≫ 

Đoković - Medvedev: Da li je ovo prelomni meč za našeg asa u pohodu na treću titulu u Monte Karlu?

Na šta treba obratiti pažnju tokom današnjeg četvrtfinala između Srbina i Rusa

  • 4

Novak Đoković je potpuno u pravu kada kaže da njegov današnji suparnik igra najbolji tenis u svojoj karijeri. Jer, Medvedev je zabeležio najviše pobeda u 2019 godini od svih igrača na ATP turneji – čak 20. Ipak, njegovi rezultati na šljaci pre Monte Karla su manje nego impresivni, 2 pobede, 11 poraza, uz samo jednu izvojevanu protiv igrača iz Top 10 selekcije. Pobeda protiv Cicipasa, treća na Mastersu u Monte Karlu, bila je ujedno druga najvažnija u njegovoj karijeri i obezbedila mu je prvi nastup u četvrtfinalu Masters turnira.

Iako je jasno da je mladi Rus igrač čiji je veliki napredak u svim segmentima igre prepoznat – nemoguće je zanemariti da Novakovo deveto četvrtfinale u Monte Karlu, odnosno sedamdeset osmo na ATP turneji, uz četiri finala i dve osvojene titule, važan psihološki ulog našeg igrača u predstojećem meču. Da Medvedev poštuje Novaka u najboljem smislu po našeg igrača jasno je i iz njihovih dosadašnjih mečeva (3-0 za Novaka), u kojima je dolazio do većeg broja šansi da preokrene ovaj nepovoljan rezultatski saldo – ali bez finalne realizacije. Najteži meč po Novaka koji je odigrao sa 23-godišnjim Danilom bio je njihov poslednji, na Australijen Openu u Melburnu – ali ne i prvi u kome je izgubio set od njega (Niš, Dejvis Kup 2017).

Ono što brine poklonike našeg igrača je činjenica da, do meča sa Medvedevim, i nije imao priliku da odigra kvalitetan takmičarski meč u Monte Karlu. Kolšrajber i naročito Fric su se predstavili u veoma lošem izdanju - u mečevima koji su obilovali greškama u svim segmentima igre, nedostatkom ritma i voljnog momenta, pa se Novak ponajviše "na iskustvo i šmek" probio do novog četvrtfinala na prvom Mastersu sezone na šljaci. Sa druge strane, Medvedev je odigrao meč više, među kojima je najbolji bio protiv ambicioznog Cicipasa, i oseća se odlično na terenu. Iako njegov stil igre više pogoduje tvrdoj podlozi, jasno je da je deseti nosilac iz Rusije svojim drugim kvalitetima (sjajnim bekhendom, servisom, kretanjem) doveo svoju igru na šljaci na zavidan nivo, i da će upravo kombinacijom servis – viner (efikasnoj na tvrdoj podlozi) tražiiti što veći broj brzih poena protiv Đokovića.

Medvedev na meču sa Đokovićem u okviru Dejvis Kupa Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Sa druge strane, Novak poseduje i specijalni "mod" igre na šljaci, ali, da budemo iskreni, nije još uvek zadovoljan onim što je prikazao na terenu Ranije III ove godine. Suvišno je reći da ne treba ignorisati to da je njegovo samopouzdanje sada na višem nivou, da oseća teren dovoljno dobro da može uspešno da odigra taktički meč sa mladim izazivačem poput Frica, i da mu je kretanje sada već zadovoljavajuće za njegove standarde. Servis je i dalje bolna tačka njegove igre u ovom trenutku, a realizacija riterna, pogotovo na drugom servisu protivnika (nešto što bi trebalo da mu donosi najlakše poene i brzu prednost u gemovima) i dalje nije – šampionska. Ipak, oni koji poznaju Novaka i njegov "hod" kroz turnire mogu da se nadaju da će upravo ovaj meč biti "prelomni" u njegovoj kampanji za najviši plasman u Monte Karlu, meč u kome Novak ulazi u pobednički ritam, dominira agresivnošću, sprovodi strategiju igre do tančina i adaptira se na moguće promene u uslovima igre – što je neizostavno ovog varljvog proleća na azurnoj obali.

Ono što će posebno radovati sve poklonike tenisa u Srbiji je mogućnost da im bude poklonjeno prvo svesrpsko polufinale jednog Masters turnira – Lajović – Đoković. Iako postoji dovoljno razloga za optimizam – nesporno je da je sadržaj izazova koji ovi mečevi nose veoma složen, jer su kvaliteti i motivi njihovih protivnika sasvim referentni. A kada su ulog i cilj tako veliki i posebni za sve aktere spomenutih četvrfinalnih mečeva u Monte Karlu – treba prvo odservirati, pa reći – as!

VIDEO: Ovako je Đoković "počistio" Amerikanca sa terena

(Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    19. april 2019 | 12:14

    Govorio sam i posle Australian Open i reći ću i sada...On neće uzeti nijedan turnir do Roland Garrosa a taj će onda uzeti i kompletirati ponovo sva četiri GS...On juri sada samo rekorde a tu spadaju titule GS...Znači ništa od Monte Karla, Madrida i Rima...Ali Pariz je njegov...

  • cox

    19. april 2019 | 12:24

    Ti si kao neka baba Vanga? 😳

  • Zvezdin navijac

    19. april 2019 | 12:53

    Djokovic osvaja i RG i Wimbledon i Us open ako bude igrao na svom nivou

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA