudom se Nole "izvukao" protiv Marina (svi pamtimo onaj neverovatan streč-bekhend iz defanzive, udarac koji je odlučio dalji tok meča), ali je jasno da se čuda ne dešavaju svaki dan. I zato je od presudne važnosti da Novak počne sa odličnim servisom kroz ceo prvi set, a da do kraja održi nekih sedamdesetak procenata uspešnosti početnog udarca protiv stamenog Rusa. Apsolutno ništa ne može zameniti uticaj ovog faktora na pobedu, osim možda nepregledne serije neiznuđenih grešaka protivnika iz riterna i igre; ali, Novak se svakako ne može pouzdati u to. Prema tome, Nole, neka ti je jaka vera, a "barut" za servis – suv!

4. Strpljenje: Tendencija je da mladi, dolazeći asovi poput Kačanova sa previse emocija ulaze u ovakve mečeve. Ipak – nikad se ne zna kada će se desiti “presedan” u njihovoj karijeri, i kada će savršeno staloženo i zrelo odigrati “Finale za krunu”. Vođeni svime viđenim u meču protiv već afirmisanog člana Top Ten društva svetskog tenisa, Dominika Tima (pobeda u 2 seta, I to 6-1 u odlučujućem), realno je imati barem “mrvicu” sumnje da bi ovaj meč mogao da bude ta velika prekretnica za Kačanova. Ne treba sumnjati u to da Novak i njegov tim ne smatraju ovaj meč za “već dobijen” I da misle da je Kačanov psihološki shrvan činjenicom protiv kakvog igrača danas nastupa, i posle kakve pobedničke serije u sezoni – koja se može porediti jedino sa uspehom njegovog sunarodnika Safina iz daleke 2000. godine. Ali, i da je na vrhuncu svoje igre, Kačanov i dalje ima svoju fatalnu tačku upravo u nedostatk konstantnosti nivoa igre u dužim razmenama, I sklonosti za pravljenje većeg broja neiznuđenih grešaka – što će mu ionako biti veoma teško da koriguje protiv ovakvog Đokovića. To Novak zasigurno dobro zna, a poučen svežim iskustvom sa terena Ol Ingland Kluba iz jula meseca – prepoznaje koliko će strpljiv rad na korišćenju svih prednosti koje Kačanovljev stil igre pruža (nestalan bekhend, preishitren forh”end, nesnalaženje kada protivnih “otvori teren”) dati rezultata za sticanje odlučujuće prednosti u prvom setu. Ovde ćemo, nadamo se, plus zabeležiti već posle prvih gemova…

Foto: Tanjug/AP

5. Poimanje “šire slike”: kao što smo napomenuli u uvodu, upravo će mečevi protiv “mladih lavova” kao što je Kačanov biti najveći test Novaku u naredne 2 sezone, periodu njegove karijere u kome se očekuje da bi on – dace Bog, bez povreda – mogao da preokrene tok teniske istorije u svoju korist, i volšebno pretekne Federera na listi igrača sa najviše osvojenih Grend Slem titula. To možda nećete čuti od Novaka na nekoj od konferencija za medije ovih dana (podučenog celokupnim iskustvom nove faze ličnog sazrevanja od 2016 do ovogodišnjeg dela sezone takmičenja na travi) – ali on sigurno nije odustao od tog cilja – niti bi trebao. I zato bi Novak trebao da posmatra ovaj meč i kao priliku da još više toga nauči o generaciji svojih nadolazećih najvećih I najčešćih rivala (oličenih u Zverevu, Kačanovu, Ćoriću, Medvedevu, Šapovalovu…) jer će upravo sa njima voditi velike “bojeve budučnosti” za ostvarenje njegovog konačnog cilja. Federer je svakako lekcije od Zvereva I Ćorića dobro zapamtio, “stari” Novak – od Kirijosa i Zvereva – pa vredi videti kako će se stvari odvijati u ovoj “mešanoj” selekcijii vodećih asova svetskog tenisa u narednom periodu. Ovde bismo Novaku dali “plus u svesku” – a “plus u dnevnik” ga čeka za koju godinu, nadajmo se.

Foto: Tanjug/AP

U svakom slučaju, Finale za ne propustiti danas; ako ni zbog čega drugog, onda zbog posebne ceremonije koju bi (očekivano) ATP organizacija priredila Novaku za osvajanje Mastersa u Parizu I povratka na prvo mesto tabele. A ako se samo setimo sekvenci sa meča sa Čekinatom iz istog grada, nešto ranije ove godine, shvatićemo kakav ponos će u svakom ljubitelju tenisa u Srbiji izazvati prilika da se Novaku čestita na ovoj izvanrednoj seriji uspeha – koja je svakako znatno više od toga za njega, za nas i za svetski tenis i sport u celini…

VIDEO: Novak se vrati na mesto broj 1

(Specijalni izveštač iz Pariza, Vuk Brajović)

Novak Đoković juri 33. titulu na Masters turnirima, protiv Hačanova je igrao ovog leta na Vimbldonu i dobio ga sa 3:0. Nova Đokovićeva pobeda plaća se kvotom 1,15. Pogledajte i ostale MOZZART kvote za meč Đoković – Hačanov

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goca

    4. novembar 2018 | 12:17

    INTERESUJE ME... ČEMU OVA ANALIZA??! NOVAK JE NAJBOLJI TENISER NA SVETU (OD SUTRA I ZVANIČNO), MENTALNO NAJJAČI...GODINAMA U SVETSKOM VRHU... TOLIKO MEČEVA IZA SEBE...MNOGO TEŠKIH POLUFINALA... I UVEK JE BIO SPREMAN ZA FINALE BEZ OBZIRA KO MU JE BIO PROTIVNIK...!!!

  • Fil

    4. novembar 2018 | 12:20

    Nole je nas ponos!

  • Tanče

    4. novembar 2018 | 12:37

    Ajde Novače! Smlati tog Kačanova, možeš ti to. Idemo bre kralju po peti put da osvojiš taj turnir. ♥♥♥♥♥

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA