Da li je Novak Đoković već GOAT i kako je postao noćna mora Rodžera Federera?

Novinar specijalizovanog portala postavlja ova pitanja u autorskom tekstu

  • 0
Novak Đoković

Foto: Tanjug/AP

Pobeda Novaka Đokovića na Australijan openu i dalje je tema razgovora na specijalizovanim teniskim portalima. Novakova 17 Grend slem titula kao nikad pre pokrenula je temu ko je najbolji teniser svih vremena.

Bez dileme, do sada je to sinonim na pomen toga bio Rodžer Federer, koji je i dalje najtrofejniji teniser svih vremena sa 20 Grend slem titula, ali mu je Nadal za petama sa 19, a i Novak je sve bliži, a na sve to i šest godina mlađi od Švajcarca i godinu dana od Španca, te mnogi veruju da će potući sve moguće rekorde do kraja karijere, posebno njegov otac Srđan.

Kada se računaju neki statistički podaci, može se već sada dati prednost Novaku u trci za teniskog GOAT-a (najveći svih vremena), jer ima bolji međusobni skor i od Rodžera i od Rafe.

Upravo to u svom tekstu na portalu tennisworldusa.org naglašava i novinar Lorenco Cioti, koji je naslovio "Da li je Novak Đoković već sada najveći svih vremena?".

On ima i druge argumente na svojoj strani. Navodi da je Novak imao najmanji negativni period u odnosu na rivale i to samo onda kada je imao problem sa povredom, što je 18 meseci u poslednjih 15 godina, od osvajanja US opena 2016. do Vimbldona 2018. godine.

Ovaj novinar je tekst zaključio i konstatacijom da je Novak Đoković postao hroničan problem za Rodžera Federera za koji Švajcarac još nije pronašao lek.

To je Novak demonstrirao i na Australijan openu u polufinalu, kada je ubedljivo savladao Federera sa 3:0 i popravio skor u njihovim međusobnim duelima, kojih je do sada bilo 50.

Sam pogled na statistiku međusobnih duela Đokovića i Federera pokazuje koliko je Novak postao dominantan u odnosu na Federera. Treba takođe napomenuti i da je Federer 4 od ukupno 23 pobede nad Đokovićem ostvario kada je Novak bio tek na početku karijere, kada je poveo sa 4:0 u međusobnim mečevima.

Međutim, u gotovo svim najvažnijim faktorima, Novak je ispred Federera. Na Grend slemu ima skor 11:6, u finalima 13:6, u Grend slem finalima 4:1, pa čak i na Federerovom "domaćem terenu", na travi, Novak je bolji i vodi sa 3:1.

Novak Đoković

Novak Đoković sa peharom Vimbldona posle epskog finala sa Federerom; Foto: Tanjug/AP

Statistika mečeva Đokovića i Federera u dosadašnjih 50 mečeva

 

Ukupno pobeda: 27:23 za Đokovića

Dueli u finalima: 13:6 za Đokovića

Dueli u Grend slem finalima: 4:1 za Đokovića

Dueli na Grend slemovima: 11:6 za Đokovića

Dueli na Mastersima 11:9 za Đokovića

Dueli na ATP 500 mečevima: 4:2 za Federera

Dueli u Dejvis kupu: 1:0 za Federera

Dobijenih mečeva posle gubitka 1. seta: 7:1 za Đokovića

Kada se igrao odlučujući set: 14:5 za Đokovića

Kada se igrao odlučujući tajbrejk: 4:0 za Đokovića

Duelu na tvrdoj podlozi: 20:18 za Đokovića

Dueli na šljaci: 4:4

Dueli na travi: 3:1 za Đokovića

Video: Ispovest Srđana Đokovića: Novak iskakao iz kreveta od NATO bombi, tokom finala AO sam vozio po gradu

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA