≫ 

Nole već razmišlja o Olimpijskim igrama: Gledam godinu unapred, igraću ih na ovim terenima u Tokiju

Vraća se posle povrede i US Opena i sprema se polako i za naredno leto

  • 0
Foto: Printscreen Youtube

Najbolji teniser planete Novak Đoković nagovestio je da se levo rame još uvek nije stoprocentno oporavilo pred početak turnira serije 500 u Tokiju, ali je opisao rehabilitaciju kao proces i opomenu koja traje.

Novak je u prestonici Japana po prvi put i do sada je stigao da odigra jedan meč u dublu sa Filipom Krajinovićem i izgubili su u tri seta od Mata Pavića i Bruna Soareša.

To je bio njegov takmičarski povratak na teren posle skoro mesec dana i osmine finala US Opena gde je morao da preda Švajcarcu Stanu Vavrinki.

- Teško mi je bilo da se povučem sa jednog od najvećih turnira sezone i sledeći korak je bilo da procenimo povredu kako bismo ustanovili protokol i najbolji program za oporavak ramena kako bih bio na terenu što pre moguće. Na neki način sam prijatno iznenađen što mogu da igram Tokio jer posle prvih procena nije delovalo realno. Igrali smo jedan meč, nažalost izgubili smo, ali rame za sada reaguje dobro, prošao sam i nedelju treninga ovde u Japanu i zadovoljan sam kako se osećam pa sam i motivisan što sam prvi put ovde - rekao je Đoković pred početak singla.

"Iskustvo je majka" rekao bi naš narod, a Novak je iskustvo na teži način sticao jer je već imao i povredu lakta koja ga je odvojila od terena i efektivno od tenisa na punih godinu dana. On objašnjava da je to bila kombinacija više faktora, ali da zbog tog iskustva sada drugačije pristupa povredi ramena.

- Mislim da je kombinacija raznih stvari. Verujem da je za sportistu bitno da kada prolazi kroz proces oporavka od povrede, da ne prolazi kroz to sam. Važno je da sakuplja pravi tim eksperata, ljude koji su stručni u raznim oblastima, ali i one koji će ti pomoći da razumeš na kojim nivoima se ta povreda desila. Mislim da su fizičke povrede samo manifestacija onoga što se dešava emotivno, gledam to na holistički način i to nije bila prva povreda koju sam imao i sve je to pomoglo, posebno ono sa laktom, tome kako da pristupim ovome sa ramenom. Taj proces i dalje traje, ima stvari sa kojima moram da budem pažljiv. Snaga, mišići okolo... nije poenta samo da rame zaceli nego da se spreči da se tako nešto desi opet. Zato proces nikad ne prestaje, samo je upozorenje na stvari na koje moraš više da paziš. Te stvari zahtevaju promišljanje celog tima - rekao je Novak i dodao da se ponekad prave greške koje nas čine ljudima.

Istakao je i da mu se sve u vezi sa turnirom u Tokiju dopada. Kultura, turnir, podloga ali i sama zemlja i grad su prema njegovim rečima autentični. Pored toga Japance posmatra kao skromne, jednostavne i gostoljubive domaćine, zbog čega mu je krivo što nije mnogo imao vremena da obilazi "zemlju izlazećeg Sunca".

- Teško je naći nešto da ne valja, samo je drugačija kulura i jedinstveno iskustvo - rekao je Đoković, koji ima motiv više da oseti podlogu Tokija.

- Nadam se dobroj i uspešnoj nedelji u kojoj bih voleo da odigram što više mečeva u singlu. Istovremeno razmišljam i godinu dana unapred jer će na istim ovim terenima biti i Olimpijske igre, naravno, koje me jako raduju i za sada uživam - zaključio je srpski igrač.

Njegov prvi meč u Tokiju se igra u utorak ujutru od sedam časova prema centralnoevropskom vremenu protiv Alekseja Popirina.

Video: Novak nemoćan protiv servisa od 120 milja na sat

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA