≫ 

Imati penis i takmičiti se protiv žena nije fer: Legendarna teniserka izazvala lavinu osuda zbog transfobičnog komentara

Martina Navratilova ustalasala određene krugove

  • 5

Povela se debata na društvenim mrežama: "Govornik" Martina Navratilova, legendarna teniserka, jedna od najboljih svih vremena.

Ona je na veoma plastičan način objasnila zbog čega trans ženske osobe ne bi smele da se takmiče u konkurenciji dama u bilo kom sportu.

Njen komentar je bio odgovor na ptanje jednog tviteraša o trans osobama u sportu.

- Očito je da to nije u redu. Ne možeš samo sebe proglasiti ženskom osobom i takmičiti se protiv žena - napisala je devetostruka vimbldonska šampionka.

- Moraju postojati granice, standardi u tom smislu, a imati penis i takmiiti se kao žena ne odgovara baš tim standardima o kojima priča.

Martinin stav je brzo izazvao komentare, uglavnom negativne, javile su se upravo one osobe koje su se našle prozvanima, kao što je kanadska biciklistkinja, rođena kao muško, a takmiči se sa ženama, Rejčel Mekinon.

Ona je napisala da bi Martina trebalo da povede računa o transfobičnim komentarima koje iznosi u javnost.

Komentari slavne tensierke mnoge su šokirali i iz razloga što se ona decenijama zalagala za prava LGBT zajednice. Na kraju je, posle lavine osuda, uputila izvinjenje svima koje je uvredila svojim komentarom.

Izvinjavam se ako sam rekla nešto što je blizu transfobije - sigurno mi to nije bila namera - edukovaću sebe malo više na ovu tmeu, a u međuvremenu zaćutaću o ovome. Hvala.

Foto: twitter/Martina Navratilova

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RSK

    25. decembar 2018 | 10:10

    Pa u pravu je

  • Marko

    25. decembar 2018 | 11:08

    100% upravu

  • Penzioner

    25. decembar 2018 | 11:07

    Ako vec postoje muska i zenska odvojena liga, onda napravite i trans ligu kao posebnu, jer bi mesanje upropastilo sve lige i opstala bi samo muska liga!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA