≫ 

Novak gubi ogroman broj bodova: Sledi grčevita borba sa Nadalom za 1. mesto!

Matematika je do kraja sezone naklonjenija Nadalu, a nije tako daleko ni Federer

  • 9
Novak Đoković Foto: AP/Tanjug

Srpski teniser Novak Đoković je porazom i predajom meča Stanu Vavrinki u osmini finala US Opena izgubio 1.820 bodova, pa će naredne nedelje imati 9.865 bodova na ATP listi.

Do kraja sezone, računajući i US Open brani 4.600 bodova, dok je pred drugim reketom planete Rafaelom Nadalom daleko lakši zadatak da očuva svega 720 ATP bodova.

Novakov prvi pratilac brani polufinale US Opena, još uvek je u igri da ga osvoji i trenutno ima 7.405 bodova. Pošto je Španac trenutno u četvrtoj rundi njujorškog Grend slema, deo od 720 poena je već nadoknadio.

Ukoliko ispadne od Marina Čilića u osmini finala ostaće 2.460 bodova ispod Đokovića i malo će otežati sebi posao da zasedne na prvo mesto sredinom novembra, odnosno na kraju godine.

Montreal Tennis Foto: Tanjug/AP

Međutim, ukoliko Nadal pokori Njujork, prići će Novaku na svega 640 bodova i imaće veoma realnu šansu da ga prestigne za mesec i po dana kada se završi turnir u Šangaju.

Ovo je pod uslovom da "Bik sa Majorke" osvoji turnir, ili stigne daleko na njemu, a Novak ne odbrani veći deo bodova iz najvećeg kineskog grada.

Nadal je u svakom slučaju u prednosti jer ga ne muči povreda, a kod Noleta se sve svodi na to koliko će pauza zbog povrede levog ramena biti duga i bolna.

Srbin se nada da će oporaviti rame do početka turnira u Tokiju (30. septembar), te da će "ispoštovati" i Šangaj (6. oktobar), Pariz (28. oktobar) i Završni Masters (10. novembar).

Nadal je prijavljen za jedan turnir više. Trebalo bi da posle Pekinga igra u Bazelu, Parizu, Šangaju i na kraju Završnom mastersu.

Rodžer Federer Foto: Tanjug/AP

Đoković u Tokiju do sada nije igrao, pa ne brani nijedan bod sa tog turnira iz serije 500 i to je dobro, ali u Šangaju brani titulu osvojenu protiv Borne Ćorića.

U Parizu i na Završnom mastersu je zabeležio dva poraza u finalima od Karena Hačanova i Aleksandra Zvereva, dok je Rafa "odmarao".

On se lani u ovom delu sezone oporavljao od povrede kolena, pa nije igrao ni u Pekingu (serija 500) ni u Šangaju (serija 1000), ali ni u Parizu (serija 1.000) i Londonu (serija 1.000, zamenio ga Džon Izner).

Kada se saberu bodovi koje Španac može da osvoji, postaje jasno da ima lepu šansu da na kraju godine ipak završi kao prvi.

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Situacija sa Rodžerom Federerom je nešto drugačija, mada ni on nije daleko na ATP listi.

Trenutno ima 7.130 bodova i manje od 300 bodova kaska za Nadalom, a već sada je u odnosu na prošlu godinu zaradio 180 bodova na US Openu.

Uprkos tome, njegove šanse za uspon do prvog mesta su nešto manje nego Rafaelove, jer ima bodove koje brani. Očekuje se da igra u Ženevi u septembru (brani titulu), u Bazelu (titula), u Šangaju, Parizu i na Završnom mastersu gde je igrao polufinala.

Zbog svega navedenog se može zaključiti da je pred Đokovićem vrlo težak zadatak očuvanja prvog mesta na svetu, tim pre što je jasno da će do kraja godine biti prioritet njegovo zdravlje u odnosu na renking na ATP listi.

VIDEO - Đoković pregazio Cicipasa u finalu Madrida

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 3seta

    2. septembar 2019 | 10:32

    Ali za nas ON je uvek prvi!

  • Dušaduša

    2. septembar 2019 | 11:13

    Nole je Nole i tu nema komentara, nije moranje da bude prvi samo da ga rame ne muči na duže staze, sve najbolje u budućnosti.

  • oratorium

    2. septembar 2019 | 13:23

    Novak je sinoć već izgubio sve mogućnosti za prvo mesto. Mnogo veći problem od ramena je njegova usijana glava i ego. Već iz sukoba sa gledaocem je bilo jasno da nije dovoljno koncentrisan. Stan je igrao pod svojim prosekom, a Novak pod svakim nivoom. Tri svoja servisa je izgubio sa po dvije zaredne dvostruke servisne greške, imao je samo tri asa i katastrofalan procenat ubačenih prvih servisa (svo vreme je igrao praktično na drugi servis), imao je dva puta vise neprisiljenih grešaka od Stana. Ako je povređen, morao se je koncentrisati na mirnu odbrambenu igru, u kojoj bi imao nešto izgleda za uspeh, a ne agresivno lupati i praviti grešku za greškom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA