EKSKLUZIVNO - Telegraf na ATP Nekst Džen Finalu u Milanu, zabavnoj viziji vrhunskog tenisa budućnosti (FOTO)

Mladi teniski asovi vode „beli sport“ ka spoju virtuelne realnosti i autentičnog sportskog takmičenja; gde to ide tenis posle Milana?

  • 0

Meč će vam poćeti tačno 4 minuta po izlasku na teren. Peškire vam niko neće dostavljati između poena, već ćete ih uzimati sami. Imate 25 sekundi da servirate. Nec na servisu se igra, žao nam je. Nema prednosti u bodovanju posle đusa, već se odmah igra odlučujući poen – i server bira gde će servirati.

Imate prava na svega jedan jedini medicinski tajm-aut od 3 minuta. Igra se na tri dobijena seta, ali je set „dug“ četiri gema – a taj-brejk se igra na 3-3. Morate da trpite to da publika ima prava da se kreće slobodno kad god i gde god želi – tokom vaše igre. Linijske sudije vas neće nervirati, jer će njihov posao od sada raditi robot sa različitim glasovima – zvani „Živo oko solokovo“ – pa probajte njemu da se žalite. A da vam se ipak malo olakša nastup, imaćete pravo da se čujete sa svojim trenerom u pauzi setova, preko posebnog „hed-seta“ sa slušalicama i mikrofonom. Valjda vas neće totalno „izribati“ ako budete gubili...

Foto: Vuk Brajović

Ali, dobro, vi ovo sve možete, jer ste vi buduće teniske megazvezde – i ovo je „vaš fazon“... ili bi trebao da bude. Dobrodošli na ATP Nekst Džen Fajnals, novi format takmičenja za najuspešnije mlade igrače „nove generacije“ do 21 godine starosti na ATP Turneji!

Za one ljubitelje tenisa koji su možda propustili uvođenje ovih hrabrih inovacija u završni (Masters) deo sezone, posmatranje odigravanja ovakvog formata može da bude – ili šokantno, ili oduševljujuće. Za one koji su ga već „skapirali“ i malo se privikli na njega od prošle godine (iako su već od tada uvedene brojne promene pravila) – izazov je da zamisle da bi tenis budućnosti upravo ovako izgledao. Oni koji na tenis gledaju po sistemu „jao, smor“ – sada bi možda mogli da mu daju šansu, ako zbog ničega – onda zbog prepoznatljive uloge DJ-a u podizanju publike, i stroboskopiranog ambijenta koji – između gemova – zaista podseća više na tek-haus žurku.

Foto: Vuk Brajović

A igrači? Čini nam se da su oni okej sa svim ovim, ili se barem trude da ostave ovakav utisak – jer su u centru pažnje na način na koji im je to retko tako priređeno na drugim turnirima. Ipak, oni su ovde glavne zvezde – i zato se od njih i očekuje da taj status i potvrde svojom igrom i manirom ponašanja van terena.

Iz aktuelnog ugla, ATP Nekst Džen Finals se smatra uspehom – i sigurno je da će prve 3 godine, koliko je dogovoreno da se održava u Milanu (u režiji Italijanske teniske Federacije i ATP-ja) biti okončane po planu. To su potvrdila i dva priznanja – iz uporedno „naprednih“ izvora: pretraživač Yahoo ga je nagradio za najinovativniju primenu tehnologije u sportu od strane upravljačkog tela ili vlasnika prava (namenjeno Asocijaciji teniskih profesionalaca ATP), a dobio je i Nagradu za najbolju primenu inovacija među vodećim sportovima sveta.

Foto: Vuk Brajović

Šta će se desiti sa ovim formatom posle – još uvek se ne zna, a najviše će zavisiti od sponzora, medija i ATP-ja (što bi trebalo da podrazumeva i igrače). Neki od vodećih ljudi svetskog tenisa su „sviim srcem“ za njegov opstanak, i smatraju da je ovaj format pokrenuo razmišljanje o budućnosti i promenama u tenisu na pravi način, i u pravom trenutku.

- Ovo je jednostavno sjajno! Nekst Džen daje novu svežinu našem sportu i jasno pokazuje da se tenis može razvijati i u ovom pravcu. Mislim da su nova pravila dobro prihvaćena od svih generacija publike – i da smo prošle i ove godine gledali spektakularan tenis - napominje Tomas Hamerl, predsednik krovne asocijacije teniskih federacija Evrope, Tenis Evropa.

- Zanimljivo je videti koliko nova generacija dolazećih teniskih asova može da prikaže raznovrsnosti u igri u ovom formatu. Iako greške i gubitak svog servisa mogu da budu nenadoknadive, „Nekst Dženovci“ igraju hrabro i rasterećeno, a tako i bivaju vođeni od strane jedne dolazeće generacije trenera, koja ih podstiče na to da „miksuju“ razne elemente u svojoj igri. Ovo je svakako veliko osveženje, jedno u kome se iskreno uživa - kaže Dino Marcan, bivši ATP igrač iz Hrvatske i zvanični komentator međunarodnog kanala Tennis TV.

Foto: Vuk Brajović

Iako je ovogodišnji turnir „siromašniji“ za nekoliko sjajnih mladih asova – koji su najznačajnije korake ka svojoj afirmaciji na velikoj sceni učinili upravo posle premijernog izdanja „Nekst Džen Finala“ –  Ćorića, Kačanova, Šapovalova, Čunga (i Zvereva, koji se kvalifikovao za ovaj – ali je igrao Finalni masters u Londonu) – tenisko umeće i strast koji su viđeni na terenima specijalno postavljenim na velelepnom Sajmištu u Milanu bili su prisutni na najvišem nivou i ovog novembra.

Simpatično je videti kako se – uglavnom mlađa teniska publika – tiska oko trening-terena, postavljenog usred „Fan-zone“ sa radnjicama, štandova sa video igrama i virtuelnom realnošću - i mobilnog DJ Pulta na preuređenom džipu - praveći selfije, postujući na drustvenim mrežama i navijajući, dok se na njemu učesnici turnira zagrevaju i pripremaju taktiku za neposredne mečeve.

Foto: Vuk Brajović

Zabavno i spolja – još zabavnije i unutra. Cilj organizatora bio je da se tehnologija što više prožima sa teniskom igrom, i da veliki „drugi ekran“ – postavljen tačno iznad DJ-a – emituje prikaze koji stalno naglašavaju doživljaj stvarnosti koji teniseri kreiraju tokom svog meča. Ovde se prikaz „Oka sokolovog“ ne daje na molbu igrača, već automatski sam prikazuje posle nekog poena – uz komentar „Bilo je baš blizu!“ na svim ekranima oko terena - za loptice koje su završile tik uz aut liniju. Razna statistika prati meč tokom njegovih faza, a audio-vizuelni efekti zaokružuju „haj-tek“ utisak infuzije „infotejnment“ zabave u dinamičan i uzbudljiv tenis.

No, da ponovimo – iako je sve ovo „vrhunski zanimljivo zezanje“ i kao takvo se „konzumira“ direktno i bez razmišljanja i predrasuda – tenis koji najbojih 8 „klinaca“ sa svetske ATP Liste igra (među kojima se umalo našao i naš Momir Kecmanović) je zaista fenomenalan, brz, hrabar, kreativan, bez kalkulacija... U tom smislu, današnji finalni meč između već izuzetnog grka Cicipasa (ove godine pobedio i aktuelnog svetskog broja 1, Novaka Đokovića, kao i Tima, Andersona, Fonjinija ) i „električnog“ australijanca De Minaura (najmlađi igrač od Rafe Nadala koji je igrao u dva uzastopna pofufinala ATP Turnira, pobedio Miloša Raonića) će biti pravi festival „belog sporta“ pod multi-kolor svetlosnim snopovima.

Foto: Vuk Brajović

Iako je Stefanos veliki favorit, De Minaur je pokazao da „ne haje“ za takvim klasifikacijama – uz munjevite reakcije i pokrivanje terena koje ga čini još manjim nego što „Nekst Džen“ turnirski standard nalaže (bez linija za dublove). Drugim rečima – mala nepažnja, i eto vam De Min(ot)aura u jurišu. Ipak, Cicipas nije „ciciban“ – pa i ako se malo zanese – tata-trener Apostolos će ga preko „hed-seta“ u pauzi ovih „fast-for“ setova smiriti i vratiti u fokus.

Zanimljivo je videti gde će i u kom ambijentu ovaj turnir igrati posle Milana, jer bi atmosfera koje bi pratila ovaj turnir u godinama u kome se on afirmiše bila verovatno najvažniji barometar njegovog uspeha – i indikator perspektive i daljeg uticaja na razvoj tenisa. Teniski „establišment“ i upravljačke strukture tiho uživaju u pozitivnim reakcijama javnosti i partnera,  i razmišljaju kako da transponuju neke od njegovih sadržaja na standardnu ATP Turneju kao osveženje.

Foto: Vuk Brajović

Na kraju – dve vezane konstatacije: veoma je dobro to što je ATP Nekst Džen uneo brojne simpatične i praktične novine u tenis, ali je takođe veoma dobro to što je i ATP Turneja takva kakva jeste – za sada. Jer, bez nje i oštre konkurencije koju podrazumeva – mladi igrači ne bi stasavali u asove kakvi su danas učesnici ovog turnira, niti bi uvedene „Nekst Džen“ promene izgledale toliko inspirativne kada se porede sa „mejnstrimom“ teniskih takmičenja.

Foto: Vuk Brajović

Lepo je videti da jedan od najstarijih sportova na svetu sa loptom na ovaj i druge načine demonstrira svoju vitalnost, i raduje pretpostavka / prognoza da će – za koju godinu – i vaša deca želeti da ga igraju na pravom terenu.

A to da će ga igrati na Soni Plejstejšnu – to je sasvim sigurno ;-)

(Od specijalnog dopisnika Telegrafa iz Milana, Vuka Brajovića)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA