≫ 

Jedino Novak može u glavi da parira Rafi! Karlos Moja o epskom rivalstvu i kako je Đoković menjao Nadalovu igru

Saga velikog teniskog rivalstva se nastavlja finalom u Melburnu

  • 0

Karlos Moja, trener Rafaela Nadala rekao je da je Rafa s godinama morao da menja taktiku i da bude agresivniji na terenu, umesto da se brani pokrivajući čitav teren na gotovo neponovljiv način. Jedan od igrača koji su ga na takve promene terali je bio i Novak Đoković.

- Od prvog dana kad sam došao u njegov tim moj glavni cilj je bio da ga ubedim da bi trebalo da igra agresivnije. Šta to znači? To nije samo da pogađa vinere i udara jako, nego i pozicioniranje na terenu, pokušaj da ostane bliže osnovnoj liniji i da riternira bliže osnovnoj liniji - rekao je Moja novinarima u Melburnu.

On je istakao da žali zbog činjenice da Nadal nema više 20 godina, već 32.

Foto: Tanjug/AP

- Voleo bih da ima 20, ali nema i ima istoriju povreda i to je bio jedini način da ima dužu karijeru - kaže Moja.

Moja je gledao ponovljene snimke meča koji su dvojica tenisera odigrala u finalu Australijan opena 2012. godine, kada su Rafa i Novak odigrali najduže finale u istoriji Grend slemova, pet sati i 53 minuta.

- Probaćemo da to izbegnemo. Ne samo zbog rezultata u finalu, nego i zbog rizika od povreda.

Trener Endija Marija Ivan Lendl je takođe dao svoje mišljenje i odgovorio na pitanje da li se Đoković suočava sa najboljim Rafaelom Nadalom do sada.

- Što tenis ne bi išao napred? Da li je ovo najbolji Rafa? Najverovatnije jer mislim da je svaki igrač bolji nego što je bio pre dve ili tri godine, a mi govorimo o razlici od sedam ili osam godina. Svi teniseri napreduju i moj odgovor je "da" - smatra Lendl.

Foto: Tanjug/AP

Nadal je tokom pripreme za sezonu radio na svom servisu da bi skraćivao poene. Duge razmene ne odgovaraju Špancu kao što je to nekada bio slučaj, jer kolena i telo više ne trpe toliko.

- Najteža osoba protiv koje može da to radi je Novak, najbolji riterner na svetu. Biće interesantno da vidimo ako Nadal pokuša da uradi nešto drugačije, da ubrza malo servis u odnosu na prošli meč i da ranije udara loptu. To kako je Rafa igrao na turniru je izvanredno, ali nije lako igrati na taj način protiv Novaka - konstatuje nekadašnja američka šampionka Lindzi Devenport.

Sa tim je saglasan i Moja.

- Da, znamo da kratki poeni nisu laki protiv Đokovića. On je među igračima koji se najbolje kreću po terenu i među najboljim riternerima, ali verujem da Rafael ima oružja da skrati poene kao i da igra one duže. Ima oružja da pobedi Đokovića - uveren je Nadalov trener.

Međutim...

- Đoković je jedini koji može da se meri sa Nadalovom unutrašnjom snagom volje. Psihički, Rafa ima prednost nad bilo kojim igračem osim nad Novakom. Vrlo je jak (Đoković) i mislim da se ovakvi mečevi rešavaju u tri ili četiri poena, kao što je bilo na Vimbldonu, a prošli put je te poene on dobio - priznaje Moja.

Meč dvojice tenisera je 53. međusobni na ATP turu. Novak ima 27 pobeda, Nadal 25.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA