≫ 

Agasi 4 puta uhvaćen u dopingu, ATP zataškao sve: Bivši reket broj 1 otkriva skandal veka u tenisu

Bivši trener Novaka Đokovića i nekada najbolji igrač sveta je pao na doping, ali nije trpeo posledice

  • 7

Čilenac Marselo Rios, nekada prvi igrač sveta s kraja devedesetih godina prošlog veka, pričao je otvoreno o ATP-u kao organizaciji koja vodi svetski tenis, prenosi španska Marka.

- ATP je najveće sra*e ovde - rekao je Rios i otkrio neke detalje o slučaju dopinga kod tada najveće teniske zvezde Andrea Agasija.

- Uhvatili su ga četiri puta, ali je ATP zataškao stvari, jer je to bio Agasi i tenis bi otišao u sra*e. Oni su stvarno bezveze, ti Amerikanci - rekao je Rios u intervjuu za čileanske novine La Tereca.

Rios je verovatno mislio na konzumiranje opasne droge metamfetain, za koju je i sam Agasi priznao da je uzimao, i kako je rekao,z toga je pao na doping testu.

- Morao sam da lažem da je bilo slučajno - napisao je Agasi u svojoj autobiografiji.

Osmostruki osvajač Gren Slem turnira uzimao je rekreacionu drogu kristal metamfetamin, popularni "met", kada mu je karijera stagnirala 1997. godine, ali je uspeo da uveri Udruženje profesionalnih tenisera (ATP) da je to bilo slučajno.

Video: Amerikanka je bila dopingovana na Igrama u Riju čak četiri puta pozitivna a nije kažnjena

Metamfetamin oslobađa velike količine neurotransmitera dopamina, koji stimuliše moždane ćelije, podižući raspoloženje i pokretljivost tela, pa samim tim daje prednost na teniskom terenu.

Amerikanac je izjavio da je primio telefonski poziv od lekara iz ATP-a, koji mu je rekao da je "pao" na doping testu zbog "meta".

Andre Agasi Foto: Profimedia/Zuma Press - Archives

- Moje ime, moja karijera, sve je bilo na ivici. Šta god sam postigao, sve za što sam radio, moglo je da postane veliko ništa - napisao je Agasi i dodao da je slagao kako je slučajno uzeo piće koje je pio njegov bivši asistent Slim.

- Rekao sam da je Slim, kojeg sam otpustio, poznati narkoman i da je često 'podebljavao' svoje piće s metom, što je bilo istina. A onda sam došao do glavne laži - rekao sam da sam slučajno popio njegovo piće i nenamerno uzeo drogu. Sad me je naravno zbog svega jako stid -rekao je Amerikanac.

ATP je razmatrao ovaj slučaj, ali je odlučio da veruje Agasiju, jer je bio u to vreme jedan od najboljih igrača "belog sporta" u istoriji.

Video: Doktor Nenad Dikić: U vrhunskom sportu ima dopinga, zato se i borimo protiv toga

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    18. februar 2020 | 21:36

    I tu su dupli standardi kao u svemu na zapadu,kako njima odgovara...kaznili su Troickog koji nema veze sa dopingom, već ima paniku od inekcije...ko zna koliko puta Nadal bio pozitivan...Isto kad teroristi ubijaju nekog drugog,nisu teroristi, kao svi zločinci koji su ubijali Srbe nisu zločinci...u svemu dupli standardi pa i u sportu...da i Čavić,prvi dotakao cilj (pokazao snimak) i nije dobio zlato...

  • Alex Zr

    18. februar 2020 | 22:00

    Za USA sportiste doping kontrola ne važi!

  • Др

    18. februar 2020 | 22:08

    А, Надал, а Серена.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA