≫ 

Teniski Bog se javio sa Olimpa: Treniram na betonu, jer nemamo travnati teren u Beogradu (FOTO) (VIDEO)

Najbolji teniser sveta omogućio je medijima u Srbiji da porazgovaraju s njim i da vide deo njegovog treninga

  • 5

Najbolji teniser sveta Novak Đoković trenutno je u Beogradu gde se na terenima teniske akademije Tipsarević na Olimpu priprema za predstojeći Vimbldon. 

Posle treninga Novak je istakao da će morati ranije da ude na najprestižniji turnir sveta kako bi se što pre prilagodio na travnatu podlogu.

- Ako znaš da ima negde u Beogradu travnati teren, reci mi. Nemamo travnati teren, to je najkomplikovanije za održavanje i zato treniramo na betonu svi mi koji smo ovde, i Viktor, i Duci Lajović, Krajinović, Janko... Ja ću otići nešto ranije u London. Situacija je različita u odnosu na propšlu godinu, jer nisam imao mnogo mečeva, jer zbog dovoljno vremena za pripreme imao sam prilike da odigram i jedan zvaničan turnir. Sada je sezona na šljaci bila mnogo duža, pa je ovakva odluka.

Novak Djokovic Novak trenira na terenima akademije Tipsarević; Foto: Nikola Tomić

Novak je na treningu imao i podršku sina Stefana koji polako uči prve teniske korake.

- Trenutno iz razonode, samo zbog onoga koliko mu prija i godi, on je dete od pet godina, treba da uživa - istakao je Novak i onda dodao kako izgleda njegov dan kod kuće, kao i koliko utiče trening na nešto drugačijoj podlozi:

- Onoliko koliko i na vas, samo što sam ja navikao, meni i odgovara da treniram u ovakvim uslovima, jer će u Londonu biti mnogo lakše. Pre podne profesionalno u treninzima, posle imam porodicu, roditelje, babe, dede, familiju koju nisam dugo video. Ja imam najviše ciljeve, trenutno sam na vrhu rang liste, logično je da se nadam da ću da doguram do kraja. Jedno su očekivanja, drugo je realnost.

Novak Djokovic Novak u razgovoru sa novinarima; Foto: Nikola Tomić

- Sada mi je najbitnije da se dobro spremim za travu koja je najređa podloga u tenisu, zahteva potpuno drugačiju igru, drugačiji poristup, odigraću dva egzibiciona meča, da se istestiram. Nemamo mogućnost da treniramo na travi, ovo je nešto najbliže travi, zbog velike vrućine ubrzava se loptica i podloga je brža jer moramo brže da se spremimo za naredne udarce. Imaću 10 dana priprema u Londonu i mislim da ću se dobro spremiti.

Tokom razgovora sa prisutnim novinarima Đoković se osvrnuo i na poraz od Tima u polufinalu Rolan Garosa i izneo svoja očekivanja pred Vimbldon.

- Jedan dan mi je trebao, posle jedne noći sam preboleo, ranije je bilo mnogo teže. Mnogo se bolje oporavljam, život ide dalje, otac sam dvoje dece, i ja sada ne mogu mnogo da provodim misli tenisu i tome što se desilo, roditeljski život mi je pomogao da prebolim taj poraz mnogo brže. Osim najvećih imena koja svi znate, ima igrača koji mogu da iznenade - Vavrinka, Raonić, Cicipas, Zverev, Dominik Tim, koji igra bolje i na drugim podlogama, napredovao je na tvrdoj podlozi i travi. Federer i Nadal su uvek u vrhu favorita, pogotovo sada Federer za Vimbldon, Nadal je u sjajnoj formi. Ali nas trojica smo verovatno najveći favoriti.

Novak Djokovic Novak hvata zalet za Vimbldon; Foto: Nikola Tomić

Poznato je da je Novak jedan od tenisera koji se dobro nosi sa pritiskom, ipak istakao je da je na Rolan Garosu osećao dodatni pritisak.

- Jeste, osećam da je manji pritisak, iako je uvek najveći pritisak onaj koji sami na sebe stavite. Ja zbog mojih ambicija i želja uvek osećam pritisak, ali pred RG je bio dodatni pritisak zbog mogućnosti da zaokružim sva četiri Gren slema, bio sam u dobroj formi, igrao sam taj polufinalni meč dva dana u teškim uslovima, bilo je nezgodno, jedan ili dva poena su odlučili meč, bio sam blizu preokreta, ali i dalje sam zdrav i motivisan da igram na vrhunskom nivou narednih nekoliko godina.

Novak Djokovic Servis je bio samo jedan deo treninga; Foto: Nikola Tomić

Nedavno je najavljen i povratak Endi Marija na teren, što njegovog velikog prijatelja Novaka posebno raduje.

- To je sjajna vest, on je dugogodišnji rival i priajtelj, sa kojim sam odrastao, od 12 godine se znamo, bitno je da nema bolova, sad ćemo se videti isto. Zimonjić je operisao oba kuka i vraćaju se na teniski teren, kao i Bob Brajan. Neko ko je operisao kuk ranije nije mogao više da se vrati. Nadam se da će Endi zaigrati u singlu u nekoj skorijoj budućnosti.

Na samom kraju, Novak je čestitao srpskim teniserima na postignutom uspehu, pa izneo svoje mišljenje o budućnosti tenisa u Srbiji.

- Iskoristio bih priliku da još jednom čestitam Lajoviću, Đereu, Kraijinoviću, sjajni su, u poslednjih 12 godina, prvi put u istoriji RG smo imali četvoricu tenisera u 3. kolu. Nadam se da ćemo sistematski sve uspeti da ispratimo to. Za sada se sve na pojedinačnom nivou radi, kao što je sada akademija Janka Tipsarevića, ali smatram da bi negovali tenis i radovali se dugoogišnjim konstantnim uspesima, moramo sistematski da postavimo novu strukturu na državnom nivou. Moramo to da uradimo, jer koliko će trajati uspesi svih nas, ne znam, ali sada je trenutak da se to uradi.

Novak Djokovic Veliki broj medija želeo je da čuje šta Nole ima da kaže pred Vimbldon; Foto: Nikola Tomić

- Pre nacionalnog teniskog centra treba sve državne i privatne ustanove da se udruže, koje imaju uticaj, da svi sednemo i da koinstruišemo taj sistem koji će biti dugogodišnji na državnom nivou. Mi teniseri smo pokrenuli neke inicijative, da se sastanemo sa ljudima iz Saveza i državnog vrha.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA