≫ 

Gledamo Rafu i Novaka češće nego reprizu "Boljeg života", viđaju se više od mnogih parova, a ni posle finala AO im se ne nazire kraj! (VIDEO)

Mnogi u Srbiji se još sećaju finala Australijan opena iz 2012. godine i veruju da će u nedelju od 9.30 u klasiku teniskih titana još jednom pobediti Novak Đoković

  • 2

Novak Đoković tek što je završio posao u pet setova protiv Endija Marija, nadao se nešto kraćem finalu protiv Rafaela Nadala koji se propisno namučio protiv Rodžera Federera. Ali, da je to finale Australijan opena 2012. godine bilo išta kraće od pet sati i 53 minuta ne bi bilo tako epski.

Takvo je uostalom i kompletno rivalstvo Đokovića i Nadala koji u nedelju od pola deset po srpskom vremenu treba da mu dodaju još jednu novu stranicu. Đoković će igrati za svoj 15. Grend slem trofej, Nadal za 18. i obojica jure neprikosnovenog Rodžera Federera (20 pehara) i svoje mesto na vrhu teniskog Olimpa.

Srpski igrač za sada ima pozitivan skor protiv Španca, 27:25 i finale u nedelju će im biti neverovatan 53. međusobni meč. Toliko puta, koliko su se puta gledali Novak i Rafa preko mreže, ne stignu da se vide ni mnogi zaljubljeni parovi u vezama, pa čak i brakovima.

Nadal će biti i najteži protivnik sa kojim se Srbin suočavao na ovom turniru, svoje protivnike je mleo kao mašina, a sve je izgledalo mnogo drugačije pre manje od mesec dana. Kada je predao meč Huanu Martinu Del Potru na US openu zbog povrede, a onda batalio sve turnire do kraja sezone, svesno prepuštajući prvo mesto Novaku Đokoviću, probudio je i mnoge duhove koji su mislili - to je to od Nadala.

Još kada je na početku sezone rekao da odustaje i od Brizbejna, sumnja da će biti svoj u Melburnu, rasplamsala se kao buktinja. Nadal je počeo da je gasi dečjim pištoljem na vodu u prvom kolu protiv Džejmsa Dakvorta, da bi već od drugog kola uzeo vatrogasni šmrk u ruke i redom razbijao protivnike.

Sumnje da može do trofeja definitivno je nestalo kada je pregazio Aleksa De Minaura i naročito Tomaša Berdiha u osmini finala 6:0, 6:1, 7:6. Čeh već neko vreme igra kao preporođen, ali preporođeni Berdih ne može ni da priđe preporođenom Nadalu i to jasno pokazuje broj trofeja u vitrinama dvojice igrača.

Četvrtfinale sa Tijafoom je bilo formalnost, a polufinale sa Stefanosom Cicipasom malo neprijatno za gledanje. Temperamentni i talentovani Grk je izgledao kao junior naspram Španca koji je bez izgubljenog seta overio prolaz u finale.

Mičel Kruger nije imao šta da traži na terenu protiv Đokovića, Žo Vilfrid Conga je u drugom kolu i reprizi finala iz 2008. godine poslužio samo kao zagrevanje, da bi prvi ispit za srpskog igrača došao u trećem kolu kada je na teren izašao Kanađanin Denis Šapovalov. Tu se videlo da Novak ima praznih perioda i padova u igri koji bi ozbiljno mogli da mu naškode protiv ovakvog Nadala.

Vodio je 2-0 i 4:1. Protivnik na konopcima, vi u ulozi velikog šampiona, sve što treba je još jedan dobar kroše ili direkt i protivnik je na zemlji. Umesto toga, Novak mu je pružio ruku da se podigne sa zemlje svojim greškama. I tako dok Denis nije uzeo dva brejka i set sa 6:4.

Tek tada je neko polio hladnom vodom srpskog igrača koji je u četvrtom setu potpuno razmontirao Kanađanina i sa 6:0 pokazao ko je gazda. Ono što zabrinjava je svakako činjenica da Nadal nije Šapovalov i on bi poklon iz tog trećeg seta oberučke prihvatio, ali ga ne bi olako prodao.

Osmina finala je bila novi ispit za Đokovića protiv Danila Medvedeva koji je često delovao kao zid od armiranog betona - jedino je projektilima mogao jedva da ga probije Đoković. To je rezultiralo iscrpljujućim duelom u četiri seta i ukupno drugim setom koji je Srbin izgubio na turniru. Kei Nišikori mu je potom olakšao posao predajom u drugom setu četvrtfinala.

Đoković je tako dočekao polufinale protiv Lukasa Puja odmoran, pa su se mnogi tokom meča sigurno čudili i govorili da je Francuz "zalutao" u polufinale. Na kraju 6:0, 6:2, 6:2 za sat i dvadesetak minuta i još jednu reprizu serije koju smo videli više puta od reprize "Boljeg života". Razlika je samo što je ovde ishod bio veoma promenljiv tokom godina.

Ko je favorit? Nadal kaže Đoković. Da li iz kurtoazije ili zato što to zaista misli, teško je reći. Đokovića su novinari već posle Nišikorija nervirali pitanjima o Nadalu, pa je tada Srbin kurtoazno objasnio da je Nadal po karakteristikama blizu savršenom igraču. I da su ga pitali isto posle Puja, ne bi mogao mnogo šta novo da kaže što već nije rekao, bitno je samo ko sa boljom energijom i voljom uđe u finale u nedelju ujutru.

Ako uzmemo u obzir skorašnja iskustva Novaka sa mlađim igračima u finalima, bolje je što ga ujutru čeka baš Nadal. Tokom karijere je toliko puta Novak izgarao da bi pokazao da je bolji i ništa drugačije ne bi trebalo da bude ni u finalu Australije, izdanje za 2019. godinu.

Da je u finale prošao recimo Cicipas, mogli bismo da se prisetimo Karena Hačanova i finala Pariza, pa onda Aleksandra Zvereva i finala u Londonu i najskorije Bautiste-Aguta i polufinala Dohe. Ovako, svi očekuju da će Đoković pravim pristupom u glavi da se spremi za Nadala jer zna da sa takvim rivalom jedan poen ili jedan potez može da ga deli od trofeja i rekorda koji toliko želi.

Epsko finale iz 2012. je dobio Đoković. Posle tačno 353 minuta i rekorda po broju sati u Grend slem finalu, obojica igrača su morala da traže stolice tokom dodele jer bukvalno nisu mogla da stoje na nogama. Posle okršaja na Vimbldonu prošlog leta, kada je takođe odigrano pet setova, bilo je slično i još jednom su terala onog drugog do krajnjih granica ljudskog. Malo kome u Srbiji bi smetalo da i sutra bude tako ako još jednom epilog bude isti - pobeda Novaka Đokovića i rekordni, sedmi trofej u Melburnu.

VIDEO - Oni su Velika trojka i njihovoj dominaciji nema kraja

(M.Ljubisavljević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 3OPAH

    27. januar 2019 | 05:36

    Novak čvrstim korakom ide ka finalle izgubice jedan set ali to njegovom krivicom

  • 3OPAH

    27. januar 2019 | 05:35

    Ova nedelja je kraj ere nadala

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA