≫ 

Noletu se žurilo, pa ekspresno razbio Baenu za drugo kolo US Opena! (FOTO)

Sledeći rival je Huan Londero ili Sem Kveri

  • 10
US Open Tennis Foto: Tanjug/AP

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u drugo kolo US Opena pobedom nad španskim igračem Robertom Karbaljesom Baenom u tri seta 6:4, 6:1, 6:4.

Dvojica igrača se nikada ranije nisu sastajala i žreb je odlučio da 76. teniser planete "udari" na prvog već na startu turnira. I već na početku ga je Đoković stavio na velike muke. Uzeo je rutinski prvi gem u meču, a onda je deset minuta "davio" Baenu i pokušavao da napravi prvi brejk u meču.

Tri brejk šanse je ispustio, Baena je pritom pogodio i vrh mreže koji se odbio u Noletovo polje pa je uz pomoć "zvezda" izjednačio na 1:1.

Španac je u početku dobro servirao i kako je vreme prolazilo u prvom setu bivao je sve bolji iz polja. Novak je igrao agresivno i slao je dublje lopte od rivala pa je u finišu seta to i materijalizovao i brejkom u desetom gemu osvojio prvi set.

Drugi je krenuo znatno drugačije. Srbin je konstantno pretio brejk loptama, delovao je nestrpljivo, kao da što pre želi da završi posao na terenu.

Često je izlazio na mrežu i pokušavao da igra bliže linijama da bi mogao da ide napred. Taktika se isplatila, ali je Novak prvi brejk u drugom setu za 2:0 napravio zahvaljujući dvema vezanim duplim greškama, a onda i promašenim tvinerom Španca.

Od tog trenutka, Novak je počeo da dozira i igra koliko mu je potrebno da bi sačuvao prednost. Njegov protivnik je relativno lako smanjio zaostatak, ali je onda opet popustio u šestom gemu pa je Novak posle 26 minuta poveo 5:1 i ekspresno rešio i drugi set u svoju korist.

U trećem se Baena malo razigrao, ali gotovo isključivo u poenima kada je Đoković to dozvoljavao ili kada je Španac pogađao jake servise. Španac je tada i prvi put od početka meča poveo sa 1:0, a onda i sa 2:1. Servisima je otklanjao dileme ko osvaja poen sve do petog gema.

Tada je Novak odigrao odličan ritern za 30:40 i prvu brejk loptu. Baena je u narednom poenu krenuo napred, uhvatio Novakov pasing šot na mreži, ali ga poslao malo preko osnovne linije za brejk i vođstvo Đokovića 3:2.

Brzo je potvrdio prednost Đoković, Baena se izvukao dobrim servisima i stigao do 4:3. Novak je u desetom gemu imao šansu za meč loptu pri rezultatu 40:40, ali je promašio relativno lak forhend i Baena je potom smanjio na 5:4.

To mu međutim nije pomoglo da se spase, pa je Novak posle sat i 46 minuta uspešno počeo odbranu titule osvojenu prošle godine protiv Huana Martina Del Potra.

Treći set:

US Open Tennis Foto: Tanjug/AP

6:4 Gem, set i meč za Đokovića! Pet poena, Baena je samo u jednom imao odgovor za igru srpskog igrača i Đoković prolazi u drugo kolo US Opena.

5:4 Srbin propušta veliku šansu - Imao je Novak dobru šansu za meč loptu kada je na 40:40 poslao lopticu preko osnovne linije. Baena je u narednom poenu odigrao viner po dijagonali i održao se u životu.

5:3 za Novaka - Dva sigurna poena, pa kiks na mreži Srbina za 30:15. Servis volej nije prošao, ali jeste ravna razmena kroz sredinu za 40:15, a onda i servis za gem.

4:3 Baena se vraća u igru, Đoković drži "konce" - Kakav ritern Đokovića i viner za 15:15, pa milimetarski aut za 30:15 u korist španskog tenisera. Baena gubi naredni poen za 30:30, pa servira jako za 40:30 i uzima gem.

4:2 Potvrđen brejk Novaka! Roberto stiže Novakov poluvolej na mreži za 15:30 na servisu Srbina pa pogađa mrežu za 30:30. Frustriran je bio Španac kada je pogodio mrežu i posle drugog servisa Đokovića za 40:30, a frustraciju je potvrdio i lošim čelendžom za gem.

3:2 Brejk Đokovića! Pogađa Baena servis kada mu najviše treba za 30:15, Novak osvaja poen za 30:30, pa posle riterna Roberto izbacuje u aut za 30:40 i prvu brejk priliku u trećem setu za srpskog igrača. Baena je izašao na mrežu rizično, uspeo da stigne Đokovićev pasing šot ali promašio!

2:2 Lagan gem Đokovića - Baena solidno napada istrčalog Đokovića koji prebacuje osnovnu liniju za 40:30. Propustio je jednu gem loptu, pa vezao dva precizna forhenda i iznudio kiks Roberta za gem.

2:1 Nova prednost za Baenu - Iz totalne defanzive i "streča" vadi Đoković fantastičan bekhend po skraćenoj dijagonali za 15:15, ali Karbaljes Baena dobro servira za 30:15. Đoković greši, Baena još jednom ubacuje dobar početni udarac i opet vodi.

1:1 Đoković siguran - Tri dobra poena, pa dupla greška Novaka za 40:30, vrlo "mlak" drugi servis. Baena potom pogađa mrežu, opet nakon drugog servisa srpskog igrača za poravnanje u gemovima.

1:0 vodi Baena, prvi put u meču! Solidno se drži Baena u poenima, Đoković dvaput pogađa mrežu pa Španac ima 40:0 u prvom gemu trećeg seta. Novak je tada ispalio fantastičnu paralelu za 40:15, ali je tada Banea pogodio servis u "T" liniju i uzeo gem za prvo vođstvo od starta meča

Drugi set:

6:1 Rutinski set! Tri brza poena za Novaka, za svega 27 minuta srpski teniser završava drugi set!

5:1 Novi brejk za Novaka - Sjajan bekhend u ćošak terena, pa onda i pasing šot Baene za 30:0 iako se činilo da Novak ima kontrolu poena. Potrčao je prebrzo napred i Baena je to kaznio. Španac je duplom greškom dao Đokoviću poen za 30:15, ali je Đoković odigrao slajs za 30:30. Baena je izbacio bekhend u aut za brejk loptu Đokovića. Srbin nije iskoristio prvu, jeste drugu i serviraće za set.

4:1 za Srbina - Lep volej Novaka na mreži za 30:0. Baena ga je "pozvao" na mrežu i u narednom poenu drop šotom i izgubio nadmudrivanje za 40:0 posle čega je Đoković servisom ekspresno osvojio poen vredan gema.

US Open Tennis Foto: Tanjug/AP

3:1 Baena smanjuje - Malo se "isključio" Novak otkako je uzeo i potvrdio brejk, dve greške, par dobrih servisa Baene bilo je dovoljno da se prednost smanji.

3:0 Đoković sve "nestrpljiviji" - Servis volejem Novak uzima poen za 30:0 i deluje kao da što pre hoće da završi meč. Izašao je odmah posle servisa na mrežu i Karbaljes Baena je promašio, pa je Novak servisom stigao do četvrtog poena i novog gema.

2:0 Brejk za Đokovića! Novak strašan ritern vraća lopticu pod noge Baeni, ali onda greši za 15:15. U razmeni dijagonala pobeđuje Srbin pa dolazi do 15:30. Baena ima sreće pa se svaka loptica odbija od mreže u polje Đokovića koji ipak uspeva da sačuva koncentraciju i vinerom stigne do prve brejk lopte u drugom setu 30:40. Baena je napao na mreži i isplatilo mu se pa je anulirao prednost Srbina, pa duplim greškama poklonio dva poena takmacu i onda promašio tviner za pretrpljen brejk!

1:0 Lak početak za Đokovića - Vrlo agresivan na forhendu, Novak osvaja prvi poen drugog seta, pa izlazi na mrežu i tera rivala da pogodi mrežu za 30:0. Vinerom po paraleli uzima i treći poen ovog gema i osvaja ga vinerom iz drugog servisa.

Prvi set:

Novak Đoković Foto: AP/Tanjug

6:4 Brejk i prvi set za Đokovića! Ritern u pravom trenutku za 0:15, pa sjajna dijagonala iz trka i defanzive za 0:30. Baena servira as za 15:30 i to treći put u bitnom momentu od početka meča. Novak je rano izašao na mrežu i namestio sebi set loptu slajsom, a onda je osvojio set zahvaljujući grešci Španca.

5:4 razmena na mreži za novo vođstvo Novaka - Dva dobra, pa jedan loš forhend Novaka i Baena osvaja poene greškama Đokovića za 15:30. Promašio je i Španac za 30:30, a onda poslao lopticu preko osnovne linije za 40:30 u korist Đokovića koji je osvojio gem neverovatnim poenom na mreži!

4:4 Kakva šteta! Dve brejk šanse je propustio srpski teniser u ovom gemu i opet se odbranio nekako Karbaljes Baena i poravnao rezultat.

4:3 za Srbina - Dva dobra servisa, pa lopta van igre, Baena za sada nema rešenja za početni udarac Srbina, ali ima rešenja za igru u polju. Pročitao je lako drop šot Đokovića, poslao dijagonalu i onda na mreži rešio poen za 30:30. Novak je potom izašao na mrežu zahvaljujući jakoj paraleli i onda u narednom poenu osvojio gem.

3:3 Novo izjednačenje za Španca - Novak lošim riternom olakšava Robertu posao da osvoji poen za 30:15, a ovaj onda namešta forhend uz liniju za 40:15. Đoković je lepo riternirao nakon toga, ali promašio drop-šot u gemu kada je diktirao tempo i Baena je opet izjednačio.

3:2 Novak - Promašajem iz bekhenda Srbin unosi pomalo neizvesnosti u gem za 30:30. Baena je uzvratio promašajem sa suprotne strane za 40:30 da bi onda servis još jednom olakšao stvari i doneo mu novo vođstvo.

US Open What to Know Tennis Foto: Tanjug/AP

2:2 Baena sve bolji - Dublje udarce šalje Novak svom protivniku, dok se Baena spasava ili dobrim servisom ili eventualno rizičnim bekhendima. Upravo sa ova dva udarca preokreće od 0:15 do 40:15 u svom servis gemu, koji je rešio na kraju i jednim vinerom iz forhenda.

2:1 Đoković - Servisima je bukvalno za minut rešio set u četiri poena, Baena posle desetominutnog maratona opet pod pritiskom da sačuva svoj servis.

1:1 - Maratonski gem od deset minuta, Đoković ispustio tri brejk lopte! Po poen su uzela obojica igrača pre nego je Novak maestralno diktirao tempo do voleja na mreži. Šetao je Karbaljesa Baenu i na kraju ga dokrajčio volejem za 15:30. Baena je potom izbacio lopticu u aut iz bekhenda, a Novak je došao do 15:40 i dve prve brejk lopte. Jednu je Španac anulirao asom, drugu Srbin autom. Usledio je odličan ritern, ali je ispraćen lošim bekhendom pa je Baena imao gem loptu. Nije je iskoristio, a Đoković je nastavio da napada i tera rivala na grešku vrednu treće brejk šanse posle sedam minuta igre. Baena je i to spasao vinerom iz bekhenda uz samu liniju, Đoković je pogodio mrežu za prednost Španca, a ovaj se kasnije izvukao uz pomoć vrha mreže i izjednačio.

1:0 Vodi Đoković - Novak napadački raspoložen od starta meča. Odigrao je milimetarski precizan udarac na bekhend strani, pa je onda ušao u teren i tukao ravno uz liniju da bi kombinacijom servisa i forhenda osvojio dva poslednja poena u gemu u kom dozvolio protivniku da stigne do 30.

VIDEO - Novak: Za taj-brejk potrebno je mnogo mentalne snage

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA