≫ 

Novak pokazao najveći adut: Najbolji je kad je najpotrebnije!

Okolnosti veoma povoljne za Novakovo osvajanje sedme titule u Melburnu – posle pobede u teškom meču protiv Medvedeva

  • 1

Znalo se da će, bez sumnje, meč protiv Danila Medvedeva biti najveći izazov za Novaka Đokovića u prva četiri kola turnira - ali su samo upućeni u tenis mogli da uvide na koliko nivoa će on biti komplikovan, a njegove posledice važne po sve što predstoji za Novaka i na Australijen Openu, i tokom sezone u kojoj Novak ističe najviše ciljeve, po prvi put posle njegovog najvećeg uspeha u karijeri - kompletiranja „Sezonskog Slema“ 2016. godine.

NOVAK VRATIO FORMULU SA USPEHOM

Posle serije poraza protiv izazivača mlađe generacije, pomislilo se da je Novaku „uzeta mera“ i da je formula za uspeh protiv našeg asa već „u opticaju“ među onima koji bi želeli da se domognu uspeha koji su proteklih sezona krasili članove „velike četvorke“.

Jedan od najstabilnijih protivnika iz te „selekcije“ je upravo Danil Medvedev, dečko koji nikada nije imao previše bojazni kada se suočavao sa „favoritima na papiru“, koji je redovno ostavljao dušu i telo na terenu, odbijao da se preda i kada je izgledao potpuno iznuren, i koji je za takvu posvećenost nagrađen velikim skokom na ATP rang listi i nekolicinom trofeja sa turnira u proteklim mesecima.

Foto: AP/Tanjug

BIO JE SPREMAN DA IGRA DO SUTRA AKO TREBA

Da je neustrašiv i da mu pobeda protiv Đokovića nije nezamisliva, istakao je i u svojim poslednjim izjavama u Melburnu, ponovivši teze iz uvodne rečenice ovog pasusa.

Svestan toga, Novak je, u svom poslednjem razgovoru sa našim medijima, istakao da ga čeka veoma težak zadatak, ali da je spreman „da igra do sutra“ ako bude bilo potrebno, da bi pokazao da neće dozvoliti da se dosadašnji porazi protiv mlađih izazivača pretvore u seriju – pogotovo uz obnovljeno samopouzdanje koje nosi status i značaj pozicije prvog igrača sveta.

Zato je trebalo što ranije „razbiti“ sistem igre Medvedeva, učiniti ga nesigurnim u razmenama iz kojih ume da „sipa“ vinere, a odličnim riternom što češće destabilizovati primenljivost faktora rusovog ubitačnog servisa, na koji skoro uvek računa kao bitan segment u ostvarenju prednosti i sprečavanju protivnika da dođe u brejk šansu.

Foto: AP/Tanjug

Da će i početno ispitivanje snaga biti više bremenito i zamorno za obojicu igrača bilo je jasno već u prvom setu, u kome Novak pravi brejk za 4-2 i održava vođstvo do 5-3, samo da bi u najgorem mogućem momentu prepustio brejk protivniku za 5-4, a onda Medvedev podlegao pritisku i duplom servis greškom pripisao prvi set našem asu.

Tok drugog seta, u kome je Novak uspeo da dođe do brejka već u drugom servis gemu Medvedeva, a zatim mu ponovo dozvolio da ga povrati na 4-2 i, posle niza neiskorišćenih prednosti, uđe u taj-brejk u kome je Medvedev imao jasnu servis-inicijativu, zabrinuo je Novakove navijače, stručni štab, a njega samog.

ČAK 40 UDARACA U JEDNOJ RAZMENI

Taj deo igre je obilovao dugim i teškim razmenama (u jednoj je bilo čak 40 udaraca), izuzetno napornim za obojicu igrača, brojnim đusevima i propuštenim prilikama za Đokovića – koji je u nedostatku načina kako da probije „zid zvani Medvedev“ i energije da odigra još koju dugu paralelu ili diagonalu – krenuo da primenjuje večeras veoma štetne drop-šotove.

Medvedev je, posle svake konverzije Novakovog drop-šota na mreži u poen, sticao novo samopouzdanje za novu seriju dugih poena sa osnovne linije, ubitačne as-servise ili servis vinere – koji su Novaka dodatno iznurivali i nisu mu dali da dođe u poziciju da proba da prekrati poen ulaskom u teren. Jer, bukvalno svaki put kada se približio mreži, izgledalo je da je kročio na „goruću zemlju“, iz koje se vraćao na osnovnu liniju pognute glave.

Foto: AP/Tanjug

Time je prihvatio Medvedevljev usud da ovaj meč igraju tako da će pobediti onaj ko bude mogao da stoji na nogama duže od protivnika – što se pri njegovom kraju bukvalno i odigralo na terenu. No, do kraja je bilo dosta – a neizvesnost je u tim momentima bila velika, jer se uopšte nije znalo kako će Novak odreagovati posle gubitka još jednog seta koji je – praktično – trebao rutinski da privede kraju.

NOVAK POKAZAO ISKUSTVO TEŠKIH MEČEVA IZ RANIJIH GODINA

U tom trenutku je Novak na sebe stavio ordenje iz brojnih teških, epohalnih teniskih kampanja, i izdigao se iznad nadirućeg protivnika – prvo odbranivši svoj drugi servis gem sa 2 brejk lopte, a zatim uzvrativši sa brejkom na protivnikov servis za 3-2 – prikazavši svu vrednost svog šampionskog iskustva i pedigrea – i na momente igru iz svojih najslavnijih mečeva u Melburnu. Evidentno razočaran posle drugog brejka na svoj servis, Medvedev „tankuje“ poslednji gem tog seta (Novak ga uzima sa 6-2) i pokušava da postavi „poslednju liniju odbrane“ pred četvrti set.

No, osim prvog osvojenog gema na svoj servis i još jednog „prepada“ na Novakov prvi servis (0-30), Medvedev ne uspeva da destabilizuje Novaka i, dobitkom seta, uđe u „rulet-završnicu“ koju bi peti set ovako iznurenih igrača mogao da priredi.

Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Brownbill

Doduše, uspeva da ga dodatno iznuri i iscedi iz njega poslednje atome snage, usled čega stradaju Novakova leđa – a zbog spazmi čak i doživljava naizgled bolan pad posle pokušaja da odgovori na jedan od očajničkih forhend-vinera već demoralisanog Rusa. I u tim trenucima Novak uspeva da se izbori sa takvim nedaćama, i učinivši dovoljno da prisili Medvedeva na greške, privede meč kraju sa naizgled komfornih 6-3 u završnom četvrtom setu.

MEDVEDEV POKAZAO RESPEKT PITANJEM "DA LI SAM TE BAR PREZNOJIO"?

Drugarski pozdrav dvojice igrača koji često treniraju zajedno u Monte Karlu na mreži na kraju meča obeležila je šala Medvedeva – koji je upitao Novaka „da li je večeras uspeo barem malo da ga preznoji?“

Ne samo da je preznojio Novaka, nego je preznojio i njegov stručni tim i tokom i posle meča (jer se nije znalo do koje mere su ozbiljni problemi sa leđima primećeni u poslednjih 20 minuta) – kao i Novakove navijače – koji nikako da se naviknu na novostečenu „tenisku darežljivost“ njihovog ljubimca – po kojem svoje protivnike vraća u meč u situacijama koje bi pre beskompromisno i efikasno rešavao u svoju korist.

Printskrin: Twitter.com/@mundotenis31

Naravno, Novak je bio svestan toga i ponovo kritikovao sebe pred medijskim korom zbog odsustva „završnog udarca“ u pravom momentu – ali je u meču protiv Medvedeva (za razliku od onog protiv Šapovalova) nasuprot sebe imao protivnika koji ga je itekako dobro izmorio, izazvao da igra duge i fizički iscrpljujuće poene – i time „iskontrolisao“ Novakovu agresivnost i primenu u funkciji skraćivanja poena i bržeg ostvarivanja dominantne uloge u razmenama.

SVI RIVALI ISCEĐENI MARATONSKIM MEČEVIMA

Ono što je najvažnije za Novaka sada je, da je sa uspehom prebrodio potencijalno veoma teške izazove u ovom delu turnira, tradicionalno veoma problematičnog po njega. Sa turnira su ispali Federer, Zverev, Anderson, Dimitrov, Izner, Gofen, a oni koji su ostali, osim Nadala, kao da se jedva drže na nogama, posle silnih setova koje su morali da odigraju kako bi ušli u četvrtfinale. Ono što se najviše može slaviti posle pobede nad Medvedevim je, zapravo, „otvaranje žreba“ na način koji podseća na Ju-Es Open ili Vimbldon 2018 , koji Novaka vodi na „isceđenog“ Nišikorija (osim skora 15-2 u međusobnim mečevima za Novaka, i činjenica da je morao da odigra tri meča u pet setova i dva super taj-brejka do sada) a zatim na mnogo manje opasne Raonića i Puia, do pretpostavljenog finala i „klasika“ sa Nadalom.

Foto: AP/Tanjug

ĐOKOVIĆ POKAZAO SVOJE NAJBOLJE UMEĆE - NAJBOLJI KAD JE NAJPOTREBNIJE

Ovi mečevi bi, naravno, uz dužan oprez i odličan tenis sa Novakove strane – mogli da posluže kao odlična priprema za, bez sumnje, najviši takmičarski izazov koje bi Finale Australijen Opena moglo da nosi. Bilo da protivnik u njemu bude Nadal, ili nekim čudom (ili uz moguće pogoršanje Rafinog fizičkog stanja) Cicipas ili Bautista Agut – taj meč bi sigurno trebao da bude najteži ove godine u Melburnu.

Čini nam se da je, od kada je ponovo uspeo da se domogne najvišeg plasmana i uzastopce osvoji dva Grend Slema prošle sezone, Novak potvrdio svoje umeće po kojem biva najbolji kada je to najpotrebnije, a izazov najveći. Ako se dodatno uzme u obzir i izuzetno povoljan razvoj situacije za njega – po kojoj su njegovi projektovani mečevi do finala možda zajedno toliko teški kao što bi Rafi, Stefanosu i Robertu bili svaki od njihovih međusobnih mečeva – moglo bi da se kaže da je osvajanje trofeja „Normana Bruksa“ po sedmi rekordni put za Đokovića „veoma izgledna misija“. Naravno, da bi 28. januara zasijao u njegovim rukama, Novak bi morao da uradi „glanc“ na svojoj igri i pripremi za predstojeće izazove – u čemu bi uloga njegovog stručnog tima trebala da bude od odlučujućeg značaja.

Predstoji nam još jedna nedelja sjajnog tenisa u svim konkurencijama na ovogodišnjem Austrelijen Openu, a do tada – poslušajte šta je Novak imao da izjavi povodom meča sa Medvedevim OVDE:

(Specijalni izveštač Telegrafa iz Melburna, Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA