≫ 

Srpski teniser je medicinski fenomen: Ugradili mu dva veštačka kuka, a onda je uradio nešto što nije uspeo nijedan sportista u istoriji! (FOTO) (VIDEO)

Nenad Zimonjić se uspešno vratio na teren u 43. godini života posle teške operacije i predstavlja neverovatan primer borca koji bi trebalo da bude uzor svima u svetu

  • 5

Nenad Zimonjić je i ove sezone pokazao da je prava legenda ovog sporta, i neverovatan borac na terenu i van njega. Posle složene operacije oba kuka, Dejvis Kup selektor Srbije je postao prvi teniser koji se vratio u profesionalnu konkurenciju ikada a da će se oslanjati na plastične kukove.

Iako je forma u vidnom usponu, ni u Dubaiju, kao ni u Sofiji pre nekoliko nedelja, žreb nije imao milosti, i njega i današnjeg partnera, Austrijanca Jirgena Melcera, suprotstavio je jednom od najboljih dubl-parova poslednjih 10 godina, Rože-Tekau. Poraz od 6:3 6:4 je usledio posle minimalnog broja grešaka, ali i poneke loše sudijske procene. Uz malo više sreće bi ovaj meč mogao da uđe u veoma neizvesnu završnicu.

Nenad Zimonjić je, kao i njegovi pratioci, ipak zadovoljan postignutim napretkom i razvojem forme – i raduje se novim nastupima – možda na Mastersu u Indijan Velsu, ali sigurno na turniru u Marakešu – na kome je najuspešniji srpski igrač posle Novaka Đokovića po nivou osvojenog turnira, Laslo Đere (Rio, serija 500), imao veoma zapažene nastupe prethodnih sezona.

Nenad Zimonjć; Foto: Violeta Đorđević

Kao i uvek, Nenad je ljubazno izdvojio vreme za čitaoce Telegrafa da odgovori na pitanja vezana za njegov povratak u profesionalnu konkurenciju – i stanje u Dejvis Kup reprezentaciji Srbije u godini kada je ovo takmičenje reformisano posle 118 godina postojanja.

- Da sam znao da je moguće da se vrati na teren posle jedne ovakve operacije, sigurno bih to uradio pre 3-4 godine. Ja sam prvi u sportu koji se vratio posle takve operacije. Oba veštačka kuka, mnogo kompleksnija operacija od Marija i Boba Brajana. Ako ja uspem da se vratim na visok nivo u svojoj 43. godini, mislim da će to biti podsticaj za ostale sportste da mogu da se vrate na teren i da rade ono što najviše vole - konstatuje Zimonjić za Telegraf.

On ističe da je zadovoljan svojom formom posle operacije i smatra da ubuduće mora da popravi ritern.

- Ovo je drugi meč koji sam odigrao nakon operacije i duge pauze. Poslednji turnir koji sam odigrao pre toga je bio u Minhenu. U odnosu na Sofiju, koja je bila pre nekoliko nedelja, mislim da sam podigao nivo i da sam odigrao bolje. Protiv izuzetnog tima smo odmah napravili brejk na početku, što je dobar znak da smo odigrali na nivou.

- Mislim da mogu da budem zadovoljan. Jednom sam izgubio svoj servis, i to na odlučujući poen. Ono što mi je najviše falilo, bila je reakcija na riternu. Njih dvojica su veliki serveri, kako je meč odmicao servirali su bolje i bolje. Par poena je odlučilo, ali generalno sam zadovoljan i sa još većim brojem turnira mogu da podignem svoj nivo još dosta - konstatuje Zimonjić.

Nenad Zimonjić na turniru u Dubaiju; Foto: Violeta Đorđević

Selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije je analizirao i učinak srpskih tenisera u poslednje vreme, uz akcenat na Lasla Đerea, koji je ostvario istorijski rezultat.

- Dug je period do Madrida, svašta može da se desi. Laci koji je osvojio sjajan turnir, osvojio je svoj prvi turnir, 500 seriju. Prvi teniser posle Novaka Đokovića koji je osvojio turnir te jačine, i to je posle Novaka najveći uspeh za naš tenis, uz finale Mastersa u Bersiju za Filipa Krajinovića.

- Što se ostalih tenisera tiče, mislim da će biti jako bitno kako će odigrati u narednom periodu. Naročito za Filipa, koji brani dosta poena. Ali, najbitnije je da je zdrav. Duci možda nije u najboljoj formi, ali nadam se da će od Akapulka početi bolje.

Laslo Đere; Foto: Guliver/Buda Mendes/Getty Images

- Đere može na šljaci da pobedi izuzetne igrače. Pobedio je u Riju Dominika Tima, jednog od najboljih igrača na šljaci. Sledi mu turnir u Sao Paolu, nadam se da će i tu biti dobar, zatim mu sledi nastavak sezone na šljaci, mislim da je u fenomenalnoj formi, može još da se podigne na rang listi, da bude među nosiocima na Rolan Garosu, a onda je sve moguće.

- Novak je u fenomenalnoj formi, verujem da će tako i nastaviti u Indijan Velsu i Majamiju. Ovo je idealna prilika za njega da tako nastavi.

- Viktor i Janko se obojica posle povreda vraćaju. Pali su na rang listi dosta, potrebna mu je serija pobeda da se podigne. Janko je imao operaciju, najbitnije je da je zdrav, a kvalitet nije upitan - zaključio je Zimonjić za Telegraf.

VIDEO: Novak Đoković o Šabanu: Legenda muzičke scene, za mene ikona!

(Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA