Da li su Federer, Nadal i Đoković najveći teniski trio svih vremena? Ova detaljna analiza kaže da je tako (VIDEO)

  • 1

Rodžer Federer, Rafael Nadal i Novak Đoković obeležili su jednu tenisku epohu, možda i najuspšeniju u open eri tenisa. Njih trojica pokazala su apsolutnu dominaciju proteklih 10 godina i mnogi stručnjaci smatraju da u istoriji tenise nije bilo bolje trojke u vrhu.

Da li su zaista bolji od ostalih tria  poput Ere - Džimija Konorsa, Bjorna Borga i Džona Mekinroa,  Matsa Wilandera ili ere u kojoj su vladali Ivan Lendl, Boris Beker,  Stefan Edberg, ili Ere Pita Samprasa, Andre Agasija i Džima Kurijera.

Velika trojka je do sada osvojila 87 Masters turnira, sa procentom od 61,7 %, Nadal i Đoković imaju rekord od 30 osvojenih Mastersa, Federer ima 27.

Đoković, Nadal i Federer kao klinci Printskin: Youtube/Cult Serbia ,extramarca, STE...fans - tribute to Stefan Edberg

Federer, Nadal i Đoković, u daljem tesktu ćemo ih zvati Big 3 su osvojili 11 završnih turnira ATP u 15 godina. Federer je uspeo čak 6 pouta, Đoković 5 dok sa druge strane Lendl i Sampras imaju 5 pobeda zajedno, Konors i Borg su osvojil 6 puta u 8 godina, a Lendl, Beker i Edberg su osvojili 9 puta za 15 godona. Samporas i Agasi 6 puta u 10 godina.

Big 3 ekipa je osvojila u karijeri 239 titula- Federer 96, Nadal 75, Đoković 68.  a svaki od njih ima i osvojen Dejvis Kup..

Što se tiče broja nedelja na 1. mestu ATP liste Federer ima 305 nedelja Đoković 223, Nadal 167

FAKTI:

- Australijen Open: Đoković  i Federer imaju 6 titula

-Rolan Garos: Nadal ima 10 titula

- Vimbldon: Federer 8 titula

- US Open: Federer 5 titula koliko ima i Džimi Konors i Pit Sampras. Federer je jedini sa pet uzastopnih titul.

- Nadal jedini igrač sa 10 titula na tri turnira (Frenč open, Monte Carlo Masters i Bascelona Open).

S obzirom da su sva trojica u godinama sigurno je da se povlačenje sprema u narednim godinama Federer puni 37. Nadal 33, a Đoković 32 godine. Ali, gledajući bivše asove i oni nisu igrali u poznijim godinama

Borg se povukao sa 26, zbog sindroma pretreniranosti, Džimi Konors je igrao do 44, ali nije od 37 godine osvojio nijedan trofej. Edberg i Kurijer su se povukli u 30. godini, Beker i Sampras sa 32, Mekinro sa 33, Lendl sa 34, Agasi sa 36.

Gledajući Federera, Nadal i Đokovića oni sigruno imaju snage da osvoje još po koju titulu, najviše Đokovuć jer se nalazi u najboljem zdravstvenom stanju.

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gemini

    14. januar 2019 | 17:09

    Da je dominacija Rodzera, Rafe i Noleta nesto najbolje sto je teniska igra videla do sada mogu potvrditi i bezbrojni komentari i analize bivsih vrhunskih tenisera koji bez nikakve rezerve kazu da je ova trojka bez konkurencije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA