≫ 

Cicipas ne zna za umor: Pravo iz aviona na teren, pa počistio rivala

Šampion Marseja i novi sportski heroj Balkana bez kalkulacija do pobede u 3 seta, izuzetni Monfis u prvom kolu izbacio Čilića

  • 0

Kada bi svi teniseri bili iskonski sportisti u srcu kao što je Stefanos Cicipas, publika širom sveta bi mnogo više uživala u mečevima i na manjim turnirima širom sveta.

U njegovom šestom (!?!) turniru od početka godine, na koji je stigao u ranim jutarnjim časovima na dan meča, posle osvojenog turnira u Monpeljeu, sjajni Grk je imao snage da u nastupu koji je počeo posle 9 uveče i trajao tri neisvesna seta , eliminiše neugodnog Australijanca Ebdena i još jednom dokaže da za njega fizički umor ne postoji.

IZAŠAO IZ AVIONA ODRADIO TRENING I POBEDIO U PONOĆ

Skoro „direktno iz aviona“ je odradio trening na turniru koji se igra u potpuno drugačijim uslovima od onih sa poslednja 3 na kojima je nastupio, i vojevao do tik pred ponoć za plasman u drugo kolo Dubaija i oduševljenje sve većeg broja pristalica koje cene njegov srčani i iskreni odnos prema sportu.

Redak je broj igrača iz vrha svetskog tenisa koji će, posle osvojenog turnira u Francuskoj u nedelju uveče , a samo nekoliko dana pre veoma važnog Mastersa na drugom kraju sveta, Indijan Velsu, otputovati u drugom pravcu, u Dubai, i odigrati meč na pobedu, a ne samo za honorar u prvom kolu i bonus za pojavljivanje u žrebu.

Foto: Dubai Duty Free Tennis Championship

KAD BI OSTALI IGRAČI MANJE KALKULISALI OKO TURNIRA, TENIS BI IMAO VIŠE POKLONIKA

Kada bi njegove kolege iz svetskog vrha malo manje kalkulisale igrajući na manjim pred neke nastupe na važnijim turnirima, verovatno bi tenis imao još poklonika širom naše planete, više mladih igrača koji bi želeli da oponašaju, dostignu i prestignu svoje idole, i neuporedivo brojnije zadovoljne posmatrače, koji bi videli vodeće zvezde ovog sporta u pravom takmičarskom – a ne „olimpijskom“ modusu.

Prečesto se dešava da veći broj učesnika turnira Serije 500 i pogotovo 250 odlučuje da „rasporedi snagu“ u igri, i posle „odrađenog poraza“ i preuzetih honorara i „zahvalnica“ otputuje što pre put nekog Mastersa i Grend Slema, koji nude veći finansijski i bodovni stimulans.

Foto: AP/Tanjug

Sudeći po ovome, Stefanos (za sada) nije takav, a to kako i koliko se bori u svim mečevima koje igra sugeriše da će se što duže opirati izazovima da . postane drugaciji. Naravno, treba razumeti i igrače koji čine isto ono što bi njihovi suparnici radili godinama u tom smislu, ali još više treba isticati i hvalti Cicipasov posvećen stav prema takmičenju, kojim će sticati sve više poklonika iz godine u godinu.

PUBLIKA ĆE UŽIVATI U MAJSTORSTVU CICIPASA

Zato je pobeda protiv Ebdena (sa 6-4 3-6 6-3) pravi dar ovog skoro izvesnog člana elitnog društva najboljih 10 tenisera sveta turniru i publici u Dubaiju, jer će, po svemu sudeći, moći da uživaju u njegovom majstorstvu barem do meča polufinala sa Nišokorijem.

Drugačije je razmišljao od Cicipasa, a u skladu sa tim i igrao, pobednik turnira u Sofiji, finalista Brizbejna i polufinalista Roterdama Danil Medvedev. Da li se za njega isto može reći da je „nešto duže nastavio sa slavljem“ posle dobrih minulih rezultata – kako je Federer opisao Kačanova - nije sasvim izvesno, ali svakako podseća na ružnu „šemu“ kojom se igrači vode sve češće. Poraz protiv kvalifikanta Berankisa u dva skoro identična seta (6-3 6-3) bukvalno je „odneo“ iz sećanja publike i danas prisutni vetar na terenima Ejviejšn Centra.

Foto: Dubai Duty Free Tennis Championship

Srećom, ostali viđeniji singl mečevi dana su bili još neizvesniji od Cicipasovog, u kojima je Ćorić u taj-brejku trećeg seta pobedio Veselog, a Berdih istovetno, Ijašku. Bagdatis je rutinski pobedio Egipćanina Savfata u dva seta, Nišikori u svom prvom nastupu ikada na ovom turniru, Benou Pera, dok je u „Meču dana“ Monfis bio briljantan protiv Čilića i ostvario važnu pobedu na način koji pretpostavlja da će biti još trofeja i boljeg plasmana ispod aktuelnog broja 23 ATP rang liste u ovoj sezoni.

RASPAD ČILIĆA U DUBAIU

Prva dva seta su bili na nivou pravog meča sa Mastersa, u kojima je Monfis zaključio prvi set rutinski sa 6-3, a onda iznurio do iznemoglosti Čilića pre nego što je Hrvat uspeo da zabeleži i poslednji gem dana za osvajanje drugog seta sa 6-4. No, cena tog izjednačenja je bila „samoubistveno“ velika po Čilića, jer ga je Monfis odmah na početku trećeg „brejkovao“ a zatim i „izbacio kroz konopce“ totalnom dominacijom na servisu i u igri za sjajnih 6-0 u gemovima i konačnu pobedu za plasman u drugo kolo u Dubaiju. „„Ušao sam mu u glavu“ na početku meča, i to se ispostavilo odlučujućim za ceo njegov dalji tok. Sve što sam posle toga trebao da uradim je da ga stalno držim pod pritiskom, i drago mi je da sam u tome istrajao bez popuštanja do kraja odlučujućeg seta,“ zadovoljan je izvrsni Monfis.

Ostali pobednici dana bili su Poljak Hurkač (u dva seta protiv Mutea), Bugarin Gerasimov protiv Hasea (7-6 u oba) i Amerikanac Kudla protiv Beretinija (2-6 7-5 7-5).

Za treći dan turnira, organizatori su pripremili specijalni poklon za posetioce turnira – besplatan ulaz na mečeve prošlogodišnjeg šampiona Bautiste Aguta, Cicipasa i legende dubla – Indijca Leandera Paesa. Uz meč dana Federer – Verdasko, jasno je da će sve oči teniskog sveta i sutra biti uprete – ka Dubaiju.

VIDEO: Oni su Velika trojka i njihovoj dominaciji nema kraja

(Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA