≫ 

Četiri “sahrane” i veliko slavlje: Benčić osvojila Dubai

Belinda Benčić fascinirala teniski svet – osvojivši turnir u Dubaiju posle uzastopne eliminacije četiri igračice iz Top 10 WTA liste

  • 0

Lepša teniska priča nije mogla da se zamisli od one koja se odigravala iz dana u dan tokom nedelje WTA turnira Premier 5 serije na terenima Ejviejšn Centra u Dubaiju. Švajcarkinja Belinda Benčić – koja je svoj poslednji trofej na turneji osvojila sredinom 2015 godine, posle ćega je u više mahova mučila muku sa povredama i “u slobodnom padu” se zaustavila na predalekom 318 mestu rang liste – osvojila je ovaj cenjeni turnir posle četiri fantastične pobede u nizu – izvojevane protiv Top 10 igračica ženskog tenisa.

UŠLA JE U ISTORIJU TURNIRA

Time je postala tek treća igračica u devetnaestogodišnjoj istoriji Dubai Djuti Fri Teniskog šampionata (posle Venus Vilijams 2014 i Sare Erani 2016) koja se domogla titule a da nije bila jedna od nositeljki.

Rezultat 6-3 1-6 6-2 nije toliko redak u ženskom tenisu, I često ne odražava stvarni nivo kvaliteta igre I neizvesnosti tokom datog meča. Ovo finale, ipak, nije bilo za sećanje – jer je bilo “rasparčano” na dobre faze u igri jedne od protivnica, I istovremeno lose one koja je gubila set. Iako je odlučeno u tri seta – poslednji deo igre nije obilovao naročitim uzbuđenjima, što je najverovatnije bila posledica umora kod Kvitove.

Sa druge strane, Benčićeva je ušla u meć puna entuzijazma – dobivši uvodni set uz igru koja joj je i donela ovo veliko finale – da bi u drugom setu osetila “svu moć” dvostruke osvajačice Vimbldona I finaliskinje Austrelijen Opena 2019 (upravo tokom kojeg je pretrpela ubedljivu pobedu protiv Čehinje) i bila zbrisana sa terena, jedva osvojivši jedan gem.

Treći set je pokazao koliko više je Benčićeva želela pobedu, i koliko je bila poletnija od Kvitove – podigavši nivo igre na onaj iz prvog seta, uz bolji servis, ritern i agresivnu igru iz terena za konačnih 6-2. Time je, posle Sabalenke, Halep I Svitoline – Kvitova postala četvrta velika favoritkinja koja je morala da “položi reket” pred “kam-bek Belindom” u Dubaiju.

Foto: Dubai Duty Free Tennis Championships

KVITOVA NE MOŽE DA VERUJE ŠTA JE ISPUSTILA

- I dalje ne mogu da verujem da se sve ovo desilo. Kad se setim da sam posle prva dva kola sebi govorila da je svaki sledeći odigrani gem u Dubaiju – čist bonus, osvajanje turnira je zaista “san snova”. Od kad sam dobila već izgubljeni meč protiv Sabalenke (spasila 6 meč lopti), bilo je još toliko prilika u kojima sam mogla da budem eliminisana. No, uspevala sam da izlazim iz tih situacija još odlučnija, čvršća, stabilnija – I dižem samopouzdanje i igru na viši nivo. Veoma sam ponosna na to! - presrećna je nova šampionka Dubaija.

Treće finale sezone za Kvitovu , nije bilo I srećno.

-Previše je bilo oscilacija u mojoj igri da bih mogla da se nadam pobedi, iako je bilo faza meča u kojima sam bila veoma zadovoljna prikazanim. Ne mogu da objasnim toliko lose odigran treći set, osim možda time što me servis nije služio na način na koji je to bio slučaj u Australiji. Igrajući ovakve mečeve “na drugi servis” je iznurujuće, dok je njeno samopouzdanje u takvoj igri stalno raslo,” sa žaljenjem je rezimirala tok I ishod finalnog meča Petra Kvitova, koja protiv Benčićeva u njihova prethodna tri susreta nije izgubila niti jedan set.

Foto: youtube.com

POSLE POBEDE SKOK IZ AVIONA S PADOBRANOM

I šta će Benčićeva – sada 23. Igračica sveta – raditi dan posle ovakve pobede?

-Idem na skaćem iz aviona padobranom. Ako nije bilo dovoljno situacija za srčani udar na terenu ovih dana – eto – stvorićemo još nekolicinu – visoko iznad terena. Ovo sam želela da uradim ceo život, I daleko od toga da je nešto najopasnije što bih probala – bez obzira na tatine proteste,” otkriva nam svoj “plan slavlja” velika povratnica u vrh svetskog ženskog tenisa.

Pobednice u dublu – Tajpežanka His i Čehinja Stricova – nisu izgubile niti jedan set do konačnog trijumfa. “Uživali smo u izuzetno kvalitetnom, nepredvidivom i uzbudljivom tenisu proteklih nedelju dana u Dubaiju. Turnir je startovalo 8 od 10 vodećih igračica sveta, a osvojila ga je daleko lošije rangirana izazivačica, što predstavlja veličanstveno sportsko ostvarenje u svakom smislu. Ćestitamo svim učesnicama finalnih mečeva – I sa posebnim zadovoljstvom najavljujemo početak muškog ATP 500 turnira – u kome će nastupiti takvi asovi poput Federera, Čilića, Nišikorija, Bautiste Aguta…” ocenio je Kolm Meklohlin, osnivač turnira, izvršni potpredsednik i generalni direktor Dubai Djuti Fri-ja.

Da li će Belindin izuzetan uspeh biti inspiracija i za nekog od njenih slabije rangiranih ATP kolega – ili će legendarni Rodžer Federer I osmi put osvojiti trofej na verovatno najboljem turniru ATP 500 serije svih vremena – saznaćemo uz uživanje u najboljem tenisu tokom narednih nedelju dana…

(Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA