≫ 

Federer u polufinalu Dubaija: Nema mesta lepršavosti u ovakvim uslovima

Federer se izborio protiv iznenadne kiše i Fučovića za još jedno polufinale ATP turnira u Dubaiju

  • 1

Čudan meč su odigrali Federer i Fučović u Dubaiju. Ne samo zbog toga što je iznenadna kiša više puta prekidala njegov tok i bitni remetila igru obojice igrača, već i po tome što bi bilo teško odrediti, da li je Fučović izgubio, ili Federer dobio ovaj meč.

MAĐAR POKAZAO TALENAT I FIZIČKU SNAGU

Inicijativa u većem delu meča je bila na strani talentovanog i fizički veoma snažnog Mađara, ali su uz to išle i greške koje su ga stalno “vraćale na početak” ili u zaostatak za šta je eklatantan primer bio gubitak prvog seta. Imao je Marton dve set lopte, izgledne šanse u tim poenima da lako poentira – ali se ruka “stisla” u tim momentima i šanse odlazile u nepovrat.

Sa druge strane, Federer je odigrao “Švajcarski racionalno”, koristeći inicijativu protivnika da “diagnosticira” njegove slabosti – a onda fantastičnom efikasnošću poentirao ili primoravao Martona da greši iz nestrpljivosti ili nemogućnosti da nađe rešenje za Federerov teniski “lavirint” u presudnim delovima meča.

KIŠA USPORILA TELO

- Ni ovaj meč protiv Martona nije bilo nimalo lak; videli ste kako je rezultat bio izbalansiran, koliko je bilo fizički izazovno da se igra u ovakvim uslovima. Kada vas kiša dva puta prekine, telo vam se uspori, više niste u “elanu” koji vas je nosio do tada, a onda je teško vratiti se u udarac. Ako se to uzme u obzir, srećan sam kako se ovaj meč završio po mene, i zadovoljan kako sam fizički parirao veoma agilnom protivniku u ovakvom meču - rekao je Federer.

Foto: Violeta Đorđević

- U ovakvim uslovima sam primoran da odustanem od svog karakterističnog, poletnog I kreativnog tenisa, i pređem na “rezervnu varijantu” – racionalno, odmereno, bez rizika i uz korišćenje snage udarca protivnika za normiranje kontra-igre.

-Fučović je večeras odigrao snažno i hrabro, imao brojne šanse da dođe u prednost – naročito krajem prvog seta – ali sam odigrao “na iskustvo” i ostao u gemu zahvaljujući pre svega mentalnoj pripremi da treba da izdržim u poenu – radije nego da ga “osvajam””, objasnio je filozofiiju igre iza večerašnje vazne pobede “Švajcarski maestro”.

Foto: Violeta Đorđević

- Sa Ćorićem sam imao nekoliko faza u međusobnim mečevima; isprva, ovde u Dubaiju, on je dokazivao svoj izuzetan talenat, prethodno dobivši Mareja, Nadala – ali ne i mene. U poslednje vreme smo došli do rezultatskog egala (trenutno je 2-2) i, jasno pamtim mečeve u kojima me je dobijao.

- Sa Basilašvilijem nisam nikada trenirao, igrao sam samo jednom (Australijen Open 2016) kada je bio mlad, ali sa jasno izraženim kvalitetima i snažnim udarcem. Meč protiv jednog ili drugog igrača ne nosi nikakve nepoznanice za mene; znam kako ću igrati, a voleo bih da nemamo situaciju sa kišom ili vetrom kao prethodnih dana, jer će to igru učiniti dosta stereotipnom sa obe strane,” komentariše potencijalne protivnike u polufinalu Federer.

(Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA