≫ 

Šok u osmini finala US Opena: Đoković predao meč Vavrinki!

US Open će ove godine dobiti novog šampiona, a publika je starog ispratila ružnim gestom

  • 51
US Open Tennis Foto: Tanjug/AP

Najbolji srpski teniser Novak Đoković poražen je u osmini finala US Opena od švajcarskog igrača Stana Vavrinke na terenu Artur Eš pošto je predao zbog povrede levog ramena u trećem setu.

Povreda ramena, koju je srpski igrač vukao još od starta turnira primorala ga je da preda pri rezultatu 2-0 u setovima i 2:1 (uz brejk) u trećem za Vavrinku, te je borba završena za sat i 49 minuta, 6:4, 7:5 i 2:1 za švajcarskog igrača.

Prvi set je obeležio neverovatan prvi servis Vavrinke. Švajcarac je povremeno pogađao asove u serijama, jaki i ravni udarci nisu odgovarali ni riternu Novakove klase, pa su loptice iz povratnih udaraca Srbina često završavale u mreži. I to kada ih uopšte stigne i zakači.

US Open Tennis Foto: Tanjug/AP

Kada se uđe u razmenu, Novak je pokušavao da bude agresivan i dosta je grešio iz bekhenda, ali nije drastično bolji bio ni njegov protivnik.

Zbog toga je u pojedinim trenucima bilo čudno što Srbin pokušava da napada i kada je delovalo kao da samo može da sačeka grešku Vavrinke.

Obojica su čuvala svoje servise do petog gema. Novak je u četvrtom ispustio jednu brejk priliku, a onda se u petom desio šok. Tri promašena bekhenda i nestrpljiva igra koštala su našeg asa pretrpljenog brejka posle kog je Stan poveo 3:2.

Već u narednom gemu je Đoković zaigrao sigurnije i pri rezultatu 15:30 odigrao odličan drop-šot prvi put u meču. Stan ga je stigao i skratio dijagonalu koju je prvi reket sveta dočekao na volej i spakovao na osnovnu liniju za 15:40 i dve brejk lopte.

US Open Tennis Foto: Tanjug/AP

Nažalost, nijednu nije iskoristio, Vavrinkin "čudovišni" prvi servis se najednom vratio i Švajcarac je potvrdio brejk, a Novak je posle tri propuštene brejk prilike morao da se suoči sa gubitkom seta.

Drugi set je doslovce bio za nevericu. Novak je krenuo furiozno. Sa nulom je uzeo prvi gem, a onda u drugom Novak pritiska Vavrinku koji dvaput greši i Srbin pravi brejk za 2:0.

Lako ga potvrđuje svojim servisom i onda kreću problemi. Opao je intenzitet kod Đokovića, Vavrinka je naredni servis gem osvojio bez problema i prebacio pritisak na srpskog asa.

US Open Tennis Foto: Tanjug/AP

Đoković je naredni gem igrao na razliku i dobio ga uz mnogo sreće. U poenu za brejk ili gem loptu, Srbin je pogodio vrh mreže, a Stan je mogao da bira gde će da gađa. Izabrao je aut i zicerom praktično poklonio gem Novaku za 4:1.

Nažalost, to je samo bio nagoveštaj za ono što će se desiti već dva gema kasnije. Đoković je pretrpeo prvi od dva brejka u sedmom gemu. Napravio je dve dvostruke servis greške i Vavrinka je poveo 0:30.

Usledio je dobar volej srpskog igrača, ali i fantastičan bekhend Švajcarca koji je pogodio sam ćošak terena za 15:40 i dve brejk lopte. Stan je drugu iskoristio i anulirao je prednost brejka, pa ubrzo izjednačio na 4:4.

US Open Tennis Foto: Tanjug/AP

Imao je brejk lopte i u sledećem servis gemu Đokovića koji je nekako poveo 5:4, ali je opet poklekao u 11. gemu i Švajcarac je servisom rešio drugi set sa 7:5.

Već tada je bilo jasno da će se Srbin teško vratiti u meč. Posle medicinskog tajm-auta između drugog i trećeg seta, Novak je dominantno uzeo prvi gem trećeg seta i to je bila samo varka kratkog daha.

Vavrinka je servisima lako poravnao rezultat na 1:1 u trećem setu, pa dočekao tri uzastopne greške i olako napravio brejk posle kog je Nole odlučio da ne može da nastavi susret i prišao je mreži čestitajući protivniku.

Kao što smo spomenuli, kraj meča je ružnim gestom ispratila publika koja je izviždala srpskog tenisera, kada je ovaj odlučio da preda, iako je reč o trostrukom šampionu turnira na Flašing Medouzu.

Švajcarac će se u četvrtfinalu nadigravati sa Danilom Medvedevim iz Rusije, pošto je Medvedev u četvrtfinale prošao pobedom nad Nemcem Dominikom Keferom u četiri seta.

Treći set:

2:1 Brejk Vavrinke i kraj meča, predaja Novaka! Greška, greška, greška i Đoković užasnim servis gemom i duplom greškom poklanja novi brejk Vavrinki, koji se ispostavio poslednjim u meču, jer Novak ne može da nastavi borbu zbog povrede ramena!

1:1 Greši Novak, Vavrinka u egalu - Odličnom dijagonalom iz proklizavanja Đoković šalje neuhvatljivu lopticu Vavrinki za 30:15, Vavrinka odgovara strašnim servisom, da bi Novak greškom izgubio poen za gem Švajcarca.

1:0 Obećavajući start za Novaka - Medicinski tajm-aut je iskoristio Đoković u pauzi između dva seta, opet je problem bilo rame. To kao da ga je resetovalo i posle sjajnom poena na mreži i dobrog servisa "u meso" imao je tri gem lopte. Iskoristio je već prvu i forhend vinerom na mreži dolazi do prve prednosti u trećem setu.

Drugi set:

US Open Tennis Foto: Tanjug/AP

7:5 Vavrinka osvaja drugi set Novakovim poklonom! Dugo smo čekali ritern koji je Đoković ispalio u prvom poenu ovog gema i primorao rivala na grešku za 0:15. Dobro je gađao Vavrinka drugim servisom u telo za 15:15, a onda vinerom iz prvog došao do dve set lopte 40:15. Švajcarac je čistu situaciju imao za pasing šot i promašio je. Đoković je opet istrčao brzopleto, samo ovog puta nije bio kažnjen 30:40. Međutim, kaznio je samog sebe očajnim drop-šotom, pogodio je mrežu i poklonio set Vavrinki.

6:5 Brejk Vavrinke - Forhend viner Vavrinke, pa odlična odbrana i nejak slajs Đokovića dovode ga u nepriliku jer Švajcarac vodi 0:30. Drugim asom Novak smanjuje prednost na 15:30, ali onda dvaput istrčava brzopleto na mrežu i Vavrinka ga oba puta probija za brejk.

5:5 Vavrinka igra "kao sat" - Nova duga razmena i novi poen za Vavrinku posle Noletove greške za 15:0. Srbin je prekinuo drugi poen i lošim čelendžom ga poklonio Stanu misleći da je loptica bila u autu. Vavrinka je ispalio strašnu bekhend dijagonalu za 40:0, a onda i direktan poen forhendom za gem.

US Open Tennis Foto: Tanjug/AP

5:4 Kakva drama, Vavrinka imao brejk lopte, Novak poveo - Čekao je Novak posle drop-šota novu dijagonalu Vavrinke koji je imao vremena da se namesti i pošalje je u paralelu za 15:15. Đoković sve nesigurniji u udarcima pa Stan ima 15:30, ali onda Novak pogađa sam ugao terena za 30:30. Đokovićev bekhend posle duge razmene ide preko linije za brejk loptu koja može da prelomi drugi set 30:40. Srećom, dva servis vinera su bila spas u pravi čas za Novaka koji se izvukao i prekinuo Vavrinkinu seriju volejem na mreži.

4:4 Vavrinka je izjednačio! Drugim servisom sada nadomešta Vavrinka kad mu ne prođe prvi i lako osvaja tri poena za 40:0, pa servis vinerom potpuno preuzima inicijativu i gemom bez izgubljenog poena potpuno izjednačava rezultat u drugom setu.

4:3 Brejk Vavrinke - Treća i četvrta dvostruka servis greška Đokovića za 0:30. Strašnim volejem posle rizičnog izlaska na mrežu Novak profitira poenom za 15:30, ali Vavrinka pogađa ćošak iz bekhenda za 15:40 i dve prilike za brejk. Prvu je anulirao, na drugoj je poslao forhend u aut i Vavrinka se potpuno rezultatski vratio u set.

US Open Tennis Foto: Tanjug/AP

4:2 Vavrinka čuva servis - Dva udarca u ćošak, pa još jedan dubok i oštar udarac, Vavrinka na kraju promašuje za 0:15. Vinerom posle početnog udarca vraća egal u gemu 15:15. Švajcarac je uzeo naredna tri poena posle toga i gem, a Novak mu je olakšao jednim promašajem iz forhenda.

4:1 Uh, koliko sreće za Đokovića! Novak dvaput pogađa mrežu posle dva osvojena poena za 30:30. Usledio je sjajan servis u telo i servis viner za 40:30, pa onda i neiznuđena greška (19. po redu) za 40:40. Veliku sreću je potom imao Đoković! Loptica je posle njegovog udarca pogodila vrh mreže, Vavrinka je imao zicer za brejk loptu i promašio ga je, pa je onda pogodio mrežu i poklonio gem našem igraču.

3:1 Vavrinka se vraća u igru - Švajcarac dobro servira, pa bez mnogo drame uzima gem i smanjuje razliku.

US Open Tennis Foto: Tanjug/AP

3:0 Bravo Novak! Sjajno servira Đoković pa posle dva dobra prva servisa, greške Varinke i jednog izvrsnog drugog servisa ima tri gem lopte. Jednu je ispustio kockajući se rizikom iz drugog servisa, ali je onda odservirao i prvi as u meču.

2:0 Evo brejka za Đokovića - Oštar ugao pronalazi Novak i tera Vavrinku da van balansa odigra loš bekhend za 0:15. Osvojio je i šesti uzastopni poen Nole za 0:30, pre nego je greškom prekinuo svoju seriju (15:30). Nekontrolisanim udarcem Vavrinka šalje lopticu u publiku za nove dve brejk šanse srpskog igrača (15:40). Prvu sprečava kik servisom koji Đoković šalje u mrežu, ali Vavrinka na drugoj greši i predaje brejk Novaku!

1:0 Đoković - Dobar forhend iz trka Đokovića za 30:0, posle kog vinerom iz istog udarca šampion US Opena uzima i poen za 40:0. Servis je konačno proradio u četvrtom poenu, pa srpski as osvaja još jedan gem sa nulom.

Prvi set:

US Open Tennis Foto: Tanjug/AP

6:4 Vavrinka vodi u setovima sa 1-0 - Drugim servisom uzima Vavrinka poen, pa Novak drugim drop-šotom u meču osvaja i drugi poen - 15:15. Loše je Đoković procenio let lopte posle "balona" koji mu je vratio Vavrinka i olakšao Švajcarcu da raspali forhend za 30:15. Autom Vavrinka unosi neizvesnost u gem (30:30), ali onda pogađa liniju za set loptu posle 45 minuta igre. Servis vinerom dolazi do poena i osvaja set.

5:4 Novak je odbranio svoj servis, sledi gem odluke - Dva dobra poena i dve greške, promenljivo igra Đoković, pa Vavrinka ponekad ni kriv ni dužan osvaja poene, 30:30. Idealnim drugim servisom u telo Nole je izbacio Vavrinku iz ravnoteže za 40:30, a onda ispalio viner po paraleli iz bekhenda i nastavlja poteru za Vavrinkom.

5:3 Brutalan servis Vavrinke - Izlazi na mrežu Švajcarac posle ravnog i jakog servisa za 15:0, pa ne odgovara na Đokovićev dobar ritern za 15:15. Servisom od 209 km/h nastavlja da "teroriše" rivala i asovima stiže do 40:15.

4:3 Novak "sa nulom" - Konačno jedan siguran servis Đokovića, koji kombinacijom dobrih servisa, grešaka protivnika i promena strana ekspresno dolazi do 40:0. U četvrtom poenu je Vavrinku naterao da pogodi samo dno mreže i tako bez izgubljenog poena smanjio zaostatak.

4:2 Šteta, ne koristi Đoković brejk lopte - Dobro je što Novak napada, ali bi mogao da pusti Vavrinku da se ispucava jer i on promašuje. Izbacuje bekhend u aut, pa ispravlja svoju grešku servisom za 15:15. Stan onda šalje loptu u mrežu za 15:30, a Novak mu šalje nezgodan drop-šot koji je Vavrinka stigao i odgovorio dijagonalom, što je Đoković sačekao i vinerom došao do 15:40 i dve brejk lopte! Nijednu nije iskoristio srpski teniser, Vavrinka je nastavio da niže asove i potvrdio je brejk.

3:2 Kakav šok, brejk za Vavrinku! Dva kiksa Đokovića, šestom i sedmom neiznuđenom greškom daje Vavrinki 0:30. Novi promašaj iz bekhenda i tri brejk lopte za Vavrinku! Prvu je Švajcarac proćerdao neiznuđenom greškom, već drugu je iskoristio i napravio brejk.

2:2 Novak imao brejk loptu - Neverovatan prvi poen su odigrala obojica igrača! Đoković je imao na mreži zicer, Vavrinka je to nekako uspeo da vrati na osnovnu liniju, Beograđanin je potom bio prinuđen da se brani, a onda je Švajcarac zicer poslao u mrežu za 0:15!

U sledećem poenu je Đoković za milimetar blokom prebacio osnovnu liniju, a Stan je iz forhenda promašio za 15:30. Gem se igrao na razliku, Vavrinka je na 40:40 odservirao jako u "T" liniju i pogodio za gem loptu. Usledile su dve duple servis greške za prvu brejk loptu za Novaka! Međutim, kako je došla, tako je i otišla i Vavrinka je prvim servisima diktirao tempo i na kraju asom rešio gem u svoju korist.

2:1 Vavrinka agresivan, Novak igra pametno i vodi - Pada loptica na liniju posle riterna Vavrinke i Novak pogađa mrežu za 15:15. Stan napada Novakove druge servise bez kolebanja, ali kada uđe u razmenu, rizikuje i promašuje bekhende. Neprecizan i Srbin po paraleli za 30:30, ali onda opet izlazi na mrežu i matira volejem rivala za gem loptu. Pametno je menjao ritam Novak i forsirao bekhend Švajcarca, Vavrinka je izbacio u aut i naš as je opet poveo.

1:1 Švajcarac poravnava - Vavrinka je odmah krenuo moćnim servisima, Novak je i dalje tražio ritam i grešio, pa je Švajcarac brzo stigao do 30:0. Izbacio ga je iz ritma dobar čelendž Novaka pa je Stan napravio duplu grešku (30:15), a onda je uz mnogo sreće i promašen tviner Đokovića imao lopte za gem koji je rešio servisom.

1:0 Đoković - Već u prvom gemu se igralo na razliku na servisu Đokovića! Prvi rizičan udarac Vavrinke odlazi malo pored terena pa Novak osvaja prvi poen u meču. Iz defanzive je naš igrač poslao lopticu preko osnovne linije pa su posle dva poena obojica bila na 15:15. Srbin je na mreži potom "istranžirao" Vavrinku, ali i napravio prvu duplu grešku za 30:30. Novak je greškom dozvolio Stanu da dođe do 40:40, da bi dvaput odservirao sigurno i poveo u gemovima.

VIDEO - Đoković za sat i po u četvrtfinalu Sinsinatija

(M.Ljubisavljević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wooc

    2. septembar 2019 | 07:13

    Bedni amerikanci. Bili i ostali moralni pigmeji i žderači hamburgera. Oni ne znaju šta je vrhunski sport i povrede na tom nivou kada je njima pojam za sport trka motornih kosilica po blatu.Samo se natenane oporavi i idemo dalje!! Pravi navijači su uvek uz tebe!! #No1le!!

  • Đole

    2. septembar 2019 | 09:38

    Pa šta je umislio, pokazače srednji prst i oni če da mu tapšu. Vavrinka ga je dobro dočekao i sredio, tako mu i treba, a ionako je zvekno u čabar.

  • Napred Nole

    2. septembar 2019 | 06:38

    Nek je on meni živ i zdrav

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA