Bitka za teniski tron i rekord: Zašto su Indijan Vels i Majami posebno važni za Novaka i Nadala?

Prvi i drugi teniser sveta vodiće žestoku bitku za vrh i večni Masters rekord na američkoj turneji

  • 3
Novak Đoković, Rafael Nadal, Indijan Vels, Majami Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/AP

Pred Novakom Đokovićem je novi izazov, američka turneja tokom koje će voditi novu bitku za 1. mesto. Tokom marta prvog tenisera sveta čekaju dva velika Mastersa, u Indijan Velsu i Majamiju.

Prvi je na programu Indijan Vels, koji se održava od 12. do 22. marta, a odmah zatim sledi i Majami, koji se održava od 25. marta do 5. aprila.

Tokom oba turnira čeka nas žestoka bitka za 1. mesto na ATP listi, jer je razlika između Novaka Đokovića i Rafaela Nadala svega 370 ATP bodova.

Kada se zna da obojica imaju dosta prostora za osvajanje novih bodova na predstojećim Mastersima, to znači da će ovogodišnje izdanje Indijan Velsa i Majamija biti od posebnog značaja za Novaka i Nadala.

Novak od prošle godine iz Indijan Velsa i Majamija brani svega 135 bodova, dok je Nadal igra polufinala na oba i brani ukupno 720 bodova od 2.000.

Teoretski, Novaku je dovoljno da izbori finale u Indijan Velsu i Majamiju i da osigura 1. mesto. Ukoliko bi Nadal osvojio titulu na oba turnira, ni to mu ne bi bilo dovoljno, ako Đoković oba puta stigne do finala, a razlog je 720 bodova koje brani od prošle godine.

Rafael nadal, Novak Đoković Foto: Guliver/Cameron Spencer/Getty Images

Ukoliko eventualno Nadal osvoji Indijan Vels, a Novak dođe do finala, Đoković bi pred Majami imao 10.775 bodova, a Nadal 10.490, što znači da bi imao 285 bodova prednosti.

Ako bi i u Majamiju videli sličan cenario, da Nadal trijumfuje u finalu protiv Novaka, Đoković bi američku turneju završio sa 11.285 bodova, dok bi Nadal imao 11.130.

Ali, ukoliko bi Novak trijumfovao na oba turnira, napravio bi ogromnu zalihu i verovatno mu 1. mesto ne bi bilo ugroženo sve do Vimbldona.

Osim bitke za 1. mesto, Novak i Nadal će voditi i bitku za večni rekord Mastersa. Trenutno je Nadal rekorder sa 35 Masters titula, dok Novak ima jednu manje, pa bi ukoliko osvoji obe ponovo preuzeo primat na večnoj listi.

Iako je Novak napomenuo posle osvajanja Australijan opena da su mu glavni prioritet za ovu godinu Grend slem turniri, a i američku turneju je posebno istakao kao priliku da zaradi dodatne bodove.

- Jesu ciljevi Grend slemovi, ali na svakom turniru mogu dodatno da napredujem i svaki donosi nove izazove na različitim nivoima i radujem se tom turniru. Prošle godine je raspored bio drugačiji, tako da je ove godine u našem timu donešena odluka da igram pre Indijan Velsa još jedan turnir, pa zatim idem na američku turneju, gde je dobra prilika da zabeležim dodatne poene jer u prethodnoj godini tu nisam imao dobre rezultate na tim turnirima - rekao je Novak nedavno na konferenciji u Beogradu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tomislav benovic

    4. mart 2020 | 20:43

    nadal nije ucestvovao u miami-ju i brani samo 360 poena sa indian welsa

  • Maksa

    4. mart 2020 | 18:23

    U indijan velsu Novaku niko ne moze nista,a za Majami videcemo..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA