≫ 

Đoković razbio Congu za treće kolo Australijan opena! (VIDEO)

Najbolji srpski teniser Novak Đoković pobedio je u drugom kolu Francuza Žoa Vilfreda Congu sa 3-0 u setovima, 6:3, 7:5 i 6:4 za dva sata i deset minuta igre.

  • 11

Đoković je relativno lako izašao na kraj sa neugodnim starim znancem u reprizi finala Australijan opena iz 2008. godine pošto se Conga nedavno vratio tenisu posle osmomesečne pauze zbog povrede kolena.

To se nije preterano videlo u Conginoj igri, koji se trudio da bude agresivan, da napada što servisom, što jakim forhendima kada god mu se ukaže prilika. Novaka sada u narednom kolu čeka Denis Šapovalov koji je pobedio Taro Danijela sa 3-0.

Prvi brejk na meču pravi Đoković kada mu Conga greškama poklonio dva od tri poena koja su prethodila brejk lopti u četvrtom gemu. Usledila je fantastična kombinacija skraćena loptica, pa onda pasing šot Đokovića za prvi brejk u meču i 3:1.

Svojim greškama, srpski igrač potom vraća Congu u igru, a Francuz već u narednom gemu uspeva da uzvrati i ribrejkom. Međutim, Novakov pad je bio kratak, u šestom gemu pravi novi brejk. Congu je tada koštao jedan loš prvi servis pri rezultatu 30:30 i Novak je dobio novu šansu za brejk.

Nije iskoristio prvu, ali je na drugoj Congin forhend otišao van polja i Đoković je praktično tada imao u rukama dobijen prvi set jer je do kraja samo čuvao svoj servis do 6:3.

Foto: Guliver/Quinn Rooney/Getty Images

Drugi set doneo je nešto neizvesniju borbu. Već od prvog gema je Conga pokazao da je ušao u bolji ritam i preciznom dijagonalom je uspeo da uzme poen za brejk loptu. Đoković se izvukao, ali se sličan scenario ponovio i u šestom gemu drugog seta.

Kada u dva navrata nije iskoristio svoje šanse Francuz, srpski teniser je to kaznio brejkom i poveo sa 4:3. Conga kao i u prvom setu uspeva da vrati brejk u poslednjem trenutku i dođe do 5:5. Međutim, vratila se stara boljka, greške su ga skupo koštale.

Spasao je dve brejk šanse srpskog igrača, pa mu na kraju ipak poklonio brejk što je automatski značilo i dobijen set za Đokovića koji je rutinski završio posao u narednom gemu za 7:5.

Brejk Novaka u trećem setu desio se kada se najmanje očekivalo. Conga je brzinski osvojio tri poena, tukao je lopticu jako, ali je onda Đoković uzvratio i odličnim drop-šotom po dijagonali izjednačio na 40:40. Francuski teniser je imao gem loptu, nije je realizovao jer je pogodio mrežu. U narednim poenima je pogađao sve sem terena, videlo se da ga je stigao i umor i Đoković je napravio odlučujući brejk i poveo 3:2.

Do kraja je samo sačuvao stečenu prednost bez mnogo problema i prošao u trećem kolu gde ga čeka protivnik kome je posle meča Srbin poručio - perspektivan je Šapovalov, ali neka još koju godinu sačeka na osvajanje Australijan opena.

 

TOK MEČA:

6:4 KRAJ Pobeda Đokovića! Samo jedan poen uspeva da osvoji Conga u gemu koji je odlučivao hoće li ostati na turniru ili ne. Đoković je bio neumoljiv, siguran i nije pružio mnogo nade svom protivniku.

5:4 Conga uspeva da smanji prednost Đokovića koji će morati da servira za meč. Osvoji je dva poena srpski igrač u gemu na servis Conge, ali nije mogao do brejk lopti.

5:3 Đoković na gem od meča - Dubok ritern na liniju Conge, Novak prebacuje liniju pa Francuz uspeva do 15:15. Conga ne pogađa polje u sledećem poenu, ali dolazi do 30:30. Novak ga tada hvata na krivoj nozi u trčanju i osvaja poen za gem loptu. Skraćuje u narednom poenu lopticu za novi poen i gem srpski teniser.

4:3 Conga se pribrao - Po poen osvajaju obojica igrača na početku gema, Conga je bio sigurniji u naredna dva poena, da bi pri rezultatu 40:15 ispalio projektil po paraleli za smanjenje zaostsatka.

4:2 Srbin povećava prednost - Iz potpune defanzive je Đoković odigrao visok lob kojim je naterao Congu na grešku. Namestio je potom sebi lagan smeč na mreži za 40:0, da bi se tek tad "probudio" Congin vrhunski forhend za 40:15. Đoković potvrđuje brejk servisom.

Foto: Guliver/Cameron Spencer/Getty Images

3:2 Đoković prvi pravi brejk! Tri brza poena posle prvog udarca za Congu, Đoković uzvraća sa tri poena i do izjednačenja dolazi sjajnim pasing šotom po dijagonali. Francuz uspeva izvuče kvalitetan forhend posle kog će njegov rival pogoditi mrežu za gem loptu, ali onda i greši za novo izjednačenje. Novak potom ne uspeva da riternira, loptica ostaje na vrhu mreže, Conga ga "šeta po terenu", ali promašuje još jednom. Iako ima inicijativu i pita se za sve u poenu, on je taj koji poklanja poene Đokoviću i to je učinio i u poenu za brejk loptu i posle dubokog riterna Novaka - za brejk srpskog igrača.

2:2 - Rastrčava po terenu Congu Đoković dijagonalom pa onda i skraćenom loptom za 30:0, ne uspeva Francuz da održi korak u razmeni u narednom poenu pa Novak osvaja gem relativno lako i dubokom paralelom.

2:1 za Francuza - Nisku i oštru loptu je poslao Novak prema mreži, gde je Conga pogrešio za 0:15. Usledilo je nekoliko moćnih početnih udaraca i "ma daj" od strane Đokovića koji je brzo izgubio prednost a Conga je poveo 40:15. Đoković greškom po paraleli potvrđuje novi gem za francuskog igrača.

1:1 Prvi servis radi perfektno i samo olakšava forhende poput onog kojim Đoković dolazi do 40:0. Asom potvrđuje siguran gem srpski igrač i izjednačava na 1:1.

1:0 za Congu - Ekspresno se vraća Francuz u ritam servisima, a onda fantastičnim bekhendom uz liniju tera Novaka na grešku za gem bez izgubljenog poena.

DRUGI SET:

Foto: Guliver/Quinn Rooney/Getty Images

7:5 Đoković osvaja drugi set! Dve loptice u mreži, jedna iz slajsa, druga kojom nije mogao da ukroti Đokovićevu paralelu - stavljaju Žoa u neugodnu situaciju jer Novak vodi 30:0. Serivisom osvaja novi viner, a onda drop-šotom menja ritam i bez izgubljenog poena osvaja set.

6:5 Đoković pravi novi brejk! Mreža, pa onda kiks Francuza u razmeni pomažu Đokoviću da dođe do 15:30. Novi kiks Conge donosi dve brejk šanse srpskom igraču, ali ne koristi nijednu. Žo odigrava jaku ravnu dijagonalu, ne uspeva da pogodi pa je Đoković imao prednost i treću brejk priliku koju je njegov protivnik anulirao i servisima došao do gem lopte. Okreće to Đoković i dubokim riternom tera Congu od terena, Francuz posle nekoliko udaraca šalje lopticu u aut i Srbin mu opet oduzima servis.

5:5 Vraća brejk Conga! Pada koncentracija Đokoviću, Framciz vadi vanserijski lob iz arsenala i ima tri brejk prilike 0:40. U nešto dužoj razmeni, Novak greši za koji centimetar, pa Francuz vraća brejk u poslednjem trenutku.

5:4 Đoković se morati da servira za set - Conga prekida nalet srpskog igrača i osvaja tri brza poena. Snažan servis u "T" liniju, Novak ne može da vrati i Francuz još uvek ne predaje drugi set.

Mark Schiefelbein

5:3 Novak blizu dupliranja prednosti - Siguran Srbin na mreži posle kvalitetnog servisa (15:0), čak i drugim servisom muči rivala koji ne uspeva da se izmakne i izbacuje loptu van (30:0), pre nego što će Đoković odigrati spektakularnu paralelu za 40:0 i odmah potvrdu brejka.

4:3 Brejk Đokovića!  Greši Conga iz forhenda, ali čelendžom se pokazuje da je lopta bila dobra, pa je poen ponovljen. U njemu Francuz dobija nadigravanje na mreži za 30:15, ali posle nezgodne dijagonale sa visokim odskokom greši i Đoković održava nadu u brejk - 30:30. Raspalio je iz forhenda još jednom, lopta je bila blizu, ali ipak koji milimetar u autu, dovoljno za brejk loptu Đokovića. Conga pogađa vrh mreže, sreća ga nije pogledala i loptica je završila još jednom van terena za brejk srpskog igrača.

Foto: Tanjug/AP

3:3 Opet Novak spasava brejk lopte! Conga se buni posle korekcije glavnog sudije da poen dodeli Novaku nakon što su linijske sudije uzviknule aut. Posle kraće rasprave poen pripada Novaku za 15:15 koji izbacuje u aut za prednost Conge 15:30. Izašao je odmah posle servisa potom na mrežu Đoković, Conga je to kaznio lobom za 15:40 i dve brejk lopte. Nije ih iskoristio, Đoković je dobro odservirao, Francuz je na 40:40 pogodio mrežu, a Đoković je forhendom posle servisa potvrdio osvajanje gema.

3:2 Ne da se Francuz - As udarcem Conga osvaja drugi poen u servis gemu za 30:0, Novak uzvraća strašnim riternom, pa Conga greši za 30:30. Međutim, funkcioniše servis Francuza kada mu treba i uspeva zahvaljujući njemu da osvoji još dva poena do novog vođstva.

2:2 - Smeč, pa kik servis i paralela, to je recept koji dobro "radi" za sada. Novak njime donosi sebi tri gem lopte, pre nego što će servisom poravnati rezultat u gemovima.

Foto: Tanjug/AP

2:1 Žo - Strašnim poenom francuski igrač osvaja gem. Vodio je 40:15, odigravao duboke lopte, Novak je sve to vraćao dok Conga nije promenio ritam i skratio lopticu. Srbin je izašao na mrežu i poslao dobru dijagonalu uz mrežu, ali je Conga bio na njoj i pored mreže je plasirao u polje rivala za 2:1.

1:1 Conga je imao brejk loptu - Odličan prilazni udarac Đokovića, ali Conga vadi fantastičan pasing šot po paraleli za 15:15. Novak gađa u aut u sledećem poenu i Conga  preti 15:30 na servisu srpskog igrača. Sprečava neugodnost servis vinerom za 30:30, ali Žo ipak uspeva vrhunskom dijagonalom da dođe do brejk šanse. Na Đokovićevu sreću, Francuz posle drugog servisa izbacuje u aut za "đus", posle čega Novak osvaja dva laka poena za izjednačenje.

1:0 Vodi Conga - Francuz osvaja tri brza poena, Novak potom izbacuje daleko u aut lopticu iz forhenda i Francuz vodi po prvi put u meču.

PRVI SET:

Foto: Tanjug/AP

6:3 Đoković osvaja prvi set - Servis, plitak ritern, egzekucija, pa onda servis viner, Đoković rutinski dobija poslednji gem u kom Conga osvaja jedan poen drop-šotom, pa samim tim Srbin osvaja i prvi set.

5:3 Smanjuje Conga - Osvaja prvi poen u gemu Đoković, ali Conga naredna tri i ima dve gem lopte. Kada Francuz pogodi dobar servis, Novak se uglavnom brani, ali Congin napad funkcioniše.

5:2 Novak, ovog puta bez drame - Lagana četiri poena, precizan i konkretan prvi servis i kombinacije "jedan - dva" na koje Conga nije imao odgovor, pa naš igrač osvaja sva četiri poena i dolazi na gem od osvajanja prvog seta.

4:2 za Đokovića, novi brejk! Loš prvi servis koštao je Congu u poenu u kom se lomilo: gem ili brejk lopta na 30:30. Novak je izašao na drugi servis i vratio dubok ritern, Francuz je pogodio samo mrežu. Srbin nije iskoristio prvu šansu, ali jeste drugu kada je Žoov forhend izmakao kontroli i otišao u aut.

Foto: Guliver/Cameron Spencer/Getty Images

3:2 Đoković ispustio gem lopte, Conga vratio brejk - Osvaja jedan poen Žo, ali šalje lopticu u mrežu u poenu koji donosi Novaku dve gem lopte 40:15. Usledio je pad srpskog igrača ali i jedan odličan ritern Francuza, pa je posle njegove greške iz bekhenda Conga došao do 40:40. Đoković šalje lopticu van terena na prvoj gem lopti, ne koristi ni drugu, pa onda Conga odigrava jak i ravan udarac za brejk loptu. Novak gađa liniju po paraleli, promašuje i njegov rival vraća brejk.

3:1 Brejk srpskog asa - Sjajan ritern pa onda paralela Đokovića izbacuju iz ravnoteže Congu koji pravi iznuđenu grešku za 0:15. Nakon toga greši dvaput pre nego što je Đoković odlično ispratio drop-šot i pasingom na mreži uzeo brejk rivalu!

2:1  Đoković - Šalje srpski igrač jedan predug forhend van terena za 30:15 u svom servis gemu i još jednom je to bio jedini poen koji je Francuz osvojio u gemu. Za sada Đoković siguran i u svojim gemovima on ima inicijativu.

1:1 - Conga pronalazi dobar ugao na dijagonali, a onda i sjajan drop-šot, igra u ritmu i as udarcem završava gem bez izgubljenog poena.

1:0 Đoković - Srbin drugim servisom namešta sebi viner iz bekhenda, pa do kraja gema servisima završava posao i upisuje usput dva asa. Poklonio je jedan poen Congi traljavim bekhendom u mrežu, ali nije imao problema u prvom gemu meča.

VIDEO - Ovako je Đoković pobedio Krugera

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anja

    17. januar 2019 | 14:56

    Bravo ljudino, junacino, samo napred.

  • Marko

    17. januar 2019 | 14:36

    Djokovic moze da izgubi samo ako mu nije sve ok. Dostigao je taj nivo da ako gubi, gubi zbog trenutnih licnih problema. Novaka kada igra kako ume niko nemoze da pobedi... Da li ce osvojiti titulu zavisi od njegovog stanja a ne od toga da li je bolji.

  • 3seta

    17. januar 2019 | 14:16

    Sledeći,moliću lepo i fino.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA