≫ 

Đoković ekskluzivno za Telegraf: Sjajno je što su se Zvezdina Liga šampiona i moj povratak poklopili u istoj godini, porodica ispred tenisa

"Najvažniji izazov će mi, pre svega, biti odgovoriti na pitanja: koliko kvalitetnog vremena mogu da uložim u tenis, da mu se posvetim na način na koji on i sve sto ga prati zahtevaju - i kako sve to uravnoteziti sa porodičnim životom. Jednostavno, ne želim da dolazim u situaciju da kompromitujem svoj odnos sa decom zbog toga što jurim neke profesionalne ciljeve koje sam, u suštini, već postigao."

  • 2

Ako se po jutru dan poznaje, predstojeća ATP sezona - jos jedna koju Novak Đoković počinje kao svetski broj 1 - mogla bi, simbolički rečeno, biti jedan dug dan šampionskih uspeha. Da će ona imati poseban značaj u karijeri našeg asa, a da je on - po sopstvenom predanju - u mnogo čemu "novi Novak" čija licna etika, filozofija i vera predstavljaju suštinu i izvor posvećenosti svakog daljeg delovanja - pa i kao najboljeg tenisera naše planete - mogli smo da vidimo u meču protiv Kačanova, i čujemo lično od njega u ekskluzivnoj izjavi za Telegraf.

Na pitanje - sta smatra da će mu, u situaciji u kojoj ponovo počinje sezonu kao broj 1 na ATP rang-listi, eventualno predstavljati nove izazove - osim sebe samoga i nekog od dolazećih mladih izazivača, Novak odgovara:

- Najvažniji izazov će mi, pre svega, biti odgovoriti na pitanja: koliko kvalitetnog vremena mogu da uložim u tenis, da mu se posvetim na način na koji on i sve sto ga prati zahtevaju - i kako sve to uravnoteziti sa porodičnim životom. Jednostavno, ne želim da dolazim u situaciju da kompromitujem svoj odnos sa decom zbog toga što jurim neke profesionalne ciljeve koje sam, u suštini, već postigao. To je jako bitno za mene u ovoj fazi života. Naravno, to ne znači da ja ne želim da budem najbolji u onome što radim, i svakako ću nastojati na sve moguće načine da to i ostvarim. U suprotnom ne bi bio ovde sa vama i pričao sa vama - toliko često.

U dahu je nastavio Nole o motivima koji ga pokreću...

- Ali, ovi stavovi definitivno predstavljaju bitnu promenu da tako kažem, u odnosu na prvih deset godina moje karijere. Sada sam otac dvoje dece i zaista želim, da kada kažem da su mi oni prioritet, da to tako stvarno i bude. Oni su sada u Abu Dabiju sa mnom, i sigurno je da neće biti na svim turnirima uz mene. Sve dok budem mogao da održim porodičnu harmoniju, sklad i ravnotežu sa teniskim obavezama, nastaviću njime sa se bavim, u ovom tempu. Možda ću neke turnire žrtvovati u budućnosti - ove ili sledećih sezona - videćemo. Nije baš tako lako postaviti neke stvari u zivotu i karijeri - i da ništa ne može da ih poremeti. U poslednjih nekoliko godina, pogotovo u poslednje vreme, porodica mi je ispred tenisa, što sam više puta isticao. Prilagoditi jedno drugome, uz porodicu kao apsolutni prioritet, verovatno će mi predstavljati najveci izazov, ali to ne gledam kao izazov već kao mogućnost da uskladim srećne okolnosti - na čemu sam veoma zahvalan! - ističe Đoković.

Porodica iznad karijere biće nadalje Novakov lajtmotiv Foto: Tanjug/AP

Javnost Vas poznaje i kao strastvenog"zvezdaša". Kako poredite povratak Zvezde u Ligu sampiona sa Vašim povratkom na mesto broj 1 na ATP rang-listi?

- Zvezda je napravila izvanredan uspeh i ja joj na tome čestitam. Zvezdin sam navijač ceo život, i imao sam priliku da prisustvujem meču Lige šampiona sa Pari Sen Žermenom. Ambijent je bio stvarno nezaboravan, nešto što nisam nikad doživeo pre toga. Mozda i jesam, ali sam tada imao četiri godine, pa se ne sećam dobro tih utakmica na koje me je vodio otac. Da li je slučajno to što smo Zvezda i ja postigli takve uspehe u istoj godini? Ne verujem da je tako. Jednostavno, slučajnosti nema, sve se dešava sa nekim razlogom. Izuzetno mi je drago što se sve to tako odigralo. Pomno pratim i druge sportove, a naročito nastupe kluba koji ja i moja braća podržavamo čitav život. Naročito sam ponosan na činjenicu da je takav uspeh ostvario tim sa uporedno malim budžetom. Danas je, nažalost, uspeh u fudbalu i drugim sportovima često predodređen time ko ima veci budžet i ko može da priušti boljeg igrača - i to stvara uski krug najjačih timova. Ali, Zvezda je pokazala da i sa jako malim budžetom, ali sa velikim srcem i organizovanošcu, posvećenošću može da postigne značajne uspehe u fudbalu. Zvezda je oduvek bila veliki klub, tako da će ovo što je postigla biti podstrek ne samo za Zvezdu, već i ostale klubove u Srbiji i regionu da ostvare snove generacija igrača i poklonika i obezbede redovnije nastupe u najjačim međunarodnim takmičenjima. Lepo je to videti, jer je fudbal najpopularniji sport u većini zemalja; kod nas - uz kosarku.

Foto: Marko Jovanović

Hoćete li i ove godine uspeti da obeležite pravoslavni Božić i Novu godinu posetom našoj crkvi - u Australiji ili gde god se budete tada nalazili? I, naravno, šta biste pozeleli građanima Srbije povodom dolazećih praznika?

- Ne znam još da li cu baš tada biti u putu, ali se nadam se da ću uspeti da stignem na taj dan. Građanima Srbije želim mir, pre svega - unutrašnji; sklad u odnosu sa sobom i svetom oko sebe - i, naravno, snažnu veru - koja uvek presudi u zivotu - kad god odlučili da joj se posvetite!

Novak Đoković za koji sat igra poslednje finale u godini u kojoj je, po mnogima, po ko zna koji put - kao teniser učinio neočekivano i nemoguće.

Bodren od strane svoje cele porodice sa tribina centralnog terrna Zajad Sports Sitija, Nole otvara jedno novo zivotno i sportsko poglavlje - u kome mu ljubav prema porodici, snaga vere i posvećenosti ljudskim vrednostima predstavlja primarnu motivaciju i cilj. Nova teniska ostvarenja, od kojih bi neka mogla da postave nove standarde i rekorde u istoriji ovog sporta, biće slavljena u porodici Đoković kao zajednički uspeh, i jos jedan izvor sreće, sklada, posvećenosti i ostvarenja pravih ljudskih vrednosti.

Neka tako i bude! Srećno i sve najbolje, Novače i porodico Đoković!

VIDEO: Pogledajte od čega je ova Ruskinja napravila lik Novaka Đokovića

(V. Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA