≫ 

Cicipas za Telegraf: Rafa i ja imamo temperament i strast, ali Federer je uvek moj prvi izbor

Mladi grčki teniski as otvoreno za Telegraf o narednim koracima u svojoj karijeri

  • 2
Lejver Kup 2019 Foto: Tanjug/AP

Blistao je na Australijen Openu, pobedivši svog idola Federera u četvrtfinalu. Kada je od njega izgubio u finalu turnira u Dubaiju, postao je najmlađi igrač koji je ušao u Top 10 na svetu u ovom veku. U godini impozantnog proboja Stefanosa Cicipasa na svetsku tenisku scenu, bilo je i više bolnih momenata: teško doživljen poraz od Vavrinke u osmini Rolan Garosa, ispadanje u prvom kolu Vimbldona i Ju Es Opena, svađe sa sudijama, demonstrativno napuštanje društvenih mreža...

Posle svega toga, čini se da mu je  nastup na Lejver Kupu, rame uz rame sa idolima Nadalom i Federerom, pružio određenu dozu „teniske terapije“ i donekle ga osvežio pred završni deo sezone.

- Veoma mi je prijalo što sam poslednjih nedelja učestvovao u timskim takmičenjima Dejvis Kupu za Grčku i Lejver Kupu. Ovo iskustvo mi je zaista bilo preko potrebno, i otvorilo nove vidike u pogledu moje igre i shvatanja tenisa.

- Ja sam veliki ljubitelj deljenja, timskog rada i grupnog doživljaja, što je u suprotnosti sa svim nam ATP sezona diktira u smislu pojedinačnog angažmana. Srećan sam što sam osetio da me je nastup na Lejver Kupu u velikoj meri i opustio i oslobodio, i pružio dosta samopouzdanja, te sam se često odlučivao na poteze koje ne bih inače izvodio u potrazi rešenja kako osvojiti poen - ističe svoje pozitivne utiske iz proteklih nekoliko nedelja provedenih  u Atini i Ženevi Cicipas.

Upitan koga bi sada kada je ostvario svoj dečački san da igra „rame uz rame“ sa Federerom i Nadalom izabrao za svog idealnog partnera od te dvojice, Cicipas je pokušao što je bolje mogao da ispadne politički korektan:

- Znate koliko me mučite ovakvim pitanjem? Pre svega, ja sam presrećan što mi se ukazala ova prilika da igram sa svojim idolima, i to je nešto što ću zauvek pamtiti. O igračkim kvalitetima Federera i Nadala ne treba pričati i tu su me naročito impresionirali kao članovi Tima Evrope, ali mi je sjajno saznanje sa Lejver Kupa koliko zapravo mogu da budu veseli, duhoviti i opušteni van terena.

- I u tome se ogleda njihova prava veličina. Ako je već neizbežno da vam odgovorim na pitanje, istaćiću to da sa Rafom imam prepoznavanje po temperamentu i strasti, po tome što obojica potičemo sa mediteranskog podneblja i sličnog društvenog ambijenta. Ipak, odlučio bih se za Federera, jer su mi neki aspekti njegove igre i ponašanja imali važniji uticaj za razvoj mog tenisa.

- Ipak su samo nijanse u pitanju, a sve što sam iskusio bivajući sa njima na terenu i pored njega mi je dalo novu inspiraciju da i dalje napredujem i radim na sebi u nastavku moje karijere - zahvalan je Cicipas.

Lejver Kup 2019 Foto: Tanjug/AP

U odgovoru na pitanje Telegrafa šta će mu biti sledeći ciljevi u nastojanju da ovu burnu sezonu uspešno privede kraju i sa tim iskustvom postavi nove standarde u svom odnosu prema tenisu, Cicipas kaže:

- Moraću da uložim još više rada, ali i da rasčistim sa nekim stvarima u svom životu i tenisu. Ponekad nemam jasnu viziju u pogledu toga šta bi bio moj pravi izbor kada je igra u pitanju, šta je to što bi trebalo da me služi najbolje. Znati šta je najbolje činiti u odlučujućim momentima meča takođe podrazumeva mnogo viši nivo samokontrole i kontrole situacija i pojava oko mene, shvatanje puta koji vodi do uspeha i sposobnost da se u tom procesu izborite sa momentima pritiska.

Lejver Kup 2019 Foto: Tanjug/AP

- Bez velikog rada na sebi, na mentalnom i psihičkom planu, na terenu i u teretani, nemoguće je doći do dobrih rezultata na najzahtevnijim takmičenjima u našem sportu, grend slemovima.

- Mislim da sam i dalje mladić po svom razmišljanju, i ne bi mi loše došlo da malo sazrim i očvrsnem. Sebi i drugima sam dokazao da mogu da dignem svoj nivo igre kako bih ostvario uspehe i na grend slemovima, posle ulaska u polufinale Australijen Opena. I pored toga, moram da budem mnogo veći profesionalac u pripremi i nastupima, da mogu da prepoznam važnost momenta i usresredim svu svoju pažnju na efikasno iskorišćavanje šansi i rešavanje odlučujućih situacija u meču, kako ne bih rasipao energiju i dovodio sebe u rizik da gubim prednost i potrošim ono što sam teškom mukom do tada stekao.

- Poistovetio bih igranje grend slemova sa maratonom, i to onim u kojem ni jednog trenutka ne smete da zaboravite da je vaš cilj da što ubedljivije i brže porazite svog protivnika – a ne da ga sažaljevate ili previše mislite o nekim eventualnostima. Jednostavno, morate da budete duplo bolji od vašeg standarda, a to je nemoguće ostvariti ako imate „nered u kući“, niste maksimalno posvećeni radu i niste izgradili snagu karaktera i moć vaše volje. Tome ću najviše težiti u periodu predamnom - istakao je Cicipas u svom odgovoru.

Iako su, posle ostvarene pobede u singlu prvog dana, porazi u dublu sa Nadalom i Federerom mogli da koštaju „Tim Evrope“ pobede, Cicipas sa Lejver Kupa nosi novu svežinu, energiju i priznanje za sve što je do sada dobro radio. Kod mladih igrača poput Cicipasa, često je najteže izdejstovati kontinuitet u dobrim rezultatima, što se onda negativno odražava na igrača i na terenu, van njega i u njegovom privatnom životu.

Veliki šampioni svakako imaju više pozitivnih atributa koji ih izdvajaju i od najtalentovanijih igrača, pre svega u smislu svoje stalne posvećenosti samousavršavanju, jasno definisanim ciljevima i „gladi“ za pobedama, ali je podjednako tačno da je za osvajanje tog nivoa sportske moći potrebno delotvorno sublimirati sopstveno i tuđe iskustvo.

Kvalitetan rad u pozitivnom ambijentu stvara preko potrebnu rutinu, samopouzdanje, mogućnost prepoznavanja odsudnih momenata i usavršavanje prave strategije i poteza koji bi doveli do njihovog uspešnog razrešenja. U tom smislu, novi teniski as sa Balkana i miljenik regionalne i svetske publike je bio blagosloven i nagrađen za sve što je do sada dobro uradio time što je ovaj „radni vikend“ proveo u ambijentu u kome je mogao toliko puno toga da sazna, spozna i nauči. Vreme je da se sve to pametno iskoristi i tenis Stefanosa Cicipasa podigne na jedan novi nivo.

(Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brba

    23. septembar 2019 | 08:06

    Ali Nole ima porodicu,"ljubav i mir"i gurua i zenu i filozofiju....jedino nema postovanje kolega koji ga ni u jednom momentu nisu cak ni pomenuli i ako je jos uvek broj 1!

  • 3seta

    23. septembar 2019 | 11:20

    Klinac je bre preterano prepotentan!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA