≫ 

Ne može bez iznenađenja u Dubaiju: U istom danu iz žreba ''nestali'' Kačanov i Raonić, Federer igrao 3 seta u prvom meču posle Australije!

Švajcarac bolji od Kolšrajbera koji je tokom meča stigao da polomi i reket

  • 2

Da teniseri nisu mnogo drugačiji od teniserki kada su rezultatska iznenađenja u pitanju, potvrdili su ishodi mečeva prvog dana ATP turnira u Dubaiju. Žreb je „izgubio“ četvrtog i sedmog nosioca – Karena Kačanova i Miloša Raonića – od igrača koji, doduše nisu mnogo lošije plasirani od njih (Basilašvili je 19, Štruf 54), ali čiji rezultati u poslednje vreme nisu dospevali do medijskih naslova.

Ono što je u ovim mečevima začudilo je to što je Kačanov osvojio samo pet gemova protiv Gruzijca, ali i što je Raonić – i pored dosta dobre statistike asova i realizacije servisa dozvolio sebi toliko neiznuđenih grešaka u odlučujućim delovima meča i dopustio Štrufu da ga dobije „na njegovoj teritoriji“ – u trećem setu, sa 6-4.

- Svestan sam toga da Karen nije imao dobar početak sezone, da ga je mučila bolest, ali, istini za volju, ni kod mene nije bilo bolje stanje. Kada igrate u vetrovitim uslovima kao što je bio slučaj danas, pobede vredno je biti mirniji, oprezniji, racionalniji, igrati jednu vrstu alternativne igre. Volim da igram ovde, i činjenica da sam od prošlogodišnjih kvalifikacija dospeo do ovogodišnjeg glavnog žreba je pozitivan znak u mojoj karijeri - ističe Basilašvili.

- Nisam nikako mogao da odgovorim na njegovu agresivnost u igri danas, i to je bio ključni faktor koji je odlučio njegov ishod. Uslovi za igru su bili mnogo drugačiji od onih u kojima smo trenirali ovih dana, i na njih ćete se adaptirati – ili nećete. Šteta je što sam propustio priliku da na ovako dobro organizovanom turniru postignem rezultat koji bi mi itekako puno značio u ovoj fazi povratka u formu - krivo je Kačanovu.

Kačanov na nekom od ranijih mečeva Foto: AP/Tanjug

Majstor za dramu gde je bi je retko ko stvorio – bivši finalista ovog turnira Fernando Verdasko – propisno se namučio i protiv mladog Fabijana iz Italije (3-6 6-3 6-2), prošavši kroz „velika mentalna iskušenja“.

- U ovakvim mečevima nisu bitni vaši udarci, već ono što je u vašoj glavi. Bilo je teško odigrati i jedan čist udarac u ovim uslovima, što vas stavlja na drugačija iskušenja... - iscrpljen ali i zadovoljan ovom vrstom pobede je bio španski veteran.

Mađar Marton Fučović – igrač koji će, ako bude nastavio da se razvija kroz marljiv rad – imati veoma postojanu ATP karijeru, ostvario je pobedu protiv periodično odličnog, ali prečesto nestabilnog protežea našeg Ilije Bozoljca – bosanskog tenisera Damira Džumhura (6-1 7-6), i to uz povratak u drugi set posle zaostatka od 4-2.

Marton je već stekao reputaciju opasnog igrača za velike favorite (setimo se teško izvojevanih pobeda najboljeg igrača sveta Đokovića protiv njega na Ju Es Openu i početku ove sezone u Dohi, kao i velikog otpora koji je pružao Federeru tokom 2018), dok je popularni „Džumi“ trenutno u traženju forme i motiva koji bi ga stabilizovali unutar vodećih 50 igrača sveta.

Veoma jak i nestalan vetar je dostigao svoj maksimum u ulozi „trećeg igrača“ u konkurenciji muškog singla na šlager-meču dana otvaranja: Federer - Kolšrajber, potvrdivši ono što je Verdasko rekao o tome šta odlučuje u igri pod ovakvim uslovima.

Kolšrajber je čak stigao i da polomi reket Foto: AP/Tanjug

Ni jedan gem nije išao glatko ni za jednog igrača, razmene su bivale iscepkane i poeni odlučivani na način koji je potpuno neuobičajen za „standardnu tenisku praksu“. Ako je Federer prvi set dosta rutinski „spakovao“ sa 6-4, štetni uticaj vetra mogao se najbolje primetiti u drugom setu, u kome su obojica igrača „razmenili“ brejkove na svoj servis jedan za drugim za 4-2.

Vetar i Švajcarac nikako nisu davali Nemcu da izjednači rezultat u setovima na 5-3 u gemovima, viđeno je i lomljenje reketa iz frustracije – ali je Kolšrajber ipak bio dovoljno sabran i precizan da se „pojavi na semaforu“ u registru setova i barem najavi da bi ostatak meča mogao da bude neizvestan.

No, izgleda da je maksimum Filipovog dometa bio upravo taj jedan teško osvojeni set, jer se Federer u trećem vratio „sa osvetničkim duhom“ i bukvalno „preslišao“ izazivača sa 6-1 – smanjivši neiznuđene greške i ujedno „igrajući“ odmereno – na greške protivnika.

- Ako igrate prvo kolo po vetru – formula je da ne izgubite – pre nego da pobedite. Bio sam odmereno agresivan, i to je najbolje što sam mogao i trebao da uradim večeras, u ovim potpuno nepredvidivim uslovima. Nadao sam se da ću odigrati nešto bolji prvi meč posle duže pauze, ali je objektivno teško bilo zadovoljiti standardne kriterijume večeras. Možda je neki milimetar u drugom setu mogao da bude više „na mojoj strani“ u drugom setu, ali je Kolšrajber odigrao bolje taj deo meča - objektivan je Federer, zahvalan publici što ga je i ovoga puta posebno dočekala na centralnom terenu ovdašnjeg turnira.

Federer u razgovoru sa novinarima Foto: Violeta Đorđević

- Verdasko se raduje meču sa mnom? To nisu tako dobre vesti - našalio se Rodžer apropo narednog meča u Dubaiju: - Fernando je dobar momak, odličan igrač, neugodan i po tome što je levoruk i voleo bih da ne moram da igram protiv njega i njegovog jakog forhenda po vetru. Levoruki igrači vas stalno izazivaju na greške, i moraću da budem postojan sa osnovne linije kako bih neutralisao taj izazov.

I za kraj današnjeg programa igre – po rasporedu koji je bio pomalo nefer prema prošlogodišnjem pobedniku – Bautista Agut je pobedio talentovanog Indijca Ramanatanana u rutinski isposlovanom meču.

Uz nadu da će vetar otići kako je i došao pred sutrašnje mečeve – ljubitelji tenisa će sigurno sa velikim entuzijazmom pozdraviti učesnike preostalih mečeva prvog kola, a naročito Čilića i Monfisa, odnosno Ebdena i Cicipasa.

(Za Telegraf iz Dubaija - Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad

    25. februar 2019 | 20:42

    Jel to onaj što je pobedio Đokovića, i rekli za njega da će pomrsiti račune velikoj trojci.

  • tom

    25. februar 2019 | 20:03

    Idi u penziju bre

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA