Novaku prekid najviše škodi, dok Federer stari: Vilander rekao po čemu je Rodžer najbolji u istoriji

Veliki izazovi su pred "belim sportom"

  • 0
Novak Đoković, Mats Vilander, Barbara Šet, Australijan open 2020 Foto: Instagram.com/matswilanderofficial

Bivši švedski teniser Mats Vilander kaže da će tenis ostati bez najpopularnijeg igrača u istoriji "belog sporta" kada se Rodžer Federer povuče.

- Istina je i ne volim što to kažem, ali izgubićemo najboljeg igrača u istoriji tenisa u smislu pažnje koju privlači za godinu ili dve kada se Rodžer Federer povuče - rekao je Vilander Rojtersu.

Istina, Švajcarac je tokom godina od početka 21. veka postao globalno popularan i praktično ikona sporta kojim se bavi. Zbog toga između ostalog gotovo po pravilu ima više navijača na terenima širom sveta. Ipak, to nije jedina posledica Rodžerove penzije.

- Sada je vreme da se tenis "ribrendira" da bi se privukla mlađa publika. Možda treba da imamo više mešanih muško-ženskih događaja, kako bi bili bolje marketinški predstavljeni mlađima... Osim toga tenis je uvek bio prednjačio u pogledu težnje ka jednakosti muške i ženske konkurencije i sada je savršen trenutak da se to uradi ako se sjedini.

- Neki turniri recimo ne bi prolazili dobro samo kao muški ili samo kao ženski. Sve je u demografiji i prilagođavanju tržištu. Ali neophodno je da tenis privuče mlađu publiku jer je prosečna starost teniskog navijača oko 50 godina! - upozorava Vilander.

On je podsetio i da mnogi mlađi igrači danas ne dobijaju toliko pažnje upravo zbog Novaka Đokovića i "velike trojke" koja dominira deceniju i po unazad, a osvrnuo se i na prekid zbog pandemije korona virusa u svetu.

- Ovaj prekid najviše škodi Đokoviću jer je u odličnoj formi, dok Federer stari. Ali mlađim igračima ovaj prekid posebno škodi jer, ok, moći će da treniraju u nekom trenutku, ali kada imate 21 godinu, onda gradite znanje i samopouzdanje kroz mečeve. Federer može da ode na šest meseci, ali i dalje bi znao kako da pobeđuje. Mlađi još uvek formiraju načine kako da to rade - objasnio je Šveđanin.

On je Novaka podržao u nameri da se pomogne slabije rangiranim teniserima i da se tim povodom naprave fondovi, jer, kako kaže, i na nivou od 100. do 300. mesta ATP liste nivo tenisa je i dalje visok.

Video: Novak Đoković ironičan zbog stava o vakcini: Sad sam kontroverzna ličnost

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA