Pokrenuta najveća istraga o nameštanju: Umešani i neki od top igrača, tenisu preti neviđeni skandal

"Beli sport" je privlačan za ovakve prevare jer jedan gem, dupla greška ili poen uvek mogu da se "našteluju"

  • 3
53922098 Foto: Guliver/Clive Brunskill/Getty Images

Mafijaška grupa iz Jermenije organizovala je prevare u klađenju u tenisu, a navodno je u čitavu prevaru umešan i neko od igrača iz najboljih 30 tenisera planete, javljaju nemački ZDF i Di Velt.

Skandal koji bi mogao da izbije bio bi kolosalnih razmera jer se navodi i da je ukupno umešano čak 135 tenisera.

Prevara uključuje i neke nemačke igrače, a iako se ime osumnjičenog Top 30 igrača ne otkriva, piše se da je osvojio nekoliko titula na ATP turu.

Istraga je sprovođena duže od godinu dana u više zemlja, Belgiji, Španiji, Francuskoj i SAD, a jermenska mafija je svoje "pipke" uplela u sedam evropskih zemalja.

Ovo je potvrdio i Erik Bišop, javni tužilac u Belgiji i jedan od istražitelja u ovom slučaju teniske prevare. Jedan od onih koji je bacio svetlo na činjenicu da se ovakve stvari dešavaju bio je i Argentinac Marko Trungeliti.

On je kazao da i u Top 50 ima igrača koji nameštaju ili učestvuju u "štelovanju" rezultata, dok je TIU, odnosno telo koje se bavi integritetom u tenisu suspendovalo 20 igrača i igračica zbog ovakvih manipulacija.

U januaru je u Španiji uhapšeno petnaestoro ljudi koji su učestvovali u nameštanju mečeva, a na više od 80 je ukazano istragom tokom koje je uhapšen i teniser Mark Fornel Mestres.

Di Velt piše da će se narednih meseci kroz istragu otkriti i brojne druge stvari koje su do sada bile nepoznate.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    16. decembar 2019 | 18:38

    Ja mislim da Nole nebi to nikad uradio,da bi pre zrtvovo svoju karijeru nego da izgubi cast ,postenje i obraz

  • zvezda ne stima

    16. decembar 2019 | 19:14

    a sad to nesto ko cudno.pa zvezda nastimava svake nedelje i nikome nije palo na pamet da posumnja..a sad se cudimo ko fol jermencima..nema tenisaca koji to ne radi..posebno nizi rang koji nemaju veliku zaradu..hajmo mi nase dvoriste pokazati i dokazati..a oni neka stimaju..sve je to samo zivot

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA